Hyppää sisältöön

Hyvä, paha sammal

Puutarhan varjoisassa nurkassa hyvinkin hoidettu nurmikko peittyy ajallaan sammaleeseen. Parempi kuin kamppailla vastaan, on vaihtaa asennetta ja myhäillen myötävaikuttaa sen valloituksiin. Sammal kun kuuluu suomalaisen puutarhan siimekseen.

Lisää sammalta

Erilaisia sammalia ei voi ostaa taimikaupasta, mutta useimpien tavallisten luonnonsammalien lisääminen onnistuu vähällä vaivalla.

Varjoon tarkoitettuja sammalia kerätään varjosta, aurinkoon tarkoitettuja auringosta. Sammalmättäät pestään ja silputaan hienoksi massaksi. Sammalmassa levitetään kostutetulle sanomalehdelle sentin paksuiseksi kerrokseksi.

Sammallevyjä kasvatetaan ensin varjoisassa paikassa, jossa niitä pidetään lautojen tai kapuloiden päällä. Helteiseen aikaan levyjä sumutellaan pari kertaa viikossa. Kun sammal alkaa reilun kuukauden päästä kasvaa, voi levyt siirtää lopulliselle paikalle. Maan on oltava kosteaa ja rikkaruohotonta, esimerkiksi Kekkilä Luonnonturpeella katettua.

Kivet saadaan sammaloitumaan sivelemällä niiden pinnalle ”sammalseosta”.

Sammalseos

Sammalsilppua lisätään 1/2 litraan piimää, jota on terästetty kahdella kananmunan valkuaisella. Parhaiten sammaloituvat varjoisten paikkojen kivet ja erityisesti niiden pohjoispuolet. Piimä-kananmunaseoksen sijasta voi silpun levittää pilsnerillä valellulle kivelle.

 

Sammal pelkää lannoitusta

Kun nurmikko sammaloituu, on maa useimmiten liian tiiviistä ja kosteaa. Rivakka haravointi tuo ensiavun, sillä se poistaa sammalta ja samalla ilmavoittaa ruohojen juuria. Ravinteiden puute jättää ruohot kilpailussa kakkoseksi, sillä ne ovat paljon vaativampia kuin sammal- ja myös rikkakasvit.

Kekkilä Nurmikon Sammalsyöjä PLUS+ ei ainoastaan hävitä sammalta, vaan antaa myös vauhtia nurmikon kasvuun.

Terveen tai juuri perustetun nurmen saa kasvamaan terveen vihreänä Kekkilä Nurmikkolannoite Plussalla, joka sisältää runsaasti typpeä, rautaa ja magnesiumia. Samassa yhteydessä nurmikko kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla. Nurmikkoruohot viihtyvät lähes neutraalissa eli hyvin kalkitussa maassa, kun useimmat sammalet kaipaavat hapanta kasvualustaa.

Etsi