Hyppää sisältöön
Havut

Serbiankuusi

(Serbgran)

Picea omorica

Serbiankuusi Picea omorica

Näyttävä, kapea- ja tiheäkasvuinen serbiankuusi on suosittu havupuu pihoilla ja puistoissa. Päältä tummanvihreät, alta hopeanhohtavat neulaset ovat 1-2 cm pitkiä. Serbiankuusi kasvaa n. 15 metriä korkeaksi, mutta vain 2-3 m leveäksi.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

800-2000 cm

Värit:

Vihreät lehdet Hopeanharmaat lehdet

Kukinta-aika:

Kevät

Kasvuvyöhyke:

I-V

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Serbiankuusi Picea omorica

Serbiankuusen oksisto muodostuu alhaalta asti tiheäksi. Latvus on kapeampi kuin metsäkuusella. Lyhyet tuuheat oksat kaartuvat kärjistään ylöspäin. Neulaset ovat litteät, paksut ja tylppäkärkiset. Kanelinruskeat, riippuvat 4-6 cm pituiset kävyt koristavat jo nuorta serbiankuusta.

Erittäin kapeakasvuisena serbiankuusi mahtuu myös pieneen pihaan. Serbiankuuset ovat edukseen istutettuina muutaman puun ryhmänä. Serbiankuusi on kestävä ja terve puu. Se menestyy Suomessa kasvuvyöhykkeillä I-V.

Serbiankuuset kasvavat parhaiten aurinkoisilla ja puolivarjoisilla kasvupaikoilla. Serbiankuusi on melko vaatimaton kasvupaikan ravinteiden ja pH:n suhteen, mutta se viihtyy parhaiten tuoreessa, runsasmultaisessa maassa. Hyvä multa serbiankuusille on Kekkilä Havu- ja rodomulta tai Kekkilä Puu- ja pensasmulta. Serbiankuuset istutetaan 100-200 cm välein.

Serbiankuusen eivät kaipaa erityistä. Puutarhan kevätlannoituksen yhteydessä niille voi antaa Kekkilä Havu- ja rodolannoitetta tai Kekkilä Kevätlannoite PLUS+– lannoitetta. Elo-syyskuussa annettava Kekkilä Syyslannoite PLUS+ parantaa talvehtimista.

Leikkaustarvetta serbiankuusella on vähän, mutta tarpeen vaatiessa se kestää sen hyvin. Esimerkiksi vioituksen seurauksena kasvaneen kilpalatvan voi poistaa varhain kevättalvella. Myös oksat kestävät typistämistä.

Etsi