Hyppää sisältöön
Havut

Rohtokataja

(Sävenbom)

Juniperus sabina

Rohtokatajan Juniperus sabina pehmeät neulaset

Rohtokataja on matalakasvuinen ja leveähkö ainavihanta havupensas. Oksat ovat tuuheat ja kasvavat maanmyötäisesti. Lyhyet, pehmeät neulaset ovat lajikkeesta riippuen tummanvihreät tai sinivihreät.

Veden tarve:

Vähäinen

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

20-100 cm

Värit:

Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

none

Kasvuvyöhyke:

I-III

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Rohtokatajan Juniperus sabina pehmeät neulaset

Rohtokataja sopii havu- ja kivikkokasviryhmiin, rinneistutuksiin ja muurien päälle. Erinomainen peittokasvi, joskin hidaskasvuinen. Rikottaessa neulaset tuoksuvat voimakkaasti. Koko kasvi on myrkyllinen, pienen määrän syöminen ei yleensä aiheuta oireita. Menestyvät kasvuvyöhykkeillä I-III.

Leveän suppilomainen ’Mas’-rohtokataja on 125cm korkea ja jopa 3 metriä leveä täysikasvuisena. Sen riippuvakärkiset haarat kasvavat yläviistoon. Vanhan pensaan uloimmat haarat asettuvat maata vasten. Lajikkeen neulaset ovat sinivihreät.

Lähes puolipallomainen ’Tamariscifolia’ on 60cm korkea ja noin 2 metriä leveä täysikasvuisena. Oksat kasvavat suoraan sivuille. Ajan myötä keskiosan versot kasvavat alempien haarojen päälle niin, että pensaasta muodostuu erittäin paksu, useiden oksakerrosten ansiosta. Lajikkeella on sini-harmaanvihreät neulaset.

Viihtyy aurinkoisessa ja puolivarjoisessa kasvupaikassa. Kasvualusta voi olla kuivahko tai tuore, keskiravinteinen ja hyvin vettä läpäisevä. Maa saa olla yhtä hyvin hapanta kuin runsaasti kalkittua. Rohtokatajan voi istuttaa Kekkilä Havu- ja rodomultaan tai Kekkilä Puutarhamultaan. Istutusväli on 150-200cm.

Rohtokataja ei kaipaa erityistä hoitoa. Kuivuneet ja vaurioituneet oksat leikataan tarvittaessa varhain keväällä tai loppukesällä.

Kevättalvella helmi-maaliskuussa rohtokataja suojataan kevätauringolta varjostusverkoin.

Keväällä rohtokatajaa voi lannoittaa Kekkilä Havu- ja rodolannoitteella tai Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella. Elo-syyskuussa annettava Kekkilä Syyslannoite PLUS+ parantaa talvehtimista.

Etsi