Hyppää sisältöön
Köynnökset

Viinikärhö

(Italiensk klematis)

Clematis viticella

Viinikärhön Clematis viticella kukka Viinikärhö Clematis viticella

Viinikärhö on reheväkasvuinen köynnös, jolla on tummanvihreä lehdistö. Kukat ovat tummansinivioletteja tai punaisia ja nuokkuvia. Kooltaan ne ovat 3-6 cm. Kestävä ja terve viinikärhö-köynnös kukkii pitkään, heinäkuusta lokakuuhun.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

300-500 cm

Värit:

Punainen Ruusunpunainen Sininen Vaaleansininen Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Keskikesä

Kasvuvyöhyke:

I-III (IV-V)

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Viinikärhön Clematis viticella kukka Viinikärhö Clematis viticella

Viinikärhö kasvaa 2-3 metriä, jopa viisi metriä, korkeaksi ja menestyy Keski-Suomessa asti. Se sopii suojaiselle paikalle, säleikköön, puiden juurille, pergolaan ja maanpeitekasviksi. Viinikärhöjä sekä niistä jalostettuja tarhaviinikärhöjä (Clematis Viticella-ryhmä) on saatavilla kymmeniä erilaisia. Viini- ja tarhaviinikärhöt menestyvät lajikkeesta riippuen kasvuvyöhykkeillä I-III (IV-V).

Viinikärhö on oikea valinta silloin, kun halutaan kukkivan köynnöksen, jolla ei ole erityisvaatimuksia kasvupaikan suhteen. Viinikärhöjen kukat ovat isommat kuin vaikkapa alppikärhöillä mutta hieman pienemmät kuin jalokärhöillä. Toisaalta ne ovat selvästi kestävämpiä ja terveempiä kuin isokukkaiset jalokärhöt. Viinikärhöjä sekä niistä jalostettuja tarhaviinikärhöjä (Clematis Viticella-ryhmä) on saatavilla kymmeniä erilaisia.

Tarhaviinikärhöt sietävät kuivuutta ja viihtyvät sekä auringossa että puolivarjossa. Versot saattavat paleltua lähes maanrajasta, mutta keväällä kasvavat uudet versot kukkivat runsaasti jo samana kesänä. Viinikärhöt viihtyvät runsasravinteisessa maassa. Sopiva multa niille on Kekkilä Perenna- ja ruusumulta. Viinikärhöt istutetaan 50-100 cm välein. Taimi tulee istuttaa noin 15 cm:n syvyyteen.

Viinikärhö kestää alasleikkauksen keväällä kukinnan kärsimättä, sillä se kukkii saman kesän versoilla. Maanpäälliset osat saattavat paleltua kovana talvena, mutta kärhö kasvattaa uudet versot.

Keväisin viinikärhö kalkitaan Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kevätlannoite Plussalla Pitkinä poutajaksoina viinikärhöjä kastellaan. Heinäkuussa annetaan hoitolannoitus luonnonmukaisella Puutarhalannoitteella.

Elo-syyskuussa lannoitetaan Syyslannoite Plussalla.

Tarhaviinikärhöissä on lajikkeita, joita on viljelty jo 1800-luvulla. Tällaisia ovat mm. violetinsinikukkainen Clematis Viticella ’Etoile violetta’ ja viininpunakukkainen Clematis Viticella ’Purpurea Plena Elegans’.

Etsi