Hyppää sisältöön
Koristepuut

Tervaleppä

(Klibbal)

Alnus glutinosa 

Tervaleppä Alnus glutinosa Kekkilä 

Tervaleppä on isohko ja nopeakasvuinen lehtipuu. Se on saanut nimensä luultavimmin pyöreähköistä, tummanvihreistä, kiiltävistä lehdistä, jotka tuntuvat käsiin tahmeilta kuten tervakin. Sopii yksittäispuuksi, tuulensuojaksi, leikattavaksi pensasaidaksi ja katupuuksi.

Veden tarve:

Suuri

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

1500-2000 cm

Värit:

Keltainen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Kevät

Kasvuvyöhyke:

I-VI

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Tervaleppä Alnus glutinosa Kekkilä 

Puun kasvutapa on kartiomainen. Puu kasvaa 15 – 20 metriä korkeaksi. Sen runko on tumma, rosoinen ja vahva. Oksisto muistuttaa tammea. Vanha leppä on koristeellinen mutkaisine oksineen. Sopii yksittäispuuksi, tuulensuojaksi, leikattavaksi pensasaidaksi ja katupuuksi.

Kiiltävät lehdet ovat tummanvihreät, matalasti halkoiset ja hammaslaitaiset. Nuoret lehdet ovat tahmeat. Lehdet varisevat syksyllä vihreinä. Kukkii jo ennen lehteen tuloa maalis-toukokuussa. Hedekukinnot ovat pitkät roikkuvat kellertävät norkot ja emikukinto on käpymäinen.

Tervalepän lehtikarike ja typpeä sitova juuristo parantavat maaperää.  Puu menestyy kasvuvyöhykkeillä I-VI. Se kasvaa aurinkoisilla ja puolivarjoisilla paikoilla. Voimakkaat juuret ulottuvat jopa 2,5 metrin syvyyteen, minkä ansiosta puu kestää hyvin tuulta.

Kasvualusta voi olla tuore tai märkä, tervaleppä kestää tulviakin. Puu sopii paikoille, missä juuret ulottuvat pohjaveteen. Se suosii luonnossa rantoja ja kosteikkoja, mutta viihtyy myös tavallisessa puutarhamaassa.

Multa saa olla keski–tai runsasravinteinen. Puu istutetaan Kekkilä Puutarhamultaan tai Kekkilä Puu- ja pensasmultaan. Istutusväli on 5-7 metriä.

Luonnonlajina tervaleppä ei juurikaan kaipaa hoitoa. Puu uusiutuu kantovesoista, mutta sillä ei ole juurivesoja.

Jos puu lisääntyy siemenistä vesakoksi, nuorten kasvustojen runsas harventaminen auttaa tervaleppää kehittämään tasapainoiset latvukset.

Etsi

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme on kiinni kesällä 15.-28.7. Tänä aikana tehtaalta ei lähde pakattujen tuotteiden ja verkkokauppatoimituksia. Viimeiset tilaukset ennen lomia voi tehdä 8.7. asti ja tällöin toimitukset ehtivät ennen kesätaukoa.