Hyppää sisältöön

Kekkilä 100 vuotta

Kekkilän juuret ovat syvällä suomalaisten puutarhoissa. Kekkilän tarina alkoi rohkean ja uutteran miehen, Mikko Jortikan, intohimosta kukoistaviin puutarhoihin, kasvien hyvinvointiin sekä maukkaisiin satoihin. Yhä edelleen kasvattamisen ilo kantaa, kun rakennamme kestävämpää huomista.

Kekkilä 100 vuotta logo

Vuonna 2024 Kekkilä täyttää 100 vuotta

Vuonna 2024 juhlimme ympäri Suomea suomalaista puutarhakulttuuria sekä Kekkilän pitkää historiaa. Tältä sivustolta voit lukea Kekkilän vaiheista ja tutustua miten kotipuutarhanhoito sai alkunsa.

Puutarhaunelmat todeksi -kilpailu

Näytä meille toteutunut puutarhaprojektisi. Onko se loistelias kukkapenkki, vehreä parveke, rönsyilevä kasvihuone, runsas sisäpuutarha tai vaikka vain yhden unelmakasvin hankinta? Jaa oma toteutunut puutarhaunelmasi ja inspiroi muitakin upeilla kasvitoteutuksilla. 21.3.-31.8.2024 välisenä aikana arvomme kaikkien kuvia lähettäneiden kesken yhteensä 50 pienempää tuotepakettia (arvo n. 10 €) sekä kilpailun päätyttyä yhden isomman 1000 euron arvoisen pääpalkinnon.

Kekkilä Kevätmessuilla

Tule Kevätmessuille juhlistamaan Kekkilää!

Perinteiset Kevätmessut järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 21.-24.3.2024 Osastollamme juhlistamme tänä vuonna Kekkilän 100-vuotista historiaa. Tule tutustumaan moderneihin puutarhatuotteisiin, joissa kohtaa menneiden aikojen viisaus sekä nykyaikaiset raaka-aineet ja tuotetietämys, tai kysymään vinkkejä biojätteen kierrätyksestä tai kompostimullan käytöstä puutarhasta. Esillä on myös uutuuksiamme sekä Kekkilän kompostorit.

Kevätmessut ovat mainio paikka aloittaa puutarhakauden suunnittelu ja päästä kevättunnelmaan.

Kevätmessujen sivuille
Garden Futures

Garden Futures – Suunnittelua luonnon kanssa -näyttely osana juhlavuoden ohjelmaa

Kekkilä on mukana Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon Garden Futures: Suunnittelua luonnon kanssa -näyttelyssä, joka on avoinna 2024 maaliskuun loppuun asti.

Arkkitehtuurin, muotoilun ja taiteen kautta puutarhoja lähestyvä Garden Futures on Vitra Design Museumin, Wüstenrot Foundationin ja Nieuwe Instituutin kiertävä näyttely. Näyttely tuo esille, kuinka yksityisinkin puutarha on monin tavoin sidoksissa ympäröivään yhteiskuntaan esimerkiksi aktivismin, sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ja luonnon monimuotoisuuden kautta. Osana on myös suomalaista sisältöä.

Näyttely-yhteistyö aloittaa Kekkilä 100-vuotisjuhlavuoden 2024.

Tutustu näyttelyyn

Kekkilä sai alkunsa intohimosta puutarhoihin

Kekkilän lannoitteiden taustalla oli Mikko Jortikan ajatus ja tutkimustyö kasvien erilaisista ravinnetarpeista. Hän alkoi kehittää ja valmistaa lannoiteseoksia, joita oli tarkoitus käyttää vain omilla tiluksilla. Ennen pitkää Kekkilässä käyneet lähialueen puutarhurit kuitenkin pyysivät, että isäntä ryhtyisi valmistamaan lannoiteseoksia myös heille. Kekkilä perustettiin 1924.

Kekkilän historia

Suomalaisen puutarhakulttuurin ja Kekkilän synty

Kekkilän historia kulkee käsi kädessä suomalaisen puutarhakulttuurin kehityksen kanssa. Tarina alkaa 1920-luvulta, yhden miehen ja perheen intohimosta – uudenlaisista ajatuksista, tavoista kasvattaa, viljellä ja hoitaa puutarhaa.

