Hyppää sisältöön
Havut

Timanttituija

(Ädeltuja)

Thuja occidentalis 'Smaragd'

Timanttituija Thuja occidentalis 'Smaragd'

Timanttituija ’Smaragd’ kirkkaanvihreä ja hyvin tiheä, pystyoksaisesti kasvava kartiotuijan lajike. Timanttituijan kasvutapa on kompakti, kartiomainen ja se on suhteellisen hidaskasvuinen. Havupensas säilyttää värinsä hyvin myös talvella.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

200-300 cm

Värit:

Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

none

Kasvuvyöhyke:

I-III(IV)

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Timanttituija Thuja occidentalis 'Smaragd'

Timanttituija kasvaa n. 2-3 metrin korkuiseksi havupensaaksi. Se on hieno yksittäiskasvina, vapaasti kasvavana pensasaitana, ryhmissä muiden havukasvien kanssa tai koristepensaana. Timanttituijia istutetaan myös ruukkuihin, mutta niiden talvehtiminen ruukuissa on hyvin epävarmaa. Tuijat ovat myrkyllisiä, mutta pienen määrän syöminen aiheuttaa harvoin oireita. Timanttituija menestyy kasvuvyöhykkeillä I-III(IV).

Timanttituijat pysyvät alhaalta saakka lehtevinä jopa syvässä varjossa – yhtä niukassa valossa tulevat toimeen vain marjakuuset. Ne menestyvät aurinkoisella kasvupaikalla, mikäli kasvualusta on riittävän tuore. Timanttituijat viihtyvät runsasravinteisessa ja tuoreessa kasvualustassa. Istutuskuoppa saa olla reilu, 80-100 cm syvä ja leveä. Mullaksi käy sekä Kekkilä Puu- ja pensasmulta, Kekkilä Puutarhamulta että Kekkilä Havu- ja rodomulta. Havupuiksi timanttituijat sopeutuvat maan happamuuden vaihteluihin hyvin. Istutusväli on 1-1,5 metriä, aitaan 40-50 cm välein.

Istutuksen jälkeinen kastelu on suoritettava kunnolla. Tuijat viihtyvät kosteassa maassa, joten ensimmäisen kesänä taimia kannattaa kastella usein. Jos syksy on vähäsateinen, edistää syyskastelu tuijan talvehtimista.

Keväisin timanttituijan taimet suojataan kevätahavalta helmi-maaliskuussa varjostusverkoin. Tämä on erityisen tärkeää nuoremmille kasveille. Muutaman vuoden kasvettuaan ne alkavat sietää paremmin kevätauringon vaikutuksen. Paikoilla, joille aurinko paistaa keväisin suoraan, tuijat kannattaa suojata usean vuoden ajan. Suojauksen voi tehdä valmiiksi syksylläkin.

Timanttituija kestää leikkausta hyvin, vaikka sitä kasvutapansa vuoksi harvoin tarvitseekaan. Havukasvien leikkaus on suositeltavaa lepokautena eli talvikuukausina, mutta timanttituijat kestävät kohtuullista leikkausta kasvukaudellakin. Jos esimerkiksi keväällä havaitaan suojauksesta huolimatta osittaista oksien kuivumista, poistetaan kuivat oksat. Timanttituija saattaa ehtiä hyvinkin korjata vaurionsa kasvukauden aikana ja kasvattaa leikkausaukot umpeen.

Keväällä tuijalle voi antaa Kekkilä Havu- ja rodolannoitetta tai Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitetta.

Elo-syyskuussa annettava Kekkilä Syyslannoite PLUS+ parantaa talvehtimista.

Timanttituijan leikatut oksanpätkät kannattaa ottaa talteen ja pyöräyttää niistä kestävä havukranssi.

Etsi