Hyppää sisältöön
Huonekasvit

Posliinikukka

Hoya wayetii

Posliinikukka

Posliinikukka Hoya wayetii voi löytää viherkasvikokoelmaan yllättävänkin helposti, sillä se on melko yleisesti saatavilla. Huonekasvina se ilahduttaa vehreällä olemuksella ja helppohoitoisuudella. Lehdet ovat paksut, kovat ja vahamaiset.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

50-100 cm

Värit:

Punainen Ruusunpunainen Vihreät lehdet

Posliinikukka

Hoya wayetii on kotoisin Filippiineiltä, jossa se nauttii valosta ja lämmöstä trooppisissa metsissä. Lehdet ovat kapeat ja tummanvihreät, ja niiden reunus on tummanvihreä tai runsaassa valossa jopa punertava tai rusehtava. Valo vaikuttaa lehden reunan tummuuteen.

Hoya wayetii ei ole posliinikukkien suvun ahkerin kukkija, mutta kukkiessaan se tekee kukinnot, joissa on kussakin 10-20 yksittäistä kukkaa. Marjapuuronpunaisissa kukissa on viininpunainen keskus.  Muiden posliinikukkien tapaan Hoya wayetii sopii erinomaisesti amppeleihin ja ruukun reunoja pitkin laskeutumaan.

Posliinikukat viihtyvät valoisalla hajavalon paikalla. Hoya wayetii kestää hyvin myös runsaampaa valoa paksujen ja vahapintaisten lehtien ansiosta. Pikkuposliinikukkaa voi helposti kasvattaa tavallisessa huoneenlämmössä, ja se selviää myös normihuonekosteudessa, vaikka nauttiikin kosteammasta ilmankosteudesta luonnossa kasvaessaan.

Hoya wayetii on varsin kelpo viherkasvi myös vähemmän ahkeralle viherpeukalolle. Tämä posliinikukka on vähään tyytyväinen, kestävä ja helppohoitoinen. Nuoret taimet käyttävät pari vuotta juurtumiseen, mutta alkavat vauhtiin päästyään kasvattaa pitkää alaspäin laskeutuvaa versoa. Yleensä posliinikukat kukkivat vanhemmiten, vasta kahden vuoden iässä.

Posliinikukan kasvualustaksi sopii Kekkilä Kukkamulta tai Kekkilä Viherkasvimulta. Kasvin voi istuttaa myös Kekkilä Viherkasvisoraan.

Kastele posliinikukkaa noin viikon välein, mullan tulee kevyesti kuivahtaa kasteluiden välillä. Älä kastele liikaa, sillä multa ei saa olla koko ajan märkänä. Liiallinen kastelu onkin yleisin syy tämän posliinikukan menetyksiin.

Hoya wayetii on alkuun hidas kasvamaan, joten sen kasvatus vihreäksi verhoksi vaatii kärsivällisyyttä. Lannoitus auttaa kasvuun. Lannoita kasvukaudella Kekkilä Kukkaravinteella, jossa on sopivassa suhteessa ravinteita kasvuun ja kukintaan. Lannoitteeksi sopii myös Kekkilä Viherkasviravinne. Lannoita kasvukaudella kahden viikon välein. Vähennä talviaikaan lannoitusta.

Posliinikukat viihtyvät suhteellisen pienessä ruukussa eivätkä kaipaa vuosittaista uudelleen ruukutusta.

Hoya wayetii voi lisätä pistokkaita juurruttamalla.

Etsi