Lue lisää Kekkilän synnystä

Kotipuutarha-lehti 1. numeroKotipuutarha-lehti sai alkunsa

Kotipuutarha-lehden ensimmäinen numero ilmestyi tammikuussa 1930. Perustaja ja toimittaja oli Kekkilän perustaja Mikko Jortikka, jonka missio oli jakaa tietoa kotipuutarhureille. Ensimmäisen numeron kannessa komeilivat myös Kerttu ja Tellervo Jortikka Kekkikän puutarhassa.

Lehdellä oli kova tavoite: ”saattaa puutarhat kuntoon, innostaa uusia perustajia, antaa aikanaan lyhyviä, selviä ja päteviä hoitoa koskevia neuvoja, vastailla kaikenlaisiin kyselyihin ja yleensä seurata alan rientoja – siinä ohjelma.”

Kekkilän nostalgia mainos

Puutarhatuotteiden historia

Alunperin Kekkilän perustaja Mikko Jortikka kehitti tuotteita vain omiin tarkoituksiinsa, mutta ennen pitkää muiden viljelijöiden toiveesta, hän laajensi toimintaansa.

Lue lisää

Vuoden 2024 juhlapakatut tuotteemme

Puutarhamulta

Sopii kaikille pihan kasveille

Kukkamulta

Kukoistavat kodin kasvit

Kukkaravinne, jauhe

Kaikki kodin kukat kukoistamaan
Ammattilaisviljely Kekkilä

Luotettu kumppani ammattiviljelyyn

1960- ja 1970-luvuilla suomalaisten elintaso nousi ja myös kulutustottumukset muuttuivat. Hyötykasveja ei enää kasvatettu samoissa määrin itse ja hedelmiä ja vihanneksia sai kaupasta. Kauppoihin vihannekset ja hedelmät tulivat ammattiviljelijöiltä ja kasvihuoneviljely otti ison harppauksen 1960-luvulla. Kekkilä osti 1988 Satoturve Oy:n ja laajensi ammattiviljelyn kasvualustoihin ja vientimarkkinoille.

Ammattiviljelijät ovat jo vuosisadan ajan kääntyneet puoleemme, kun he ovat kaivanneet luotettavaa kumppania elinkeinonsa varmistamiseen.

Tutustu Kekkilä Professionaliin

Kekkilän edelläkävijyys näkyy myös vahvassa brändissä ja tunnistettavassa mainonnassa

Viherrakentamisen ammattilainen

Kaupunkiympäristöjen kasvualusta

1980-luvulle tultaessa huomattiin, että isoihin rakennuskohteisiin tarvittiin laadukasta multaa. Kekkilä tarttui haasteeseen ja toi markkinoille ensimmäisenä tuotteistetut, tasalaatuiset kasvualustat.

Asiantuntijuus ja vuosikymmenten kokemus laadukkaiden viherrakentamisen kasvualustojen valmistuksesta mahdollistaa nyt kiertotalouden raaka-aineiden täysimittaisen käytön. Esimerkiksi kompostia on käytetty alusta asti. Vihreiden, toimivien kaupunkiympäristöjen mahdollistaminen yhdessä kumppanien kanssa on entistäkin tärkeämpää.

Tutustu Viherrakentamiseen

Kekkilän kartano ikoniKekkilän historiikki

Kekkilän historiasta julkaistiin 2014 kattava katsaus kirjan muodossa. Se esittelee hyvin puutarhakulttuurin historiaa sekä kuvaa Mikko Jortikan visiota.

Tutustu historiikkiin

Euroopan johtavaksi ammattiviljely- ja harrastajapuutarha-alan toimijaksi

2000-luvulla Kekkilä on laajentunut yritysostoin. Vuosituhannen alussa ruotsalainen Hasselfors Garden ja Kekkilä yhdistivät voimansa kotipuutarha-alalla ja 2019 hollantilaisen BVB Substrates B.V.:n ja Kekkilä Oy:n osakkeet yhdistettiin uudeksi yhtiöksi. Uudesta yhtiöstä tuli Kekkilä-BVB Oy, joka on Euroopan johtava ja monipuolisin ammattiviljely- ja harrastajapuutarha-alan toimija.

Tutustu Kekkilä-BVB:hen

Etsi