Hyppää sisältöön
Koristepensaat

Tuoksuvatukka

(Rosenhallon)

Rubus odoratus

Tuoksuvatukka Rubus odoratus Kekkilä

Tuoksuvatukka on nopeakasvuinen ja suurilehtinen koristepensas, joka sopii suoja- ja taustaistutuksiin, aidanteisiin ja kestävyytensä vuoksi pihan ongelmakohtiin. Tuoksuvatukalla on suuret, kolmihalkoiset lehdet ja se kukkii pitkään vaaleanpunaisen kukin.

Veden tarve:

Suuri

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

100-250 cm

Värit:

Ruusunpunainen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Alkukesä

Kasvuvyöhyke:

I-VII

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Tuoksuvatukka Rubus odoratus Kekkilä

Vaaleanpunakukkainen vadelmansukuinen kasvi. Tuoksuvatukka kasvaa 1–2,5 metriä korkeaksi. Pensas on jäykkäoksainen ja se kasvattaa runsaasti juuri- ja tyvivesoja.

Lehdet ovat 10–25 senttiä leveät, ja niistä muodostuu hyvä näkösuoja.

Tuoksuvatukka kukkii toisen vuoden versoista kesä-elokuussa. Viikkokausia jatkuva kukinta on runsainta kesä–heinäkuun vaihteessa. Kukat ovat kooltaan 3–4 cm ja ne tuoksuvat miedosti.

Maukkaat, tummanpunaiset marjat ehtivät kypsyä Etelä-Suomessa. Laji menestyy  I – VII.

Se menestyy parhaiten kosteahkossa tai tuoreessa, runsasravinteisessa multamaassa puolivarjossa, mutta se viihtyy myös auringossa, jos maa on riittävän kosteaa.

Pensas pärjää hyvin myös varjossa, mutta kukinta jää vaatimattomammaksi kuin valoisassa paikassa. Pensas kestää savista maata. Pensas istutetaan Kekkilä Puutarhamultaan tai Kekkilä Puu- ja pensasmultaan.  Taimien istutusväli on 80 cm.

Kukkineet versot poistetaan keväällä tai kukinnan jälkeen maata myöten vuosittain. Kasvustot kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella. Kuivina kausina kasvustoja kastellaan.

Juurivesoja kasvaa paljon ja laji sietää alasleikkauksen, mutta se ei kuki alasleikkausta seuraavana kesänä.

Voimakasta leviämistä voidaan rajoittaa leikkaamalla.

Etsi