Hyppää sisältöön

Miksi erillistä kylvömultaa tarvitaan?

Siemenkylvö on oikeastaan aika helppoa – kun käytössä on juuri siihen tarkoitettu multa. Kekkilän kylvömulta tarjoaa ihanteellisen alustan monenlaisten siementen kylvämiseen.

Miksi kylvömultaa tarvitaan: se takaa taimettumisen

Kasvunsa alussa olevan taimen tarpeet ovat erilaiset kuin isommalla kasvilla. Liian karkea, paljon turvetta sisältävä multa ei tarjoa pienen juuren tarvitsemaa tarttumapintaa, liian voimakkaasti lannoitettu multa puolestaan estää veden ottamisen. Jotta kylvö onnistuu, käytetyn mullan täytyy olla juuri oikeanlaista: riittävän hienojakoista, jotta kehittyvät juuret pääsevät kiinnittymään siihen ja pH- sekä ravinnetasoltaan juuri sopivaa.

Kekkilä Kylvö- ja taimimulta on tällainen, kaikkiin siemenkylvöihin sopiva erikoismulta. Se on kevytrakenteinen ja ilmava, hienojakoista vaaleaa turvetta ja hiekkaa sisältävä multa, joka on ihanteellinen kasvualusta pienille hentojuurisille taimille. Kasvipohjaisella luomulannoitteella lannoitetussa Kekkilä Kylvö- ja taimimullassa on painotettu taimien kasvuunlähdölle tärkeää typpeä sekä Kekkilä JuurivoimaTM -humusyhdistettä.

Taimi tarvitsee nopeasti vahvat juuret, jotka mahdollistavat kunnollisen kasvun isoksi kasviksi. Siksi Kekkilän kylvöön tarkoitettuihin multiin lisätään aina myös humusyhdisteitä, jotka vahvistavat erityisesti juurten kasvua. Ravinteita taimi ei tarvitse eikä edes siedä vielä paljoa, joten kylvömullan lannoitustaso on kevyempi kuin esimerkiksi Kukkamullalla.

Kylvömulta

Vårsådd, Hasselfors Gardens
© Lena Larsson, 2023

Näin onnistut kylvössä

Kekkilä Kylvö- ja taimimultaa on helppo kastella – mikä onkin erityisen tärkeää siementen itämisvaiheessa. Kylvön yhteydessä multaa kastellaan reilusti, mutta tämän jälkeen sitä ei saa päästää liian kosteaksi. Turha kosteus ruokkii sienitauteja ja esimerkiksi kanelihome saattaa iskeä liian märkään multaan. Multaa kannattaakin kastella vasta kun sen pinta tuntuu hieman kuivalta.

Kylvömullan kanssa on hyvä käyttää reikäpohjaista ruukkua tai kylvövatia. Tällöin voit kastella kasvin aluslautasen kautta, tai vaihtoehtoisesti sumuttaa mullan pinnan. Ilmavan rakenteensa ansiosta multa imee veden hyvin myös sumuttaessa

Käyttämällä hienojakoisia turpeita ja kivennäisiä saadaan pienetkin taimikennot tasaisesti täyteen. Kylvöön tarkoitettu multa sisältää tavallista enemmän hiekkaa, mikä mahdollistaa veden tasaisen ja nopean virtauksen mullan läpi ja näin multa säilyy ilmavana.

Kun kasvi on kasvattanut ensimmäiset varsinaiset lehtensä, anna kylvökselle mietoa lannoiteliuosta. Kun lehdet kehittyvät tai ruukku täyttyy juurista, kannattaa taimet siirtää kasvamaan niille sopiviin ja isompiin ruukkuihin.

 

Kekkilä Kylvömulta on ihanteellinen kasvualusta pienille hentojuurisille taimille

Etsi

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme on kiinni kesällä 15.-28.7. Tänä aikana tehtaalta ei lähde pakattujen tuotteiden ja verkkokauppatoimituksia. Viimeiset tilaukset ennen lomia voi tehdä 8.7. asti ja tällöin toimitukset ehtivät ennen kesätaukoa.