Hyppää sisältöön
Perennat

Sammalleimu

(Mossflox)

Phlox subulata

Pinkki sammaleimu ja kiviä Sammalleimu phlox subulata valkoinen

Sammalleimu on aurinkoisilla paikoilla viihtyvä, nopeasti leviävä maanpeittoperenna. Koko kasvusto peittyy kevätkesällä runsaisiin, tuoksuviin valkoisiin, sinertäviin, violetteihin, vaalean- tai ruusunpunaisiin, tähtimäisiin kukkiin.

Veden tarve:

Vähäinen

Korkeus:

5-15 cm

Värit:

Punainen Ruusunpunainen Sininen Lila Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Kevät

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Pinkki sammaleimu ja kiviä Sammalleimu phlox subulata valkoinen

Sammalleimu kasvaa mätästävästi. Kasvuston korkeus on 5-15 cm. Lehdet ovat neulasmaiset, pienet, kovat, himmeänvihreät, tasasoukat ja ikivihreät. Kasvi leviää mattomaiseksi maanpintaa myöten kasvavien rönsyjen avulla. Kukat ovat 1-1,5 cm leveitä, 5- terälehtisiä leimukukkia. Lajikkeissa on myös kaksivärisiä kukkia. Sammalleimu on kestävä perenna.

Sammalleimu sopii kivikkoryhmiin, rinteisiin, luiskiin, muurien päälle ja perennaryhmien reunoille. Tuoksuvana se käy hyvin myös tuoksupuutarhoihin. Yhdistelemällä eri värisiä sammalleimulajikkeita saa aikaiseksi touko-kesäkuussa loistavan kukkamaton.

Sammalleimu viihtyy parhaiten aurinkoisella tai lievästi varjoisella, kalkkipitoisella ja kuivahkolla tai tuoreella kasvupaikalla. Kasvualustan tulee olla läpäisevä, sillä kasvi ei pidä märkyydestä, etenkään talvella. Sopiva multa istutukseen on Kekkilä Perenna- ja ruusumulta tai Kekkilä Puutarhamulta. Taimet istutetaan 30 cm välein.

Keväisin sammalleimut kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella. Syksyllä kasville voi antaa Kekkilä Syyslannoite PLUS+ -lannoitetta.

Kuihtuneet kukat poistetaan. Kukinnan jälkeen voi leikata reilut puolet korkeudesta pois. Leikatut versonkärjet voi laittaa hiekkaiseen multaan juurtumaan. Pistokasmaata kastellaan tasaisesti, kunnes taimet juurtuvat. Kasvi jaetaan, kun versot kuivuvat keskeltä.

Neulasmaiset versot ruskettuvat herkästi talvella, jos kasvupaikalle ei kerry lunta. Vähälumisilla paikoilla mättäät voi suojat havuilla ja kuivilla lehdillä.

Kevättalvella sammalleimumättäät ovat arkoja kevätahavalle, joten varjostus havunoksilla tai varjostusverkoilla on tarpeen, kunnes routa on sulanut.

Etsi