Hyppää sisältöön
Koristepensaat

Pikkusyreeni

(Dvärgsyren)

Syringa meyeri ’Palibin’

Pikkusyreeni Syringa meyeri ’Palibin’

Pikkusyreeni on joko tiheäkasvuinen pensas tai noin 1 m korkuiseksi kasvava pikkupuu. Se on siro ja kaunis yksittäiskasvi mataliin perenna- ja pensasryhmiin. Sen hennon vaaleanvioletit, tuoksuvat kukinnot ovat noin 8 cm pitkiä, ja peittävät koko latvuksen.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

10-150 cm

Värit:

Lila Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Alkukesä

Kasvuvyöhyke:

I-IV

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Pikkusyreeni Syringa meyeri ’Palibin’

Useimmiten pikkusyreeni on vartettu ihastuttavaksi, tiheän pyöreälatvaiseksi pikkupuuksi. Pensaanakin siitä tulee vain noin metrin korkuinen ja yhtä leveä. Se sopii pieneenkin pihaan yksittäiskasviksi, ruukkupuutarhaan, kesäkukkien ja perennojen joukkoon sekä kivikko- tai havupensasistutuksiin. Pikkusyreenit ovat terveitä, pitkäikäisiä ja hidaskasvuisia muiden syreenien tapaan. Pikkusyreeni menestyy kasvuvyöhykkeillä I-IV.

Oksat ovat ohuet ja pystykasvuiset. Tummanvihreät, kiiltävät lehdet ovat hyvin pienet ja melkein pyöreät. Pikkusyreeni kukkii runsaasti kesäkuun puolivälistä heinäkuun alkuun. Lämpimänä syksynä pikkusyreeni saattaa kukkia toisen kerran, mutta ei enää niin näyttävästi.

Pikkusyreeni menestyy auringossa ja puolivarjossa. Syreenit kukkivat ahkerimmin auringossa, mutta kevyt varjo estää maan kuivumisen. Kasvualustan tulee olla tuore, runsasravinteinen ja läpäisevä. Sopiva multa on Kekkilä Puu- ja pensasmulta. Taimet istutetaan 80 cm välein.

Keväisin pikkusyreenit kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella.

Rungollisesta pikkupuusta tai pikkusyreenipensaasta kannattaa poistaa kuolleet, vioittuneet, sairaat ja hankaavat oksat. Jos jokin oksa kasvaa ylipitkäksi, sen voi lyhentää sopivan oksahaaran kohdalla. Muuten pikkusyreeniä ei kannata leikata. Jos sitä muotoilee leikkaamalla vuosittain, kukinnosta ei pääse nauttimaan, koska syreeni muodostaa kukat toisen vuoden versoihin.

Elo-syyskuussa pikkusyreeni lannoitetaan Kekkilä Syyslannoite PLUS+ -lannoitteella.

Etsi