Hyppää sisältöön
Koristepuut

Puistolehmus

(Parklind)

Tilia × vulgaris

Puistolehmus Tilia × vulgaris

Suuri ja komea puistolehmus on yleinen puisto- ja kujannepuu kaupungeissa. Latvus on kartiomainen, leveä ja tiheäkasvuinen. Puistolehmuksen lehdet ovat herttamaiset, leveät ja sahalaitaiset ja heinäkuussa avautuvat kukat tuoksuvat ja kellanvihreät.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

1000-2000 cm

Värit:

Keltainen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Keskikesä

Kasvuvyöhyke:

I-V

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Puistolehmus Tilia × vulgaris

Puistolehmukset ovat metsä- ja isolehtilehmuksen risteymiä. Isoja, pitkäikäisiä lehmuksia suositaan katupuina, sillä ne sietävät hyvin maantäyttöä, ilmansaasteita ja tuulta. Ne sitovat tehokkaasti pölyä ja suojaavat melulta; latvus varjostaa kohtalaisen voimakkaasti. Juuristo on vahva, pinnanläheinen ja tiheä. Puistolehmuksesta erotetaan kaksi eri päätyyppiä: riippuvaoksainen ja pystyoksainen.

Nopeakasvuinen puistolehmus kasvaa 10-20 m korkeaksi ja 10-12m leveäksi. Sen runko on tavallisesti erittäin muhkurainen ja paksukuorinen. Puut vesovat runkomuhkuroista ja tyveltä. Kellertävästä huiskilokukinnosta kehittyy pienet, n. 5mm kokoiset, pähkinämäiset hedelmät. Tummanvihreät lehdet saavat keltaisen syysvärin. Puistolehmus menestyy kasvuvyöhykkeillä I–V.

Puistolehmus viihtyy aurinkoisella ja puolivarjoisalla kasvupaikalla. Maaperä saa olla runsasravinteinen ja -multainen, tuore, savinen ja kalkkiperäinen. Kuivalla kasvupaikalla etenkin pystyoksaiset puistolehmukset altistuvat kirvoille, joiden erittämä mesikaste on tahmeaa ja tahrivaa. Sopiva multa puistolehmukselle on Kekkilä Puu- ja pensasmulta. Istutusväli on 5-7 metriä.

Puistolehmus kalkitaan keväisin Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella.

Puistolehmukset kestävät erinomaisesti leikkausta ja kolhuja paksun kuoren ansiosta. Sitä onkin käytetty leikattuna pensasaitana ja muotoiltuna puuna. Hyvä leikkausaika on varhain keväällä tai keskikesällä. Puun rungosta ja tyveltä kasvavat versot poistetaan.

Etsi