Hyppää sisältöön
Marjat ja hedelmät

Punaherukka

(Röda vinbär)

Ribes Rubrum-ryhmä

Punaherukka Ribes Rubrum

Punaherukka on kestävä ja runsassatoinen marjapensas, joka menestyy myös Pohjois-Suomessa. Kirkkaanpunaiset, mehukkaat marjat kasvavat tertuissa ja ovat kirpeän voimakasaromisia ja hapokkaita.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

150 cm

Värit:

Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Kevät

Kasvuvyöhyke:

I-VI

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Punaherukka Ribes Rubrum

Punaherukka on reheväkasvuinen ja tukevaoksainen pensas. Se kasvaa 100-150cm korkeaksi. Punaherukan lehdet ovat tummanvihreät ja kovapintaiset. Punaherukka kukkii varhain keväällä, joten se on herkkä yöpakkasille. Punaherukka on kestävä ja terve pensas, se menestyy kasvuvyöhykkeillä I-VI.

Punaherukka viihtyy aurinkoisella kasvupaikalla ravinteikkaassa, syvämultaisessa kosteahkossa mutta läpäisevässä maassa. Sopiva multa on Kekkilä Puu- ja pensasmulta. Taimet istutetaan 2-2,5 metrin välein, aidanteissa yhden metrin välein.

Keväisin herukkapensaat kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä luononnmukaisella Marjalannoitteella. Jos kukinnan aikaan esiintyy yöpakkasia, pensaat suojataan hallaharsoin. Sadonkorjuun jälkeen lannoita Kekkilä Syyslannoite PLUS+ -lannoitteella. Se parantaa talvenkestoa ja ensi vuoden satoa.

Punaherukkapensaiden annetaan kasvaa noin 6- vuotiaiksi ennen ensimmäistä leikkausta. Pensaasta leikataan vahingoittuneet, laonneet ja vanhimmat oksat maatamyöten pois muutaman vuoden välein joko syksyllä heti sadonkorjuun jälkeen tai varhain keväällä. Pensaaseen jätetään noin 20 versoa. Noin 4-5 –vuotiaat versot ovat satoisimmat.

Valkoherukka on punaherukan muunnos, josta puuttuu punainen väriaine. Maultaan valkoherukka on punaherukkaa miedompi ja vähemmän happoinen.

Punaherukalla on korkea C-vitamiinipitoisuus. Punaherukoista voi valmistaa mehua, hilloa ja hyytelöä. Lehdet käyvät teeaineksiksi.

Etsi