Hyppää sisältöön
Huonekasvit

Sitruspuut

(Citrussläktet)

Citrus

Sitruspuu Citrus Sitruspuun Citrus hedelmät Sitruspuu Citrus hedelmä

Sitruspuita kasvatetaan huonekasveiksi kääpiökokoisina pikkupuina ja pensaina, kookkaampina yksilöinä sekä itse hedelmien siemenistä lisättyinä. Eri lajeja on paljon. Sitruspuiden lehdet ovat kiiltävän tummanvihreitä, kukat valkoisia ja tuoksuvia.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

30-200 cm

Värit:

Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Alkukesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Sitruspuu Citrus Sitruspuun Citrus hedelmät Sitruspuu Citrus hedelmä

Sitruspuut ovat ikivihreitä puita ja pensaita. Niiden lehdet ovat nahkamaisia ja soikean muotoisia. Hedelmät ovat aluksi pieniä ja vihertäviä, mutta kypsyttyään aromaattisia ja väriltään keltaisia tai oransseja. Kasvien korkeus sekä lehtien ja hedelmien koko riippuvat lajista ja lajikkeesta.

Kumkvatti eli kääpiösitrus on pienihedelmäinen ja -lehtinen sitruskasvi, jota kasvatetaan useimmiten rungollisena. Hedelmät ovat 2-4 cm pituisia, soikeita ja oranssinkeltaisia. Kumkvatit ovat sopeutuvaisia vähäisempään valoon ja lämpimämpään huoneilmaan lepoaikana kuin kookkaat sitruspuut. Kalamondiinit eli hapankvatit ovat samankaltaisia pikkusitruksia kuin kumkvatit, mutta pyöreähedelmäisiä. Molempien kirpeähköt hedelmät ovat kuorineen syötäviä.

Sitruspuut viihtyvät kasvukauden aikana niin sisä- kuin ulkotiloissakin mahdollisimman valoisassa paikassa. Sitruspuut kannattaa suojata kevätauringon paahteelta ja totuttaa ne pikkuhiljaa lisääntyvään valoon. Kasvukaudella niille olisi ihanteellisinta saada muutama tunti suoraa auringonvaloa. Talviaikaan sitruspuut sijoitetaan sisätiloissa mahdollisimman valoisaan tilaan tai käytetään lisävaloa.

Sitruspuiden kasvualusta tulee olla ilmava, kosteutta pidättävä, hiekkapitoinen multa, jossa voi olla mukana jonkin verran savea. Sopivin multa on erityisesti Välimeren alueen kasveille suunniteltu Kekkilä Välimerenmulta tai kaikille huonekasveille sopiva Kekkilä Viherkasvimulta. Suurille sitruspuille Viherkasvimullan joukkoon voi sekoittaa Kekkilä Orkideamultaa. Sitruspuille sopii myös hieman hapan kasvualusta, joten sekaan voi sekoittaa esimerkiksi Kekkilä Hortensiamultaa tai Kekkilä Havu- ja rodomultaa.

Sitruspuut viihtyvät, kunhan valoa, vettä ja ravinteita on riittävästi. Niitä kastellaan säännöllisesti, kasteluiden välissä multa saa kuivahtaa. Sitrukset pitävät myös sumuttelusta, joka auttaa pitämään myös tuholaisia poissa. Kasveja lannoitetaan maaliskuusta syyskuuhun Kekkilä Viherkasviravinteella tai Kekkilä Kasviravinteella kerran viikossa. Koska sitruspuut pitävät myös happamuudesta, voi niitä lannoittaa myös vesiliukoisella Kekkilä Havu- ja rodolannoitteella.

Parhaan kukinnan ja hedelmien kehittymisen aikaansaamiseksi sitruskasvi kannattaa sijoittaa ulos kesäkuun alusta syyskuuhun. Kasvi viihtyy parhaiten lämpimässä ja tuulelta suojatussa paikassa.

Sitruspuut talvehtivat mieluiten valoisassa ja viileässä paikassa, niukalla kastelulla ja lannoittamatta. Ne talvehtivat huonelämpötilassakin, mutta tällöin lisävalo ja -kastelu voi olla tarpeen. Kasvukauden alussa, mullanvaihdon yhteydessä latvusta voidaan leikata.

Jotta sitruspuu kehittää hedelmiä sisätiloissa, sitä on autettava pölytyksessä. Pölytys voidaan tehdä pehmeällä siveltimellä tai vanupuikolla. Sivellintä kuljetetaan kukan heteiden ylitse ja sivellään siitepöly seuraavan kukan emiin.

Sitrushedelmien siemenet hedelmäosaston sitruunoista, appelsiineista ja mandariineista saa melko helposti itämään vehreäksi viherkasviksi, mutta satoa kasvi saattaa kantaa useimmiten vasta vuosien kuluttua. Itäminen käynnistyy varmimmin maaliskuussa parin viikon kylmäkäsittelyn jälkeen (pidetään jääkaapin vihanneslaatikossa pari viikkoa ja pistetään vasta sen jälkeen multaan). Olosuhteiden on oltava valoisat ja itämislämpötilan tulee olla 21–25 astetta. Taimet tarvitsevat runsaasti valoa.

Etsi

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme on kiinni kesällä 15.-28.7. Tänä aikana tehtaalta ei lähde pakattujen tuotteiden ja verkkokauppatoimituksia. Viimeiset tilaukset ennen lomia voi tehdä 8.7. asti ja tällöin toimitukset ehtivät ennen kesätaukoa.