Hyppää sisältöön
Perennat

Ukkomansikka

(Parksmultron)

Fragaria moschata

Ukkomansikka Fragaria moschata

Ukkomansikka on erinomainen maanpeittoperenna puutarhan reunavyöhykkeille, pensaiden ja hedelmäpuiden alle ja perinnepihoihin. Sen rehevä ja kauniin vihreä lehdistö on hyvin peittävä ja valkoiset mansikan kukat nousevat kukkavarsiin lehdistön päälle.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

15-35 cm

Värit:

Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Alkukesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Ukkomansikka Fragaria moschata

Ukkomansikka on vanha marjakasvi. Se on 2-kotinen eli hede- ja emikukat ovat eri yksilöissä. Marjojen muodostus edellyttää molempien kasvavan lähekkäin. Rönsyillä levittäytyvät kasvustot koostuvat usein vain toisesta sukupuolesta, jolloin satoa ei tule. Rönsyjä ukkomansikka tekee melko niukasti. Suomessa kasvustot ovat jostain syystä valtaosin hedekasveja, joten marjoja näkyy kasvustoissa harvoin.

Kun marja pääsee kehittymään, se on punainen, mehevä ja 1-2 cm kokoinen. Mansikan 5-terälehtiset kukat ovat 2-3 cm kokoisia ja ne puhkeavat kukkaan kesäkuussa.

Lehdet muodostuvat kolmesta ruodittomasta. Lehdykät ovat 5–10 cm pitkiä, päältä himmeän vaaleanvihreitä, usein ryppyisiä ja molemmin puolin karvaisia. Myös pitkähköt lehtiruodit ovat karvaisia. Se kasvaa 15-35 cm korkeaksi.

Ukkomansikka kasvaa Suomessa Etelä-Lappia myöten. Ukkomansikka kasvaa viljelyjäänteenä tai -karkulaisena vanhoilla pihoilla, puutarhoissa, puistoissa ja asutuksen lähimetsissä.

Viihtyy aurinkoisella ja puolivarjoisella kasvupaikalla.

Kasvualusta saa olla läpäisevä, runsasmultainen ja hiekkainen. Sopiva multa on Kekkilä Puutarhamulta. Mansikka istutetaan siten, että kasvupiste jää mullan pinnalle. Istutusetäisyys on 30 cm.

Keväisin kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla. Kasvustot lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ lannoitteella.

Mikäli kasveissa on sekä hede- että emiyksilöitä eli ne tuottavat marjoja, käytetään Kekkilä luonnonmukainen Marjalannoitetta. Kuivina kausina kasvustoja voi kastella.

Etsi

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme on kiinni kesällä 15.-28.7. Tänä aikana tehtaalta ei lähde pakattujen tuotteiden ja verkkokauppatoimituksia. Viimeiset tilaukset ennen lomia voi tehdä 8.7. asti ja tällöin toimitukset ehtivät ennen kesätaukoa.