Hyppää sisältöön

Onnistu chilin taimikasvatuksessa

Valitse sopiva kasvualusta eri kasvuvaiheisiin chilin taimikasvatuksessa. Kekkilän korkealaatuisilla kasvualustoilla on helppo onnistua. Tuotteet perustuvat pitkään kokemukseemme turvepohjaisista ammattiviljelyn kasvualustoista sekä tinkimättömään laatuun.

Kylvömulta on ammattilaisten suosimaa laatua

Kylvömulta on todella hienojakoinen seos, ja se edesauttaa siementen itämisvaiheessa juurtumista. Se sisältää vaaleaa kasvuturvetta ja hienoa hiekkaa. Kekkilän luonnonmukainen Kylvö- ja taimimulta perustuu ammattiviljelyn kylvöseokseemme. Siemenet voi myös idättää kylvölautalla.

Kylvömullan lannoitustaso on kevyempi kuin jatkokasvatukseen tarkoitetuissa kasvualustoissa. Johtokyky ei saa nousta korkeaksi, ettei pienen taimen vedenotto häiriinny. Mullan lannoituksessa onkin painotettu kasvuunlähdölle tärkeää nopealiukoista typpeä. Taimi tarvitsee nopeasti vahvat juuret, jotka mahdollistavat hyvän kasvun. Siksi Kylvö- ja taimimultaan on lisätty myös humusyhdisteitä, jotka vahvistavat erityisesti juurten kasvua. Kekkilän luonnonmukaista Kylvö- ja taimimultaa voidaan käyttää myös taimien koulimisessa.

Kasvatusvaiheen kasvualustat

Chileille sopii karkea ja ilmava, turvepohjainen kasvualusta, joka on melko neutraalia. Kekkilän Puutarhaturve on peruslannoitettua ja kalkittua harrastajien kasvihuonekäyttöön sopivaa vaaleaa kasvuturvetta, pH-arvoltaan noin 6.

Suurempiin, yli 11 cm halkaisijaltaan oleviin ruukkuihin sopii Kekkilän Professional Karkea ruukutusseos W R8014. Seoksessa on turpeen lisäksi hiekkaa ja hietasavea, jotka parantavat karkean tuotteen kapillaarisuutta. Tuote on peruslannoitettu ja pH- arvoltaan 5,5 puristenesteestä mitattuna. Se sopii hyvin vaativiin viljelyolosuhteisiin sekä alta- että päältäkasteluun.

 

chilien taimikasvatus kekkilä

Chilin lannoittaminen

Chilit tarvitsevat paljon vettä. Taimille on saatava kasvatettua nopeasti hyvä juuristo, jolloin ne pystyvät ottamaan vettä ja ravinteita tehokkaasti. Alkulannoitukseksi on hyvä antaa mieto liuos Kekkilä luonnonmukaista Kasviravinnetta tai Kekkilä Kastelulannoitetta.

Taimen kasvuvaiheessa kuluu paljon ravinteita. Kun ensimmäisiä hedelmän alkuja alkaa näkyä ja kehittyä, ravinnemäärää voidaan alentaa noin puoleen kasvuvaiheen määrästä. Edelleen on tärkeää jatkaa lannoitteen antamista joka kastelukerralla.

Kekkilän luonnonmukaisessa Tomaattilannoitteessa on enemmän kaliumia suhteessa typpeen joten taimesta saadaan tasapainoinen. Pääravinteiden lisäksi se sisältää kaikki chilin tarvitsemat hivenravinteet.

Kalsium on tärkeä ravinne paprikalle ja sen saanti varmistuu kun kasvatukseen käytetään sopivasti kalkittua turvepohjaista kasvualustaa. Jos hedelmien alkuja tulee paljon, osa niistä kannattaa harventaa pois jotta taimi jaksaa kasvattaa hedelmät valmiiksi. Liiallinen satorasitus heikentää kasvia.

 

chilin kasvattaminen Kekkilä

Näin onnistut taimikasvatuksessa

Kylvö

Sopiva kylvöajankohta riippuu lajista tai lajikkeesta. Hitaammin kasvavat kylvetään jo marras- joulukuussa, jotta sato ehtii kypsyä. Tammi-helmikuu on useimmille hyvä kylvöaika. Olipa kylvös tehty multaan tai lautalle, on tärkeää että kosteus säilyy tasaisena itämisvaiheen ajan. Kylvökset kannattaakin peittää, kunnes sirkkalehdet ovat vapautuneet ”siemenkypärästään”.

Kouliminen

Chilin siemenessä on riittävästi ravintoa sirkkataimen kasvua varten. Viimeistään sirkkalehtiasteen jälkeen taimi tarvitsee ravinteita kasvualustasta, joten ne on siirrettävä multaan kasvamaan. Näin kasvu jatkuu ilman häiriöitä.

Kekkilän luonnonmukaiseen Kylvö- ja taimimultaan tehdystä hajakylvöstä kouliminen omiin ruukkuihin tehdään sirkkalehtiasteella tai ensimmäisten kasvulehtien ilmestyttyä. Mitä nuorempana taimet saa koulittua, sitä vähemmän niiden juuret vioittuvat.

Taimikasvatus

Koulimisen jälkeen taimia kannattaa pitää vielä esim. minikasvihuoneessa. Totuttaminen kuivempaan huoneilmaan kannattaa aloittaa pian. Kuivassa ilmassa kasvi haihduttaa enemmän kuin kosteassa ja haihdunta mahdollistaa kasvin tehokkaan ravinteiden oton samalla kun kasvi ottaa kasvualustasta tarvitsemaansa vettä.

Taimille kannattaa antaa reilusti kasvutilaa ja paljon valoa, koska tiheässä ja hämärässä kasvava taimi venyy pituutta, kun se yrittää kilpailla valosta viereisien taimien kanssa. Kasvit aistivat valosta onko se tullut lehtien läpi ja siten ne tietävät olevansa toisten varjossa.

Satoikä

Kasveille on hyvä varata riittävän suuri ruukku, että kasvualusta pystyy pidättämään riittävästi kosteutta kuumina aikoina ja juurilla on tilaa kasvaa. Jos ruukut ovat taivasalla, on niissä ehdottomasti oltava pohjassa reiät, että liika sadevesi pääsee ruukusta pois.

Kasvupaikan olisi hyvä olla aurinkoinen. Silloin chilit tuottavat paremmin satoa ja lämpimässä paikassa sato ehtii kypsyä paremmin.

 

Chilipaprika Capsicum annuum Chili-ryhma

 

Artikkeli on julkaistu Chilin polte -lehdessä 2016

Etsi