Hyppää sisältöön
Koristepuut

Riippajalava

Ulmus glabra ’Horizontalis’ (’Pendula’)

Riippajalava Ulmus glabra ’Horizontalis’ (’Pendula’)

Riippajalava on vuorijalavaan vartettu koristepuu. Lehdet tummanvihreät ja karheanryppyiset. Latvus on litteähkö ja oksat alaviistoon kasvavat. Matalampikasvuisella sateenvarjojalavalla latvus on kupera ja oksat riippuvat suoraan alaspäin.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

300-2000 cm

Värit:

Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Kevät

Kasvuvyöhyke:

I-II

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Riippajalava Ulmus glabra ’Horizontalis’ (’Pendula’)

Riippajalavalla ja sateenvarjojalavilla on kaunis kerroksittain riippuva kasvutapa. Puun oksisto on tiheä ja lehvästö runsas. Riippa- ja sateenvarjojalavat sopivat yksittäispuuksi ja puistopuuksi. Se sopii hyvin yhteen maanmyötäisten pensaiden ja perennojen kanssa. Riippajalavat on yleensä vartettu 2-3 metrin korkuiseen perusrunkoon. Leveyttä puulle voi kasvaa 4-8 metriä.

Riippajalavalla on karhealta tuntuvat, isohkot, syysväriltään kellertävät lehdet. Jalavat kukkivat varhain keväällä melko huomaamattomin kukin. Lehtien puhkeamisen aikoihin kehittyvät siemenet ovat koristeelliset. Riippa- ja sateenvarjojalavat menestyvät Etelä-Suomessa, kasvuvyöhykkeillä I-II.

Riippa- ja sateenvarjojalavat viihtyvät aurinkoisella ja puolivarjoisella kasvupaikalla. Jalavat sietävät hyvin tuulta. Maaperä saa olla tuore, runsasravinteinen, kalkkipitoinen ja multava, mutta jalavat viihtyvät jopa savimaassa. Sopiva multa on Kekkilä Puu- ja pensasmulta. Puut istutetaan 5 m välein.

Istutettaessa riippa- ja sateenvarjojalavat tuetaan hyvin, jotta niiden runko pysyy suorassa latvuksen kasvaessa.

Keväisin riippajalavat kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella.

Nuoren riippajalavan kasvua kannattaa ohjata leikkauksin, jotta oksien ja rungon haarautumiskohta voidaan pitää avoimena ja näin vältetään ristiin kasvavien ja hankaavien oksien muodostuminen. Jalavat kestävät hyvin leikkausta. Oikea ajankohta on keväällä. Maahan asti kasvaneita versoja voi typistää loppukesällä.

Elo-syyskuussa riippajalava lannoitetaan Kekkilä Syyslannoite PLUS+ -lannoitteella.

Etsi