Hyppää sisältöön
Perennat

Sinivaleunikko

(Blå bergvallmo)

Meconopsis betonicifolia

Sinivaleunikon Meconopsis betonicifolia kukka Sinivaleunikko Meconopsis betonicifolia

Sinivaleunikko on taivaansinisin kukin kukkiva perenna, joka kasvaessaan ja menestyessään on kotipuutarhan helmi. Kukat ovat unikkomaiset, hieman nuokkuvat, 5-10 cm leveät ja avonaiset. Kukan keskellä on keltaiset heteet.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

70-100 cm

Värit:

Sininen Vaaleansininen Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Keskikesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Sinivaleunikon Meconopsis betonicifolia kukka Sinivaleunikko Meconopsis betonicifolia

Sinivaleunikko on pystykasvuinen, varret kohoavat 70-100 cm korkeuteen. Varret ja lehdet ovat karvaiset. Sinertävät lehdet muodostavat ruusukkeen. Lehtiä kasvaa myös varsissa. Koko kasvissa on keltaista maitiaisnestettä. Kukat avautuvat heinä-elokuussa. Lajikkeissa on myös valkokukkainen ’Alba’. Kasvi on myrkyllinen.

Sinivaleunikko on kotoisin Kiinasta. Se kasvaa Suomessa useimmiten kaksivuotisena. Sinivaleunikko kasvattaa ensimmäisenä kasvuvuonna vain lehtiruusukkeen ja kukat puhkeavat seuraavana vuotena. Kukinnan jälkeen emokasvi kuolee, mutta jos olot ovat sopivat, paikalle kylväytyvät siemenet kasvavat uusiksi lehtiruusukkeiksi.

Sinivaleunikko on hieman oikukkaan kasvin maineessa. Ne viihtyvät suojaisessa, puolivarjoisessa tai varjoisessa kasvupaikassa, jossa ilmankosteus pysyy suurena. Talvimärkyyttä kasvi ei kestä, joten maaperän on oltava hyvin läpäisevä. Kasvupaikaksi sopii esimerkiksi rinne tai koholla oleva penkki. Sinivaleunikot viihtyvät kosteassa, tuoreessa, happamassa ja ravinteikkaassa maassa. Jos puutarhassa on paikka, missä alppiruusut viihtyvät, se on sopiva myös sinivaleunikolle. Sopiva multa on Kekkilä Havu- ja rodomulta. Taimet istutetaan 20-30 cm välein.

Keväisin sinivaleunikot lannoitetaan happaman maan kasveille räätälöidyllä Kekkilä Havu- ja rodolannoitteella.

Kuivina kausina kasvustoja kastellaan, sillä sinivaleunikko ei kestä kuivuutta.

Taimet vahvistuvat, jos niiden ei anneta kukkia istutusvuonna. Ainakin kukkavarret kannattaa poistaa heti kukinnan jälkeen, jottei kasvi ehdi siementää. Seuraavana vuonna kasvustojen annetaan kukkia ja siementää vapaasti. Sinivaleunikot eivät pidä siirtämisestä, joten kasvupaikkaa vaihdetaan vain tarvittaessa.

Taimet saattavat jäädä lyhytikäisiksi ja hävitä kukkapenkistä. Sinivaleunikkoa kannattaa toistuvasti ja sinnikkäästi kylvää uudestaan hyvälle kasvupaikalle. Kylmäkäsittely edistää sinivaleunikon itämistä. Sinivaleunikon siemenet voidaan kylvää myöhään syksyllä, jolloin ne itävät seuraavan kevään ja kesän aikana.

Elo-syyskuussa kasvustot lannoitetaan Kekkilä Syyslannoite PLUS+ -lannoitteella, mikä parantaa talvehtimista. Talveksi kasvusto suojataan maan jäädyttyä Kekkilä Talvisuojalla, havuilla tai reilulla kerroksella kuivia syksyn lehtiä. Kunnon lumikerros on paras suoja.

Etsi