Hyppää sisältöön
Marjat ja hedelmät

Punaherukka

(Röda vinbär)

Ribes Rubrum-ryhmä

Punaherukka Ribes Rubrum

Punaherukka on kestävä ja runsassatoinen marjapensas, joka menestyy myös Pohjois-Suomessa. Kirkkaanpunaiset, mehukkaat marjat kasvavat tertuissa ja ovat kirpeän voimakasaromisia ja hapokkaita.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

150 cm

Värit:

Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Kevät

Kasvuvyöhyke:

I-VI

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Punaherukka Ribes Rubrum

Punaherukka on reheväkasvuinen ja tukevaoksainen pensas. Se kasvaa 100-150cm korkeaksi. Punaherukan lehdet ovat tummanvihreät ja kovapintaiset. Punaherukka kukkii varhain keväällä, joten se on herkkä yöpakkasille. Punaherukka on kestävä ja terve pensas, se menestyy kasvuvyöhykkeillä I-VI.

Punaherukka viihtyy aurinkoisella kasvupaikalla ravinteikkaassa, syvämultaisessa kosteahkossa mutta läpäisevässä maassa. Sopiva multa on Kekkilä Puu- ja pensasmulta. Taimet istutetaan 2-2,5 metrin välein, aidanteissa yhden metrin välein.

Keväisin herukkapensaat kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä luononnmukaisella Marjalannoitteella. Jos kukinnan aikaan esiintyy yöpakkasia, pensaat suojataan hallaharsoin. Sadonkorjuun jälkeen lannoita Kekkilä Syyslannoite PLUS+ -lannoitteella. Se parantaa talvenkestoa ja ensi vuoden satoa.

Punaherukkapensaiden annetaan kasvaa noin 6- vuotiaiksi ennen ensimmäistä leikkausta. Pensaasta leikataan vahingoittuneet, laonneet ja vanhimmat oksat maatamyöten pois muutaman vuoden välein joko syksyllä heti sadonkorjuun jälkeen tai varhain keväällä. Pensaaseen jätetään noin 20 versoa. Noin 4-5 –vuotiaat versot ovat satoisimmat.

Valkoherukka on punaherukan muunnos, josta puuttuu punainen väriaine. Maultaan valkoherukka on punaherukkaa miedompi ja vähemmän happoinen.

Punaherukalla on korkea C-vitamiinipitoisuus. Punaherukoista voi valmistaa mehua, hilloa ja hyytelöä. Lehdet käyvät teeaineksiksi.

Etsi

Loppuvuoden tilaukset

Tee tämän vuoden verkkokauppa ja tukkutilaukset viimeistään 11.12., jolloin toimitukset ehtivät ennen joulun pyhiä.

Asiakaspalvelu

Kuluttajatuotteiden ja Viherrakentamisen asiakaspalvelu palvelee arkisin kello 7-15. Voit myös lähettää meille sähköpostia osoitteeseen: asiakaspalvelu@kekkila.fi