Hyppää sisältöön

Luomumulta saa maaperän voimaan hyvin

Tiedätkö mitä eroa on luomumullalla ja tavallisella mullalla? Luonnonmukaisissa mullissa on pieneliöitä on enemmän - ja ne ovat hyvinvoivan maan edellytys.

Kuhinaa maaperässä

Pieneliöt ovat hajottajaorganismeja, mikrobeja, joita löytyy kaikkialta luonnosta. Kourallisessa elävää maata on pieneliöstöä lukumäärällisesti jopa enemmän kuin maapallolla ihmisiä. Kypsä kompostihumus on pieneliöiden hajottamaa maatuvaa jätettä ja juuri se – yhdessä multaan lisättyjen luonnonmukaisten lannoitteiden kanssa luo edellytykset hyvälle luomumullalle.

Hyvä multa onkin itse asiassa elävää materiaalia, jossa tapahtuu jatkuvasti fysikaalisia, kemiallisia ja biologisia muutoksia. Elävä, vilkasta pieneliötoimintaa tukeva multa auttaa kasvia sietämään paremmin esimerkiksi kuivia jaksoja ja puskuroi eri tekijöiden aiheuttamia kemiallisia muutoksia, vähentäen kasville aiheutuvaa stressiä.

Elävässä mullassa kasvit hyötyvät hitaasti vapautuvista luomuravinteista ja vilkkaasta pieneliötoiminnasta.

Äkkiseltään voisi luulla että kaikki multa on täysin luonnonmukaista, mutta näin ei tarkalleen ottaen ole. Perinteiset, ei-luonnonmukaiset mullat lannoitetaan mm. ilmasta talteen otetulla typellä ja maaperästä kaivamalla saaduilla kivennäisaineilla – tarkemmin sanoen niistä kasvien eri tarpeisiin koostetuilla mineraalilannoitteilla.

Vaikka näin valmistetut mullat ovatkin kasveille hyviä, nopeaa kasvuunlähtöä tukevia kasvualustoja, on luonnonmukaislla lannoitteilla lannoitettujen luomumultien valttina vilkkaampi pieneliötoiminta. Myös ns. tavallisiin mineraalilannoittettuihin ulkomultiin on lisätty kompostia, joten niissäkin on maan kuntoa edistäviä mikrobeja.

Tarkkoja reseptejä noudattaen

Kuten Kekkilän kaikki mullat, myös luonnonmukaiset mullat valmistetaan tarkkojen reseptien mukaan erilaisiin käyttötarkoituksiin sopiviksi. Niihin tulee tietty määrä orgaanista ainetta sekä hiekkaa ja joskus saveakin. Multa seulotaan puhtaaksi ja siihen lisätään lannoitetta ja tarpeen mukaan kalkkia. Luonnonmukaiset mullat on suunniteltu siis juuri sellaisiksi, joissa kasvit niin puutarhassa kuin ruukuissa parvekkeella viihtyvät parhaiten.

Tällaiset pieneliötoimintaa vilkastuttavat luonnonmukaiset mullat myös parantavat puutarhan maata, tehden siitä paremman kasvualustan erilaisille kasveille. Kasvipohjasesti lannoitetuista luomumullista myös vegaani löytää sopivan vaihtoehdon.

Tiesitkö, että ruukkupuutarhan mullat voi levittää puutarhaan maanparannukseksi syksyn tullen?

 

Kekkilän luomumullat joka tarpeeseen

 • Luonnonmukainen Yrttimulta puolestaan on erikoismulta, jonka ominaisuudet on suunniteltu juuri yrteille sopiviksi: se on hiekkapitoista ja ilmavaa, mutta kosteutta hyvin pitävää. Yrttimulta sopii käytettäväksi niin sisällä, parvekkeella kuin yrttitarhassa. Kasvipohjaisesti lannoitettu.
 • Luonnonmukainen Ruukkuviljelymulta, luonnonmukainen on parveke- ja ruukkuviljelyyn suunniteltu erikoismulta, joka sopii kaikkien kasvien kasvattamiseen. Ruukkuviljelymultaan on lisätty lisäksi kasvien juurtumista ja ravinteiden ottoa parantavaa Kekkilä Juurivoima™ -humusyhdistettä. Kasvipohjaisesti lannoitettu.
 • Luonnonmukainen Kasvatussäkki on käytännöllisen muotoinen, istutusvalmis säkki parvekkeelle, pihalle ja kasvihuoneisiin. Se soveltuu hyvin vihanneksille ja yrteille. Kasvipohjaisesti lannoitettu.
 • Luonnonmukainen Puutarhamulta sopii nurmikon perustamiseen, pensaiden ja puiden istuttamiseen sekä syötävien kasvien viljelyyn. Sisältää myös eläinperäisiä luomuravinteita.
 • Luonnonmukainen Viherkompostimulta on uusiutuvista ja turvallisista raaka-aineista valmistettu käyttövalmis yleismulta kaikille pihan kasveille. Se sisältää Kekkilän omaa maanparannuskompostia.

Muista myös luonnonmukaiset lannoitteet

Kun istutat kasveja, kannattaa kasvuunlähdön käyttää aina lisälannoitusta. Näin kasvit saavat lisävoimaa hyvään kasvuun, kukintaan ja runsaaseen satoon. Kekkilä tarjoaa myös lannoittamiseen luonnonmukaisia vaihtoehtoja. Luomulannoitteet valmistetaan kasvipohjaisista raaka-aineista, jolla niihin saadaan erinomainen ravinnekoostumus.

 • Luonnonmukainen Puutarhalannoite on täysin kasvipohjainen luomuyleislannoite koko puutarhaan. Se sopii niin keittiöpuutarhaan kuin nurmikolle ja koristekasveille.
 • Luonnonmukainen Kasvimaalannoite on täysin kasvipohjainen luomukierrätyslannoite, joka sisältää kaikki tarvittavat ravinteet ja hivenaineet, joiden ansiosta vihannekset ja juurekset kasvavat elinvoimaisesti ja tuottavat hyvän sadon
 • Luonnonmukainen Marjalannoite sisältää kaikki tarvittavat ravinteet ja hivenaineet, joiden ansiosta marja- ja hedelmäkasvit kukkivat runsaasti ja tuottavat hyvän ja aromikkaan sadon. Sisältää myös eläinperäisiä luomuravinteita.
 • Luonnonmukainen Perunalannoite  parantaa perunoiden makua ja laatua, ja kasvattaa sadon määrää. Luonnonmukaiset, hitaasti vapautuvat ravinteet antavat kasveille kasvuvoimaa pitkään ja parantavat samalla maan pieneliötoimintaa. Sisältää myös eläinperäisiä luomuravinteita.
 • Kanankakka, perinteinen yleislannoite kaikille pihan kasveille ja kasvimaalle. Kekkilän Kanankakka on kotimaisten kanojen GMO-vapaasta lannasta kompostoituja ja kuivattuja rakeita, jotka on helppo levittää. Eläinperäinen luomuravinne.
 • Puutarhakalkki on puhdas luonnontuote, marmorirouhe kasvualustan perus- ja ylläpitokalkitukseen. Sen avulla vähennät maan happamuutta ja parannat monien ravinteiden käyttökelpoisuutta kasveille.

Etsi