Hyppää sisältöön
Huonekasvit

Pilleriviikuna

(Pillerfikus)

Ficus deltoidea

Pilleriviikuna Ficus deltoidea Kekkilä

Pilleriviikuna eli pillerifiikus on Ficusten sukuun kuuluva kaunis huonekasvi. Se kasvaa puuvartisesti pensasmaisena ja tekee hauskan näköisiä pikku viikunoita, pillereitä, oksilleen. Tummanvihreät lehdet ovat pyöreän kolmiomaiset, paksut, kovat ja nahkeat.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

60-80 cm

Värit:

Vihreät lehdet Vaaleanvihreät lehdet

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Pilleriviikuna Ficus deltoidea Kekkilä

Pilleriviikunaa kutsutaan myös nimellä misteliviikuna. Se kasvaa 60-80 cm korkeaksi. Se haaroo runsaasti kasvaen pensasmaiseksi. Pilleriviikuna kasvattaa pieniä, herneen kokoisia, pyöreitä ja kellertäviä viikunoita, jotka eivät kelpaa syötäväksi. Ne saattavat aiheuttaa allergisia reaktioita. Pillerifiikusta leikatessa tai sen lehtien vahingoittuessa, haavat vuotavat valkoista maitiasnestettä, joka sekin saattaa aiheuttaa ihoreaktioita. Huonekasvi on hidaskasvuinen.

Pilleriviikuna viihtyy normaalissa huoneenlämmössä valoisessa ja hajavaloisessa paikassa. Se on muiden huonekasviviikunoiden tavoin herkkä vedolle, joten talvisaikaan sitä ei kannata sijoittaa tuuletusikkunan läheisyyteen. Pilleriviikuna ei pidä myöskään liian lämpimästä kasvupaikasta, jollaista se oirehtii alalehtien veltostumisella. Kasvi kasvaa mieluiten samalla paikalla vuodesta toiseen. Pilleriviikuna kaipaa ylhäältä tulevaa valoa. Sen puuttuessa varren kärjen kasvu lakkaa ja alalehdet voivat huonosti. Pilleriviikuna viihtyy ravinteikkaassa, hiekansekaisessa mullassa. Sopiva multa on Kekkilä Viherkasvimulta. Uudelleenistutus tehdään myöhään keväällä joka toinen tai kolmas vuosi.

Pilleriviikunaa kastellaan säännöllisesti, kastelujen välillä mullan on saatava kuivahtaa kevyesti. Lehtien kellastuminen ja mustat laikut merkitsevät, että märkyys on vaurioittanut juuria. Sumuttelusta kasvi pitää. Pilleriviikunaa lannoitetaan kasvukaudella joka toinen viikko Kekkilä Viherkasviravinteella. Talvella, lepokaudella, riittää lannoitus kerran kuussa.

 

Pilleriviikunaa voi leikata keväisin parin vuoden välein.

Etsi