Hyppää sisältöön
Yrtit ja vihannekset

Ruohosipuli

(Gräslök )

Allium schoenoprasum

Ruohosipuli Allium schoenoprasum Ruohosipulin Allium schoenoprasum lehtivarret Ruohosipulin Allium schoenoprasum kukka

Ruohosipuli eli ruoholaukka on monivuotinen ja helppohoitoinen maustekasvi. Se kasvaa luonnonvaraisena Suomessa. Ruohosipulilla on sileät, putkimaiset 30-40 cm pituiset lehtivarret, joiden päähän puhkeaa violetit tupsumaiset kukat.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

30-40 cm

Värit:

Lila Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Alkukesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Ruohosipuli Allium schoenoprasum Ruohosipulin Allium schoenoprasum lehtivarret Ruohosipulin Allium schoenoprasum kukka

Ruohosipuli ilahduttaa jo aikaisin keväällä heleän vihreillä ruohomaisilla lehdillään, joista voi saksia pirteän kirpakkaa maustetta leivänpäälle, munakkaaseen ja salaatteihin.

Ruohosipuli sopii hyvin myös koristekasviksi, sillä se kukkii aikaisin kesällä vaaleanpunaisin sarjakukinnoin, jotka pääsevät oikeuksiinsa muutoin vielä värittömässä kukkapenkissä.

Ruohosipuli sopii viljeltäväksi kotipuutarhassa perennapenkissä, ja sitä voi kasvattaa myös sisällä ruukussa tai parvekkeella laatikossa.

Ruohosipuli viihtyy aurinkoisella kasvupaikalla. Kasvupaikan suhteen vaatimattomana se kasvaa luonnonvaraisena erityisesti rannikkoseudun kallioilla. Vaikka ruohosipuli tyytyy luonnossa vähään, puutarhassa se kannattaa istuttaa kalkittuun, ravinteikkaaseen maahan, joka säilyttää kosteutta. Maan tulee silti olla läpäisevä, sillä liian märässä sipulit mätänevät.

Sopiva multa ruohosipulille on Kekkilä Puutarhamulta. Sopiva istutusetäisyys on 25 cm.

Keväisin ruohosipulituppaat kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite Plussalla.

Jos ruohosipulista haluaa runsaan lehtisadon, kasvusto leikataan alas nuppuisena. Tuppaan voi alasleikata 2–3 kertaa kesässä. Se innostaa sipulin kasvattamaan uuden, mehukkaan naatiston.

Kukinta tyrehdyttää versokasvun, ja kasvusto kuihtuu jo kesällä. Osan taimista voi antaa kukkia. Yksittäisiä kukkia voi käyttää ruokien koristeeksi ja mausteeksi. Kukat maistuvat miedosti sipulilta. Kolmen vuoden välein ruohosipulimätäs kannattaa jakaa ja puhdistaa rikkaruohoista.

 

 

Taimet voi kasvattaa itse siemenistä, mutta myös taimikaupan valmiista taimesta tai ruokakaupan tuoreyrttiruukusta.

Etsi