Hyppää sisältöön

Makeita paprikoita

Paprika on valittu vuoden 2020 vihannekseksi. Kasvata itse makeita paprikoita kesän ja syksyn herkutteluhetkiin.

Teksti ja kuvausjärjestelyt: Johanna Vireaho
Kuvat: Hanna Marttinen

Puutarhaliitto ja Kotimaiset kasvikset valitsevat vuosittain vuoden vihanneksen, ja tänä vuonna herkutellaan paprikoilla.

Väli-Amerikan alueelta kotoisin olevat paprikat ovat jo vuosia sitten löytäneet tiensä suomalaisten ruokavalioon, ja useista paprikalajeista ja lajikkeista löytyy valinnanvaraa moneen makuun.

Paprika on sukua perunalle ja tomaatille, ja lukeutuu sukulaistensa tavoin koisokasveihin. Sen sato on kasvitieteellisestä näkökulmasta katsottuna marja, mutta käytännössä luokitellaan vihannekseksi.
Vihannespaprika rakastaa tulisemman sukulaisensa, chilipaprikan tavoin lämpöä. Kumpikin tarvitsee sadon kasvatukseen pitkän kasvuajan.

 

Paprika kasvihuonen Kekkilä

Paprika rakastaa lämpöä, joten kasvata paprikoita mieluiten kasvihuoneessa tai lämpimällä paikalla terassilla tai parvekkeella.

Miten kasvatan paprikan taimia itse?

Siemenet kylvetään esikasvatukseen maaliskuussa. Siemenet ovat kermanvaaleita, pieniä, litteitä ja pyöreähköjä. Niitä ei tarvitse liottaa vedessä, vaan siemenen voi kylvää suoraan taimiruukkuun ja peittää ohuella multakerroksella.

Kylvä kuhunkin taimiruukkuun 1-2 siementä. Siemenet voi myös kylvää hajakylvönä laatikkoon, josta taimet koulitaan eli siirretään yksittäisiin ruukkuihin kasvamaan.

Alapuolen lämpö edistää itämistä, joten käytä lämpömattoa tai siirrä kylvös itämään kylpyhuoneen lattialämmityksen lämpöön. Tuoreet siemenet itävät hyvin. Pitkään säilytetyt siemenet menettävät itävyyttä.

Ruokakaupan vihannesosastolta ostetun paprikan siemenet voi myös kerätä talteen ja kylvää taimiruukkuun.

 

Vihannespaprikan lajike ’Redskin’ sopii matalana ja tiiviskasvuisena lajikkeena hyvin ruukkukasvatukseen.

Paprikan ensimmäiset kukat kannataa poistaa Kekkilä

Paprikan ensimmäinen kukka kannattaa poistaa ja samalla taimi latvoa, mikä auttaa taimen kasvua ja haarautumista. Näin satokin paranee.

Missä paprika viihtyy?

Kasvata paprikan taimia valoisalla paikalla ikkunoiden äärellä. Lisävalo auttaa tarvittaessa tukevien taimien kehityksessä. Kun taimet kasvavat kokoa, tue ne tarpeen mukaan. Osa lajikkeista kasvaa korkeaksi, osa on matalakasvuisempia ja pensastavia, jotka soveltuvat myös ruukkukasvatukseen.

Siirrä taimet ulos tai kasvihuoneeseen vasta, kun yölämpötila pysyttelee +10 asteen tietämillä. Jatkokasvatuksessa optimaalinen lämpötila on +20 – 30 asteen lämmössä, joten sopiva kasvatuspaikka löytyykin kasvihuoneesta, lämpimältä terassilta tai lasitetulta parvekkeelta.

Sadon kypsyminen voi lämpimälläkin paikalla venyä pitkälle syksyyn. Napostelupaprikan nimellä kulkevat pienet paprikat ovat osoittautuneet kohtuullisen satoisiksi myös terassilla ruukkukasvatuksessa.

 

Paprikasta saa satoa ruukussa Kekkilä

Paprikasta saa satoa ruukussakin. Valitse ruukkukasvatukseen matala- ja tiiviskasvuinen lajike, kuten esimerkiksi kuvan punaisia paprikoita tekevä ’Redskin’.

Miten hoidan paprikaa?

Kastele ja lannoita paprikaa säännöllisesti. Taimet ovat yleensä varsin terveitä, mutta vihannespunkit ja kirvat saattavat olla paprikan riesana.

Hyvä hoito, säännöllinen kastelu ja lannoitus auttavat vastustuskykyisten taimien kasvatuksessa.

Heikkokuntoinen, kuivahtanut taimi on aina alttiimpi tuholaisten hyökkäyksille, joten vaali taimia ja saat nauttia itse kasvatetuista makeista paprikoista.

 

Pieniä napostelupaprikoita tekevät lajikkeet ovat yleensä varsin satoisia ja kasvavat hyvin myös ruukussa.

Lämpöä ja ruokaa – niitä paprikat tarvitsevat.

Lämpimällä paikalla ja hyvällä hoidolla paprikasta saa kunnolla satoa. Lannoita paprikaa kastelulannoitteella noin kerran viikossa. Istutuksen yhteydessä paprikaruukkuun voi myös tehdä varastolannoituksen.

 

’Padron’-paprikat korjataan yleensä vihreinä, mutta kypsänä tämä paprika on punainen. Tulisuus myös voimistuu kypsänä.

Pimientos de padron on espanjalainen tapaspala. Vihreät ’Padron’ paprikat paistetaan nopeasti oliiviöljyssä ja sormisuolassa, ja nautitaan kokonaisina.

Lämpimänä kesänä paprikoita kasvattava saa nauttia lautasella runsaista väreistä.

Nauti sadosta!

Grillatut, kuoritut paprikat maistuvat marinoituina tapaspalojen tapaan. Kuoren saa helposti poistettua grillauksen jälkeen, kun paprikat kastaa kylmään veteen.

Valmista paprikalle marinadi oliiviöljystä, valkoviinietikasta ja lisää sekaan valkosipulia, ripaus mustapippuria, hunajaa ja tuoreita yrttejä. Marinoi muutaman tunnin ajan ja nauti vaalean leivän kera.

 

Grillatut paprikat Kekkilä

Grillatut, kuoritut paprikat maistuvat marinoituina tapaspalojen tapaan.

Etsi