Hyppää sisältöön
Yrtit ja vihannekset

Salkopapu

(Störbönor )

Phaseolus vulgaris var. vulgaris

Salkopapu on nopeakasvuinen hyötykasviköynnös, joka kasvaa puutarhan koristeelliseksi ja reheväksi viherseinämäksi tai näkösuojaksi. Raikkaanvihreä kasvusto tuottaa lämpimällä paikalla proteiinirikkaan sadon.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

100-400 cm

Värit:

Punainen Valkoinen Keltainen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Keskikesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Salkopapu on pitkä ja hentovartinen, 1-4 metriseksi kasvava, yksivuotinen köynnös ja se vaatii aina tuennan. Sen voi tukea naruihin, salkoihin, verkkoihin tai kevyisiin puurakenteisiin. Salkopapua voi kasvattaa lämpimillä seinämillä, parvekkeella tai kasvihuoneessa.

Salkopavun vihreät lehdet ovat kolmisormiset. Kukat ovat valkoisia, punaisia tai purppuranvärisiä. Pavut voivat olla vihreitä, keltaisia tai violetteja lajikkeesta riippuen. Pavut ovat proteiinipitoista ja terveellistä ravintoa. Ruuaksi laittaessa pavut tulee aina keittää, sillä ne sisältävät myrkyllistä lektiiniä. Lektiini tuhoutuu kuumassa. Tuoreille pavuille riittää kiehautus, kuivattuja papuja pitää liuottaa yön yli.

Salkopapu tarvitsee lämpimän ja aurinkoisen kasvupaikan. Paikan tulee olla tuulensuojainen. Kasvualusta saa olla kuohkea, kalkittu multamaa. Kasvualusta voi olla niukkatyppinen, sillä pavut sitovat maaperään typpeä ilmasta. Kohopenkissä pavun juuristo pysyy lämpimänä. Sopiva multa on tuore Kekkilä Puutarhamulta tai Kekkilä Luonnonmukainen puutarhamulta. Vanhaa maata voi parantaa muokkaamalla mullan joukkoon  Kekkilä Puutarhakalkkia.

Salkopavut kylvetään suoraan kasvupaikalle 3cm syvyyteen viiden siemenen ryhmiin. Kylmänarkoina ne kylvetään tai istutetaan kasvupaikalle vasta kesäkuun alussa.

2-3 viikon esikasvatus nopeuttaa sadon alkua ja suurentaa kokonaissatoa. Siemeniä liotetaan vedessä yön yli ja ne kylvetään Kylvö tai taimimultaan 5cm ruukkuihin.

Taimet istutetaan tai siemenet kylvetään 10cm välein ja 50cm rivivälein.

Taimet suojataan halloilta harsolla. Harsoja voi käyttää kukinnan alkuun saakka lämmön ja kasvuunlähdön varmistamiseksi. Taimet mullataan 10cm korkeina.

Salkopapua kastellaan tarpeen mukaan. Kasteluveden annetaan lämmetä, sillä pavun juurten toiminta heikkenee kylmästä vedestä.

Palot kerätään keskenkasvuisina, jolloin ne ovat säikeettömiä ja maukkaita. Satoa kerätään kaksi kertaa viikossa heinä-syyskuussa.

Etsi