Hyppää sisältöön
Kesäkukat

Sinilobelia

(Kaplobelia)

Lobelia erinus

Sinilobelia Lobelia erinus kukka Sinilobelia Lobelia erinus kukkii pienin kukin

Kesäkukkien klassikot, sinilobeliat, kukkivat pitkään pienin, kevyin kukin, joita on runsaasti. Niitä käytetään paljon kukkaryhmissä täydentämässä ruukku-asetelmia ja amppeleita, mutta ne ovat kauniita myös yksin omassa ruukussaan tai amppelissa.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

10 - 30 cm

Värit:

Ruusunpunainen Sininen Vaaleansininen Lila Valkoinen

Kukinta-aika:

Kesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Sinilobelia Lobelia erinus kukka Sinilobelia Lobelia erinus kukkii pienin kukin

Sinilobelioita on tavallisten pyöreäkasvuisten, ruukun reunan yli maltillisesti kasvavien Compacta-lajikkeiden lisäksi myös pitkäversoisia riippalobelioita (Pendula-ryhmä). Molemmat kukkivat toukokuusta syyskuulle.

Sinilobelia (Lobelia erinus compacta-ryhmä) on pystykasvuinen, mätästävä ja myöhemmin hieman riippuva kesäkukka, jota käytetään koristeena kasviryhmien reunoilla. Sinilobelia on tiheäkasvuinen ja -kukkainen, 10-30 cm korkea kasvi. Lehdet ovat pienet ja heleän vihreät. Kukat ovat n. 1cm levyiset. Sinisen värin lisäksi kukan värejä on olemassa valkoisesta ruusunpunaiseen ja liilaan. Sinilobelian eri värisävyjä saa myös valkoisella silmällä. Se tunnetaan myös nimellä sinielvikki.

Riippalobelia (Lobelia erinus Pendula) on sinilobeliaa rentokasvuisempi muunnos, joka sopii erinomaisen hyvin amppeliin ja ruukkujen reunoille. Riippalobelia kasvaa korkeutta 15-30 cm, pitkät versot jopa 50-60 cm. Riippalobeliaa saa sinisenä, valkoisena, roosan ja violetin sävyissä joko valkoisella silmällä tai ilman.

Sinilobeliat viihtyvät aurinkoisella ja puolivarjoisella kasvupaikalla. Sinilobeliat ovat säänkestäviä, ne kestävät kohtalaisesti tuulta ja sadetta. Sopiva kasvualusta sinilobelioille on ilmava ja ravinteikas Kekkilä Kesäkukkamulta. Taimet istutetaan 15-20 cm välein.

Sini- ja riippalobeliaa kastellaan tasaisesti ja lannoitetaan säännöllisesti miedolla Kekkilä Kesäkukkaravinne-liuoksella.

Sini- ja riippalobelia kukkii pitkään, kun kuihtuneet kukat poistetaan säännöllisesti tai kasvustoa typistetään ajoittain voimakkaasti.

Erityisesti helteellä lobeliat on hyvä siirtää kuumimman paahteen ajaksi varjoisampaan paikkaan ja huolehtia kastelusta hyvin. Pitkä hellejakso saattaa ränsistyttää kasvuston, jolloin kasvit on vaihdettava uusiin.

Samaan ruukkuun voi istuttaa sekä riippa- että sinilobeliaa. Näin saa täyteläisen ja kauniin ruukku-asetelman.

Etsi