Hyppää sisältöön
Havut

Serbiankuusi

(Serbgran)

Picea omorica

Serbiankuusi Picea omorica

Näyttävä, kapea- ja tiheäkasvuinen serbiankuusi on suosittu havupuu pihoilla ja puistoissa. Päältä tummanvihreät, alta hopeanhohtavat neulaset ovat 1-2 cm pitkiä. Serbiankuusi kasvaa n. 15 metriä korkeaksi, mutta vain 2-3 m leveäksi.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

800-2000 cm

Värit:

Vihreät lehdet Hopeanharmaat lehdet

Kukinta-aika:

Kevät

Kasvuvyöhyke:

I-V

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Serbiankuusi Picea omorica

Serbiankuusen oksisto muodostuu alhaalta asti tiheäksi. Latvus on kapeampi kuin metsäkuusella. Lyhyet tuuheat oksat kaartuvat kärjistään ylöspäin. Neulaset ovat litteät, paksut ja tylppäkärkiset. Kanelinruskeat, riippuvat 4-6 cm pituiset kävyt koristavat jo nuorta serbiankuusta.

Erittäin kapeakasvuisena serbiankuusi mahtuu myös pieneen pihaan. Serbiankuuset ovat edukseen istutettuina muutaman puun ryhmänä. Serbiankuusi on kestävä ja terve puu. Se menestyy Suomessa kasvuvyöhykkeillä I-V.

Serbiankuuset kasvavat parhaiten aurinkoisilla ja puolivarjoisilla kasvupaikoilla. Serbiankuusi on melko vaatimaton kasvupaikan ravinteiden ja pH:n suhteen, mutta se viihtyy parhaiten tuoreessa, runsasmultaisessa maassa. Hyvä multa serbiankuusille on Kekkilä Havu- ja rodomulta tai Kekkilä Puu- ja pensasmulta. Serbiankuuset istutetaan 100-200 cm välein.

Serbiankuusen eivät kaipaa erityistä. Puutarhan kevätlannoituksen yhteydessä niille voi antaa Kekkilä Havu- ja rodolannoitetta tai Kekkilä Kevätlannoite PLUS+– lannoitetta. Elo-syyskuussa annettava Kekkilä Syyslannoite PLUS+ parantaa talvehtimista.

Leikkaustarvetta serbiankuusella on vähän, mutta tarpeen vaatiessa se kestää sen hyvin. Esimerkiksi vioituksen seurauksena kasvaneen kilpalatvan voi poistaa varhain kevättalvella. Myös oksat kestävät typistämistä.

Etsi

Asiakaspalvelu

Kuluttajatuotteiden ja Viherrakentamisen asiakaspalvelu palvelee arkisin kello 7-15. Voit myös lähettää meille sähköpostia osoitteeseen: asiakaspalvelu@kekkila.fi