Hyppää sisältöön
Perennat

Tarhapäivänliljat

Hemerocallis sp.

Tarhapäivänlilja Hemerocallis sp.

Pitkäikäiset, terveet ja hyvin talvenkestävät tarhapäivänliljat ovat perinteisiä perennoja, jotka kasvavat rehevinä monenlaisilla kasvupaikoilla. Ne sopivat perennapenkkiin, vesiaiheiden äärelle, reunuskasviksi ja omaksi suureksi ryhmäkseen.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

30-100 cm

Kukinta-aika:

Keskikesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Tarhapäivänlilja Hemerocallis sp.

Tarhapäivänliljat ovat lajikkeita, jotka ovat syntyneet eri päivänliljojen risteytyessä. Lajikkeita on rekisteröity maailmalla useita tuhansia.Kukkivat pääsääntöisesti keski- ja loppukesällä. Kukkien muoto-, koko-, tuoksu- ja värivaihtelu on huimaavaa. Väripaletista puuttuvat vain sininen ja musta. Lisäksi tunnetaan monivärisiä ja kerrannaisia lajikkeita.

Kasvusto on leveä, runsaslehtinen ja pysty. Lehdet ovat heinämäiset, kapeat, pitkät, kaarevat, keskeltä taittuneet. Lehdet nousevat maasta varhain keväällä ja kestävät pikkupakkasia. Ruska-aikaan lehdistö on kelta-oranssisävyinen.

Upeat kukat ovat liljanmuotoiset. Kukat ovat lyhytikäisiä, joskus vain päivän; siitä tulee nimikin, mutta uusia kukkia tulee jatkuvasti. Liljat jaetaan mini-, pieni- ja suurikukkaisiin lajikkeisiin ja niiden korkeus vaihtelee 30-100 cm välillä.

Viihtyvät aurinkoisilla ja puolivarjoisilla kasvupaikoilla kosteutta pidättävässä, ravinteikkaassa, multavassa, mielellään savipitoisessa kasvualustassa. Varjossa, liian kuivassa tai niukkaravinteisessa maassa kasvit ei kuki kunnolla kunnolla. Sopiva multa istutukseen on Kekkilä Perenna- ja Ruusumulta. Taimiväli on lajikkeesta riippuen 30-50 cm.

Kasvi tarvitsevat paljon ravinteita kukkiakseen. Keväisin kasvuston juurelle voi levittää Erikoismultaa kevätpuutarhan hoitoon. Ne kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella

Heinäkuussa annetaan hoitolannoitus Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella tai Kekkilä luonnonmukaisella Puutarhalannoitteella ja kastellaan kuivina kausina. Kukkineet kukkavanat leikataan pois.

Elo-syyskuussa lannoitetaan Kekkilä Syyslannoite PLUS+ -lannoitteella. Myöhemmin kuihtuneet syyslehdet poistetaan.

Kasvi ei pidä kasvupaikan vaihtamisesta. Kasvit jaetaan harvoin, sillä kukinta on runsainta parin vuoden kuluttua istutuksesta. Jako tehdään keväällä tai kukinnan jälkeen.

Etsi