Hyppää sisältöön
Koristepensaat

Pihajasmike

(Doftschersmin)

Philadelphus coronarius

Aito pihajasmike on perinteinen vanhojen puutarhojen ja puistojen koristepensas. Se on runsaskukkainen ja tuuheakasvuinen ja sopii yksittäispensaaksi, ryhmiin tai aidanteeksi. Pihajasmikkeen kukat ovat kermanvalkoiset ja voimakastuoksuiset.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

200-300 cm

Värit:

Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Keskikesä

Kasvuvyöhyke:

I-IV

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Tuuhealehtinen yksi aikaisimmin kukkivista jasmikkeista, sillä yksinkertaiset, valkoiset kukat puhkeavat usein jo kesäkuun viimeisellä viikolla. Edelliskesän versot tunnistaa punaruskeasta väristä ja hilseilevästä pinnasta.

Puikeat, suippokärkiset, harvaan hammaslaitaiset ja tummanvihreät lehdet ovat keskikokoiset. Pensaat tuleentuvat ja saavat keltaisen ruskavärin myöhään syksyllä. Se kasvaa 200-300 cm korkeaksi ja soveltuukin hyvin korkeiksi suojapensaiksi ja aidanteiksi. Pensas kasvaa leveyttä 150-200cm. Kasvi menestyy vyöhykkeillä I-IV.

Se viihtyy aurinkoisella tai osittain varjoisella kasvupaikalla. Se viihtyy parhaiten tuoreessa, runsasravinteisessa ja kalkitussa multamaassa. Sopiva multa on Kekkilä Puu- ja pensasmulta. Se istutetaan 1,5 metrin, aidanteeseen 1 metrin, välein.

Pihajasmike ei vaadi kovin paljon hoitoa kasvupaikalle kotiutumisen jälkeen. Keväisin pensas kannattaa kalkita Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoittaa Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella.

Pihajasmikkeen vanhimpia oksia poistetaan säännöllisesti pensaan keskiosasta talvella tai kukinnan jälkeen. Ränsistyneen pensaan voi alasleikata varhain keväällä 10 cm mittaiseksi, mutta se saa kasvin versomaan liiankin voimakkaasti. Heikoimmat versot karsitaan pois.

Elo-syyskuussa pensas lannoitetaan Kekkilä Syyslannoite PLUS+ -lannoitteella, joka parantaa kasvin talvenkestoa.

Etsi