Hyppää sisältöön
Havut

Sinikataja

(Himalaya-en )

Juniperus Squamata -lajikkeet

Sinikatajan Juniperus Squamata neulaset

Sinikatajat ovat teräväneulaisia, teräksensinisiä himalajankatajan lajikkeita. Ne menestyvät Etelä-Suomessa aurinkoisilla kasvupaikoilla. Ne ovat suosittuja ja monikäyttöisiä pensaita havu- ja kivikkokasviryhmiin, rinteisiin ja muurien päälle.

Veden tarve:

Vähäinen

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

20-100 cm

Värit:

Hopeanharmaat lehdet

Kukinta-aika:

none

Kasvuvyöhyke:

I-II(III)

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Sinikatajan Juniperus Squamata neulaset

Sinikatajissa on paljon suosittuja lajikkeita, jotka eroavat toisistaan kasvutavaltaan, kooltaan ja neulasten sävyissä.

’Blue Carpet’ (kuvassa) on 20 cm korkea, 150 cm leveä, tiheäversoinen, mattomainen lajike. Neulaset ovat siniharmaat. Lajike menestyy vyöhykkeillä I–II(III).

’Blue Star’ on 40 cm korkea, pieni, pyöreähkö tai naurismainen ja hidas- ja tiiviskasvuinen lajike. Neulaset ovat vaaleansinertävät. Lajike menestyy vyöhykkeillä I–II(III).

’Blue Swede’ on 70 cm korkea, 100 cm leveä, laakea ja leveähkö lajike. Kärjistä kaartuvat versot. Neulaset ovat vaaleansinertävät. Lajike menestyy vyöhykkeillä I–III.

’Holger’ on 50 cm korkea, leveä lajike. Neulaset ovat nuorena kellertävät, myöhemmin siniharmaat. Lajike menestyy vyöhykkeillä I–II(III).

’Meyeri’ on noin 100-200 cm korkea ja 100 cm leveä. Versot ovat pystyt ja ylöspäin kaartuvat. Neulaset ovat sinertävän vihreät. Lajike menestyy vyöhykkeillä I–II(III).

Menestyvät aurinkoisilla ja puolivarjoisilla kasvupaikoilla. Kasvualusta voi olla kuiva tai tuore, keski- tai niukkaravinteinen ja hyvin vettä läpäisevä. Maa saa olla yhtä hyvin hapanta kuin runsaasti kalkittua. Sopiva multa istutukseen on Kekkilä Havu- ja rodomulta tai Kekkilä Puu- ja pensasmulta. Istutusväli on lajikkeesta riippuen 50-150 cm.

Sinikatajat eivät vaadi erityistä hoitoa. Ne voidaan lannoittaa kevyesti Kekkilä Havu- ja rodolannoite tai Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitetta muun puutarhan kevätlannoituksen yhteydessä. Kalkitus ei ole välttämätöntä, mutta ei haitaksikaan.

Kuivat ja vaurioituneet oksat leikataan tarvittaessa.

Elo-syyskuussa annettava Kekkilä Syyslannoite PLUS+ parantaa talvehtimista.

Etsi