Hyppää sisältöön

Puutarhatuotteiden historia – edelläkävijä jo 100 vuotta

Kekkilän tuotteiden kehitys on vahvasti sidoksissa puutarhakulttuurin muutoksiin. Alunperin Kekkilän perustaja Mikko Jortikka kehitti tuotteita vain omiin tarkoituksiinsa, mutta ennen pitkää muiden viljelijöiden toiveesta hän laajensi toimintaansa.

Kekkilän lannoitteiden taustalla oli Mikko Jortikan ajatus ja tutkimustyö kasvien erilaisista ravinnetarpeista. Hän alkoi kehittää ja valmistaa lannoiteseoksia, joita oli tarkoitus käyttää vain omilla tiluksilla. Ennen pitkää Kekkilässä käyneet lähialueen puutarhurit kuitenkin pyysivät, että isäntä ryhtyisi valmistamaan lannoiteseoksia myös heille. Kekkilä perustettiin 1924.

Kukkaravinteiden edelläkävijä

Kekkilän Kukkaravinne perustuu ideaan siitä, että jokaiselle kasvilajille tarkasti suunniteltu lannoite antaa aina parhaan lopputuloksen. Ensimmäiset erät lannoitetta nro 10 Huonekasveille valmistettiin Kekkilän kartanossa Viipurissa vuonna 1924.

Kekkilän Kukkaravinteen kehitys

Kekkilä osallistui ahkerasti näyttelyihin ja messuille, ja huomio lisäsi lannoitteiden kysyntää. Vuonna 1950 järjestetyillä Suomen Suurmessuilla Kekkilän kukkalannoite n:o 10 sai alan ainoan kultamitalin, mitä saavutusta nostettiin mainoksissa tulevina vuosina.

60-luvulla lannoite uudistettiin ja se sai nimen Kekkilä-Complexa. Tämän päivän Kukkaravinne valmistetaan melkein samalla menestysreseptillä Kekkilän Eurajoen lannoitetehtaalla Suomessa.

Harvinaislaatuinen Kekkilän lannoitemainos Puutarhalehdestä vuodelta 1928.

Harvinaislaatuinen Kekkilän lannoitemainos Puutarhalehdestä vuodelta 1928.

Kukkamullasta alkoi multatuotanto

Suomen ensimmäinen kukkamulta tuli myyntiin olympiavuonna 1952, jolloin kauppoihin ilmestyi Kekkilän Kukkamulta kauniissa 4 kilon pahvipakkauksessa. Multa valmistettiin höyryttämällä peltomultaa ”tauti- ja tuholaisvapaaksi”. Mullan valmistus kehittyi nopeasti ja erilaisia multatuotteita alettiin sekoittaa puhtaista raaka-aineista reseptien mukaan. Kun kaktukset ja palmut tulivat muotiin 1960-luvulla, Kekkilä aloitti Kaktusmullan valmistuksen. 70-luvun puolella yleistyi sisätilojen sisustaminen viherkasveilla, ja markkinoille tuotiin 1971 Kekkilä Kestomulta altakasteluruukkuihin.

Kekkilän multien historia

Kekkilästä kasvoi 1970- ja 1980-luvuilla maan johtava mullanvalmistaja. Kekkilän puutarhamultaa valmistettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1989. Suomalaiset olivat muuttaneet sankoin joukoin kaupunkeihin ja niissä nyt kotipuutarhurit tarvitsivat laadukasta multaa pihoille ja puutarhoihin.

Vuoden 2024 juhlapakkaus on saanut ilmeensä Kekkilän Puutarhalannoitteen pakkauksesta 50-luvulta. Nykysin Puutarhamulta valmistetaan Parkanon tehtaallamme tarkasti valikoiduista kotimaisista raaka-aineista, ja sen nykykoostumukseen on lisätty myös nopeasti uusiutuvia raaka-aineita, kuten Viherkompostia ja puukuituja.

 

Palkittuja ja kestäviä valintoja

Ekologisen ajattelun herätessä Kekkilä toi myyntiin luonnonmukaiseen viljelyyn sopivan Kekkilä Kanankakan. Tämän päivän Kekkilä Kanankakka valmistetaan Suomessa GMO-vapaalla rehulla ruokittujen kanojen lannasta huolellisesti hygienisoimalla. Tämä varmistaa lannoitteen toimivuuden ja turvallisuuden. Kanankakka sai uuden veikeän pakkausasunsa 2018 brändiuudistuksessa.

Kekkilän lannoiteiden kehitys

Vuonna 2021 Kattava Kekkilä PLUS+ -lannoitesarja palkittiin vuoden puutarhatuotteena. Sarjaan kuuluu muun muassa Kevätlannoite PLUS+ sekä Nurmikkolannoite PLUS+. Perusteluissa Suomen puutarhakauppiaat korostivat puutarhaharrastajien onnistumista. Kivennäisravinteilla tehostetuilla luonnonlannoitteet hoitavat kasvien lisäksi maata kiertotaloudesta saaduilla raaka-aineilla.

Kekkilän maapallokompostori eli Puutarha- ja mökkikompostori on kompostoinut kotipuutarhureiden jätteitä ”puutarhurin kullaksi” jo 80-luvulla. Nykyisin Puutarha- ja mökkikompostori valmistetaan 100 % kierrätysmuovista ja sen tuotanto on edelleen Suomessa, ja malli on edelleen helppokäyttöisempiä ja rakastetuimpia kompostorimalleja.

Vastuulliset tuotteet 2023

Tämän päivän tuotekehitystä ohjaavat vastuulliset valinnat ja huomenna vielä enemmän. Vuonna 2023 Kekkilä esitteli 100 % turpeettoman Kekkilä Kestävä+ Kasvumullan ja Kestävä+ Kasvulannoitteen. Molemmissa tuotteissa raaka-aineet on valittu mahdollisimman vastuullisesti ja pakkaukset ovat lähes 100 % kierrätysmuovia ja 100 % kierrätettäviä.

 

Etsi