Hyppää sisältöön
Koristepensaat

Pensashanhikki

(Ölandstok)

Dasiphora fruticosa

Pensashansikki Dasiphora fruticosa Kekkilä

Pensashanhikki on puuvartinen, pensasmainen ruusukasvi. Ne ovat tiheitä ja melko matalia koristepensaita, jotka kukkivat syksyllä runsaasti ja pitkään-aina pakkasten tuloon asti. Tutuimpia ovat kirkkaankeltakukkaiset lajikkeet.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

50-150 cm

Värit:

Keltainen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Loppukesä

Kasvuvyöhyke:

I-VI (I-III)

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Pensashansikki Dasiphora fruticosa Kekkilä

Pitkään kukkivat pensashanhikit sopivat niin yksittäispensaaksi, ryhmiin kuin aidannekasviksikin. Kuivissakin kasvupaikoissa menestyvä pensashanhikki on käyttökelpoinen kivikoissa ja luiskissa.

Helppohoitoinen ja yleensä varsin terve pensas. Se on kestävä, koristeellinen ja peittävä.
Leveäkasvuisella pensashanhikilla on pienet, harmaanvihreät ja hienokarvaiset, 3-5-lehdykkäiset lehdet, jotka puhkeavat melko myöhään keväällä.

Tuoksuttomat kukat ovat kooltaan pienet ja väriltään keltaiset, valkoiset, oranssit tai roosat. Myös vaaleankeltaisia ja kermanvärisiä lajikkeita löytyy. Kukat kukkivat jo kesäkuun lopulta lähtien.
Kasvin koko vaihtelee lajikekohtaisesti, korkeus lajikkeen mukaan 30-150 cm. Vaaleanpuna- ja oranssikukkaiset pensashanhikit ovat pienempiä kuin keltaiset ja valkoiset. Ne myös kukkivat kelta- ja valkokukkaisia lajikkeita myöhempään.

Kasvutapa eri lajikkeilla voi olla lamoavasta pystykasvuiseen. Kestävimmät kelta-ja valkokukkaiset lajikkeet menestyvät kasvuvyöhykkeillä I-VI, vaaleanpuna- ja oranssikukkaiset vyöhykkeillä I-III.

Viihtyy puolivarjoisilla ja aurinkoisilla kasvupaikoilla, jopa paahteessa. Maa voi olla kuiva tai tuore, keskiravinteinen ja hyvin vettä läpäisevä. Liian kuivasta kasvupaikasta ne kuitenkin kärsivät ja voivat saada tuholaisiakin. Pensas kestää tuulta, mutta ei siedä savimaata, kosteikkoa, varjoa, tiesuolaa eikä aurauslumia. Sopiva multa on Kekkilä Puu- ja pensasmulta. Istutusväli on lajikkeesta riippuen 30-100 cm, aidanteissa 30-50 cm.

Keväisin kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella.

Ei tarvitse leikata, mutta harventaminen parantaa pensaan kasvua ja kukintaa. Varhain keväällä vanhoja oksia voi poistaa maata myöten. Kukat kehittyvät sekä samana kesänä kasvaneisiin että vanhempiin versoihin; runsaimmin kukkivat pari, kolme vuotta vanhat versot. Vanhat yksilöt kestävät myös alasleikkauksen, mutta uusiutuvat aika hitaasti.

Pensaat tulevat lehteen melko myöhään keväällä, joten sen vierellä erilaiset keväällä kukkivat sipulikukat pääsevät hyvin oikeuksiinsa.

Etsi