Hyppää sisältöön
Koristepensaat

Piikkiaralia

(Parkaralia)

Aralia elata

Piikkiaralian Aralia elata lehti Piikkiaralian Aralia elata piikkiset varret Piikkiaralian Aralia elata syysväri

Piikkiaralia eli pirunkeppi on erikoisen näköinen, puuvartinen pensas, joka voi kasvaa 2-3 metriä korkeaksi. Vahvat pystykasvuiset varret ovat piikkisiä. Näyttävät, jopa 70 cm leveät parilehdykkäiset lehdet ovat versojen kärjissä.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

200-300 cm

Värit:

Keltainen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Keskikesä

Kasvuvyöhyke:

I-II

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Piikkiaralian Aralia elata lehti Piikkiaralian Aralia elata piikkiset varret Piikkiaralian Aralia elata syysväri

Piikkiaralia soveltuu yksittäiskasviksi suojaisalle seinustalle tai kasviryhmän erikoisuudeksi. Kasvin alle voi istuttaa matalia maanpeitekasveja, pensaita tai perennoja. Kasvin paksut, pystysuorat versot haarautuvat niukasti. Vaaleanharmaa tai ruskehtava kuori muuttuu tummanharmaaksi vanhetessaan. Pienet kermanvalkeat kukat muodostavat leveän röyhymäisen latvakukinnon heinäkuussa. Syksyllä kukista kehittyy n. 5mm violetinmustat marjat. Suuret lehdykät saavat syksyllä keltaisen, punaisen ja violetin sävyn. Kasvi on myrkyllinen, pienen määrän syöminen ei yleensä aiheuta oireita. Kasvi menestyy kasvuvyöhykkeillä I-II.

Viihtyy aurinkoisella tai puolivarjoisalla kasvupaikalla. Kasvupaikan tulee olla suojaisa ja lämmin. Kasvualustan tulee olla runsasravinteinen ja kalkkipitoinen multa- tai hiekkamaa. Savisessa maassa piikkiaralia ei viihdy. Sopiva multa on Kekkilä Puu- ja pensasmulta.

Kevättalvella pensas on hyvä suojata keväthalloja vastaan. Se saattaa paleltua kylminä talvina, mutta versoo yleensä hyvin. Keväisin kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella.

Kasvia ei tarvitse leikata. Juuristo on lähellä maanpintaa, joten maata ei saa kääntää pensaan alta. Kasvin  alle voi istuttaa matalia maanpeitekasveja, pensaita tai perennoja. Elo-syyskuussa lannoitetaan Kekkilä Syyslannoite PLUS+ -lannoitteella.

Etsi