Hyppää sisältöön
Kesäkukat

Tarhaorvokki

(Penséer)

Viola

Tarhaorvokki Viola Tarhaorvokki Viola, valkoinen

Tarhaorvokit ovat erinomaisen kylmänkestävyytensä ansiosta keväällä ensimmäisenä parvekkeita ja puutarhoja koristavia kesäkukkia. Kukkien värivalikoima on laaja ja kukan halkaisija on tyypillisesti 3-8 cm.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

15-30 cm

Värit:

Sininen Valkoinen Keltainen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Kesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Tarhaorvokki Viola Tarhaorvokki Viola, valkoinen

Tarhaorvokki on jalostettu risteyttämällä hybridejä keto-orvokkeja ja muita orvokkilajeja. Tarhaorvokista on saatavana pieni- ja suurikukkaisia sekä pystykasvuisia ja riippuvia lajikkeita. Tarhaorvokinkorkeus on noin 20–30 cm, riippuvien amppelilajikkeiden versot kasvavat vielä pidemmiksi. Voidaan istuttaa selvästi aikaisemmin kuin useimmat muut kesä- ja amppelikukat, sillä ne kestävät jopa -5 asteen lämpötiloja. Tarhaorvokilla kesäkukista pisin kukinta, jos sitä hoidetaan riittävästi. Oikein hoidettuna se kukkii huhtikuusta lokakuuhun.

Tarhaorvokin lehdet pyöreähköjä ja raikkaanvihreitä. Tarhaorvokin kukassa on viisi terälehteä. Kaksi ylimmäistä menee osaksi päällekkäin. Sivulle osoittavat terälehdet tulevat osaksi näiden eteen, ja alimmainen on muita isompi. Kolmessa alimmassa terälehdessä on usein tummia alueita, jotka joko osoittavat kohti kukan hetiötä kuten keto-orvokillakin, tai muodostavat erillisen ”naamakuvion”. Kukkien värit eri kuvioinneissa ja kirjavuudessa kattavat lähes kaikki värit valkoisesta mustaan.

Tarhaorvokki viihtyy aurinkoisella tai puolivarjoisella kasvupaikalla. Mullaksi sopii ilmava ja ravinteikas Kekkilä Kesäkukkamulta. Orvokit istutetaan 10-20 cm välein.

Tarhaorvokkia kastellaan tasaisesti ja lannoitetaan säännöllisesti Kekkilä Kesäkukkaravinteella. Tarhaorvokki kestää myös kuivuutta, mutta ei palaudu rankan kuivan jakson jälkeen aivan entiseen loistoonsa. Sateisena kesänä venähtäneet orvokit saa komeiksi, kun leikkaa kaikki varret viiden sentin mittaisiksi. Orvokki alkaa kukkia uudelleen kahdessa viikossa.

Tarhaorvokki on helppohoitoinen, mutta kuihtuneet kukat pitää nyppiä pois. Muuten orvokki kehittää siemeniä ja suuntaa voimavaransa kukkimisen sijaan niihin.

Tarhaorvokin siemenet kylvetään helmi–maaliskuussa Kylvömultaan. Taimista saadaan kauniin tiiviitä, kunhan kasvupaikka on riittävän valoisa ja lämpötila 18–20 astetta. Istutus huhtikuun lopulta lähtien uuteen multaan. Orvokin kukat ovat syötäviä.

Etsi