Hyppää sisältöön

Miksi erillistä kylvömultaa tarvitaan?

Siemenkylvö on oikeastaan aika helppoa – kun käytössä on juuri siihen tarkoitettu multa. Kekkilän kylvömullat tarjoavat ihanteellisen alustan monenlaisten siementen kylvämiseen.

Oikea kasvualusta takaa taimentumisen

Kasvunsa alussa olevan taimen tarpeet ovat erilaiset kuin isommalla kasvilla. Liian karkea, paljon turvetta sisältävä multa ei tarjoa pienen juuren tarvitsemaa tarttumapintaa, liian voimakkaasti lannoitettu multa puolestaan estää veden ottamisen. Jotta kylvö onnistuu, käytetyn mullan täytyy olla juuri oikeanlaista: riittävän hienojakoista, jotta kehittyvät juuret pääsevät kiinnittymään siihen ja pH- sekä ravinnetasoltaan juuri sopivaa.

Kekkilän Kylvömulta on tällainen, kaikkiin siemenkylvöihin sopiva erikoismulta. Se on kevytrakenteinen ja ilmava, hienojakoista vaaleaa turvetta ja hiekkaa sisältävä multa, joka on ihanteellinen kasvualusta pienille hentojuurisille taimille. Miedosti lannoitetussa Kekkilä Kylvömullassa on painotettu taimien kasvuunlähdölle tärkeää typpeä.

Luonnonmukaisesti lannoitettu Kylvö- ja taimimulta on vastaava tuote, mutta lannoitettu kasvipohjaisella luomulannoiteella. Molempiin multiin on lisätty tutkitusti luonnollista kasvuunlähtöä selvästi parantavaa Kekkilä juurivoimaTM -humusyhdistettä.

– Taimi tarvitsee nopeasti vahvat juuret, jotka mahdollistavat kunnollisen kasvun isoksi kasviksi. Siksi Kekkilän kylvömultiin on lisätään aina myös humusyhdisteitä, jotka vahvistavat erityisesti juurten kasvua, Kekkilän tuotekehityspäällikkö Pekka Järvenpää kertoo.

Ravinteita taimi ei tarvitse eikä edes siedä vielä paljoa, joten kylvömultien lannoitustaso on kevyempi kuin esimerkiksi kukkamullalla.

Näin onnistut kylvössä

Kekkilän kylvömultia on helppo kastella – mikä onkin erityisen tärkeää siementen itämisvaiheessa. Kylvön yhteydessä multaa kastellaan reilusti, mutta tämän jälkeen sitä ei saa päästää liian kosteaksi. Turha kosteus ruokkii sienitauteja ja esimerkiksi kanelihome saattaa iskeä liian märkään multaan. Multaa kannattaakin kastella vasta kun sen pinta tuntuu hieman kuivalta.

Kylvömulltien kanssa on hyvä käyttää reikäpohjaista ruukkua tai kylvövatia. Tällöin voit kastella kasvin aluslautasen kautta, tai vaihtoehtoisesti sumuttaa mullan pinnan. Ilmavan rakenteensa ansiosta multa imee veden hyvin myös sumuttaessa

– Käyttämällä hienojakoisia turpeita ja kivennäisiä saadaan pienetkin taimikennot tasaisesti täyteen. Kylvömulta sisältää tavallista enemmän hiekkaa, mikä mahdollistaa veden tasaisen ja nopean virtauksen mullan läpi ja näin multa säilyy ilmavana, Järvenpää kertoo.

Kun kasvi on kasvattanut ensimmäiset varsinaiset lehtensä, anna kylvökselle mietoa lannoiteliuosta. Kun lehdet kehittyvät tai ruukku täyttyy juurista, kannattaa taimet siirtää kasvamaan niille sopiviin ruukkuihin Kekkilä Taimimultaan tai Kylvö- ja taimimultaan.

 

Kekkilä Kylvömulta on ihanteellinen kasvualusta pienille hentojuurisille taimille

Etsi