Hyppää sisältöön
Yrtit ja vihannekset

Rosmariini

(Rosmarin)

Rosmarinus officinalis

Välimereltä kotoisin oleva rosmariini on suosittu, perinteinen mauste- ja lääkekasvi. Voimakasaromisella yrtillä on kapeat, vihreät, havumaiset lehdet ja sen tuoksukin vivahtaa havukasveihin. Suomessa rosmariini kasvaa yksivuotisena, mutta sen voi talvettaa viileässä sisätilassa.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

20-50 cm

Värit:

Sininen Vihreät lehdet

Luontaisilla kasvupaikoillaan rosmariini on 150-200 cm korkeaksi kasvava nahkealehtinen ikivihreä varpukasvi. Yksivuotisenakin kasvavana yrttinä sen pystyt versot ovat jäykät ja alkavat puutua.Se kasvaa yksivuotisena 20-50 cm korkeaksi. Myynnissä on myös 40-100 cm korkeita rungolliseksi kasvatettuja kasveja sekä lamoavasti eli maanmyötäisesti kasvavia lajikkeita.

Sen reunoiltaan sisäänpäin kääntyneet, jäykät, vihreät lehdet ovat 3-5 cm pitkiä. Kukat ovat jäänsiniset ja muodoltaan huulimaiset, mutta Suomessa kukkii vain harvoin, ja silloinkin esim.viherhuoneessa kavatettuna.  Kukinta-aika on kesä – heinäkuu. Se on muita yrttikasveja hidaskasvuisempi, joten satoa kannattaa kerätä maltilla.

Rosmariini kasvaa aurinkoisella ja lämpimällä paikalla. Se viihtyy hiekansekaisessa, miedosti lannoitetussa, kalkkipitoisessa mullassa. Kasvualustan tulee olla läpäisevä. Ruukkuviljelyssä rosmariini istutetaan Kekkilä Luonnonmukaiseen yrttimultaan tai Kekkilä Välimerenmultaan, kasvimaalla Kekkilä Puutarhamultaan, jonka joukkoon voi sekoittaa puhdasta hiekkaa, kuten Kekkilä Leikkihiekkaa. Istutusväli on 30-40 cm.

Ruukkukasvatuksessa rosmariinia kastellaan maltillisesti, pintamulta saa kuivahtaa kasteluiden välillä, sillä rosmariini ei kestä jatkuvaa märkyyttä. Yrttiä lannoitetaan kasvukaudella miedolla Kekkilä Kasviravinne– liuoksella kerran viikossa.

Rosmariini säilyy talven yli vain sisätiloissa esimerkiksi ruukussa huonekasvina. Paras talvetuspaikka on valoisa ja +10-12 asteen, viileä paikka. Keväällä ennen ulos siirtoa, versoista leikataan puolet pois.

Rosmariini on aromikas mauste liharuokien marinointiin erityisesti lampaalle ja riistalle. Se sopii hyvin peruna-, sieni-, makaroni- ja tomaattiruokiin, salaatinkastikkeisiin, säilöntäliemiin sekä hernekeittoon. Sen aromi on voimakkaimmillaan kukinnan aikaan. Se säilyttää arominsa melko hyvin myös kuivattuna.

Sitä voidaan käyttää niin kylvyissä kuin erilaisissa voiteissa elvyttämässä verenkiertoa ja oikaisemassa ryppyjä sekä virkistämässä että raikastamassa. Rosmariini on myös antiseptinen kasvi.

Etsi