Hyppää sisältöön
Yrtit ja vihannekset

Pikkubasilika

Ocimum basilicum ssp. minimum

Pikkubasilika Ocimum basilicum ssp. minimum

Pikkubasilika on maukas pikkulehtinen yrtti. Sen maku on basilikoille tutusti lempeä ja mieto, mutta lehdet ovat vain 0,5-1 cm pituisia. Lajike kasvaa koristeellisen pallomaiseksi. Pikkubasilikaa voidaan kasvattaa ympäri vuoden sisätiloissa.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

10-15 cm

Värit:

Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Keskikesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Lannoite:

Kastelulannoite

Pikkubasilika Ocimum basilicum ssp. minimum

Aromikasta pikkubasilikaa kutsutaan myös parvekebasilikaksi. Pikkubasilikaa voidaan kasvattaa sisällä ruukussa ja ulkona aurinkoisessa ja lämpimässä paikassa. Sitä voidaan kylvää ympäri vuoden ja kasvattaa sisätiloissa. Pimeänä vuodenaikana tarvitaan lisävaloa. Pikkubasilika on soma yrttiruukku itsekseen kasvavana pallomaisena ruukkuna, mutta sitä voi myös yhdistellä ruukkuihin muiden yrttien kanssa. Pikkubasilika sijoitetaan ruukun reunakasviksi, jotta se pysyy pallomaisena.

Muiden basilikoiden tapaan pikkubasilika vaatii lämpimän ja aurinkoisen kasvupaikan. Se on hallanarka. Basilika saa hallavioituksia jo matalissa plusasteissa. Pikkubasilika viihtyy ravinteikkaassa multamaassa. Ruukkuistutuksissa voidaan käyttää luonnonmukaista Yrttimultaa tai Kesäkukkamultaa. Pikkubasilikat istutetaan 15-20 cm välein.

Pikkubasilikan kasvualusta pidetään tasaisen kosteana, mutta ei jatkuvasti märkänä. Kasteluveden mukana basilikaa lannoitetaan Kastelulannoitteella tai Luonnonmukaisella lannoitteella.

Koska basilika on erittäin arka kylmälle, siirretään se lämpötilan laskiessa sisälle tai suojataan hallaharsoin.

Pikkubasilikaa sadonkorjataan versonkärkiä leikkaamalla jatkuvasti tarpeen mukaan. Latvomisen myötä kasvusto tuuhistuu ja pysyy pallomaisena. Satoa voi korjata koko kasvukauden. Basilikan kukinta heikentää lehtisadon määrää ja kitkeröittää makua. Ahkera latvonta ja kukkanuppujen poisto estää tämän.

Lehtiä voi säilöä pakastamalla. Kuivatessa basilikan aromit haihtuvat melko nopeasti.

Etsi

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme on kiinni kesällä 15.-28.7. Tänä aikana tehtaalta ei lähde pakattujen tuotteiden ja verkkokauppatoimituksia. Viimeiset tilaukset ennen lomia voi tehdä 8.7. asti ja tällöin toimitukset ehtivät ennen kesätaukoa.