Hyppää sisältöön

Millaista multaa valitsen?

Paras mahdollinen lopputulos käyttötarkoitukseen sopivalla mullalla palkitsee puutarhassa ja parvekkeella ahertajan.

Millaista on hyvä multa?

Multa on luonnontuote, elävää materiaalia täynnä pieneliöitä ja kasvua tukevia rakenteita.

Hyvä multa tuoksuu keväiseltä maalta ja tuntuu sormiin hiukan kostealta. Voidakseen hyvin kasvien juuret tarvitsevat vettä, happea ja ravinteita sekä pieneliöitä, jotka muokkaavat ravinteita kasveille sopivaan muotoon. Myös pieneliöstö tarvitsee ravinteita toimiakseen tehokkaasti.

puutarhamultaa perennapenkin kunnostus

Miksi kannattaa käyttää hyvää multaa?

Multien tuotekehityksessä on haettu parasta mahdollista kasvutulosta eri käyttötarkoituksiin ja eri kasviryhmille. Erot tulevat lannoituksen määrän ja laadun sekä mullan rakenteeseen vaikuttavien raaka-aineiden kautta.

Esimerkiksi kylvöissä ja taimikasvatuksessa on tärkeää, että multa lannoittamatonta tai hyvin miedosti lannoitettua. Satoa tuottaville kasveille mullan lannoituksessa on painotettu Kaliumia (K). Nopeasti kasvaville kesäkukille lisätään enemmän typpeä (N).

Täysikokoinen kasvi kasvaa jotenkuten missä tahansa mullassa, mutta juuri niille sopivien multien avulla kasvattaminen on vaivattomampaa ja lopputulos parempi.

Millaista multaa puutarhan koristekasveille?

Puut ja isommiksi kasvavat pensaat viihtyvät karkearakenteisessa Kekkilä Puu- ja pensasmullassa, joka luo ihanteelliset olosuhteet juurtumiselle. Siinä juuristo leviää laajemmalle, istutuskuopan ulkopuolelle. Näin kasvi pystyy kasvattamaan nopeammin latvustaan ja uusia versoja. Mullan sisältämät turvepuristepalat varastoivat ja vapauttavat vettä hitaasti, samalla maan rakennetta kuohkeuttaen.

Perennat, ryhmäruusut ja monivuotiset kukkivat köynnökset tarvitsevat ravinteikkaan, ilmavan mutta toisaalta kosteutta pidättävän Kekkilän Perenna- ja ruusumullan, joka on kalkittu ja alkulannoitettu kaliumia ja fosforia sisältävällä lannoitteella runsaaseen kukintaan ja tukevaan versokasvuun. Kekkilä JuurivoimaTM -humusyhdiste auttaa nopeaan juurtumiseen.

Happaman maan kasvit kuten alppiruusut, atsaleat, pensasmustikat, havupuut ja hortensiat viihtyvät niukasti kalkitussa ja niille sopivasti alkulannoiteussa Kekkilä Havu- ja rodomullassa. mullan raaka-aineena on käytetty tummaa turvetta, johon lisätty kivennäismaata ja kompostoitunutta puunkuorimurskaa.

Pensaat ja muut perusistutukset lähtevät hyvin kasvuun joko alkulannoitetussa ja kalkitussa Kekkilä Puutarhamullassa, joka sopii kaikille pihan kasveille.

 

Trendiraportti kekkilä puut ilmastoteko

Millaista multaa kasvimaalle ja viljelylaatikoihin?

Kovin savisen tai liian hiekkaisen kasvimaan veden- ja ravinteidenpidätyskykyä voi parantaa lisäämälllä siihen kalkittua ja lannoitettua turvetta tai luonnonmukaista Puutarhamultaa.

Viljelylaatikoihin sopii Puutarhamulta, luonnonmukainen Puutarhamulta tai luonnonmukainen Viherkompostimulta. Myös molempiin Kekkilän Puutarhamultiin on lisätty puhdasta kompostia. Yhteen viljelylaatikkoon tarvitset 6 säkkiä multaa.

Kasvihuoneissa on kätevä kasvattaa tomaatteja tai muita vihanneksia Luonnonmukaisessa Kasvatussäkissä tai Tomaatti- ja chilimullassa. Istutuspenkeissä ja laatikoissa voi käyttää myös Puutarhaturvetta.

 

Mullan valinta parvekkeelle ja ruukkuistutuksiin

Kesäkukat ruukuissa, amppeleissa ja laatikoissa kasvavat nopeasti täyteen kukoistukseensa ja Kekkilä Kesäkukkamullan ilmava rakenne auttaa kasvin juuristoa kehittymään vahvaksi. Näin kesäkukat kasvavat tuuheiksi ja kukkivat runsaasti. Lisätty kastelukiteitä, jotka sitovat vettä ja luovuttavat sitä kasteluväliä pidentäen. Mullassa on alkulannoite sekä pitkävaikutteinen ravinne, mutta on silti hyvä antaa viikoittain kesäkukille tarkoitettua lannoitetta.

Ruukkupuutarhan yrtit viihtyvät luonnonmukaisessa Yrttimullassa, joka on sopivan hiekkaista ja niiden tarpeisiin vastaavasti alkulannoitettua. Yrttejä voimainiosti lannoittaa Luonnonmukaisella lannoitteella.

Tomaatit ja vihannekset on helppo istuttaa Tomaatti- ja chilimultaan tai suoraan luonnonmukaiseen Kasvatussäkkiin. Kätevän, kapean muotonsa ansiosta se sopii monenlaisille parvekkeille, terasseille ja pieniin kasvihuoneisiin.

Kaikkea ihanaa, kukkivaa ja syötävää sekaisin? Luonnonmukaisesti lannoitettuun Ruukkuviljelymultaan voi istuttaa kaikki kasvit: daalia, mansikka ja basilika voivat kasvaa sovussa samassa ruukussa.

 

Ruukkukukkia 2000x1333x

Etsi