Hyppää sisältöön

Näin siistit pihan nopeasti puutarhakatteilla

Puutarhakatteilla saat siistittyä puutarhan sellaisia alueita, joissa kasvien kasvatus ei ole luontevaa. Samalla helpotat puutarhahoitoa ja annat suojaa istutetuille kasveille.

Helppoutta pihanhoitoon

Puutarhakatteilla pihan hoito helpottuu, kun rikkakasvien siemenet eivät pääse itämään, jolloin kitkentätarve vähenee. Paljas multapinta on erinomainen kasvualusta vaikkapa ilmassa lentäville voikukan siemenille. Rikkakasvit itävät huonosti kaikilla katepinnoilla, mutta uusi lannoittava Kekkilä Istutuskate estää itämisen kokonaan. Monivuotisten rikkaruohojen juuret tulee aina poistaa maasta ennen katteen levittämistä.

Myös kasteluntarve vähenee katteilla, kun kosteus ei haihdu mullasta niin nopeasti. Kate pitää kasvualustan huokoset paremmin avoimina ja tämä helpottaa paitsi veden myös hapen ja ravinteiden kulkeutumista kasvien juuristoon. Kivikkoryhmissä ja kuivissa rinteissä kivikate parantaa matalajuuristen kasvien vedensaantia, sillä vesi tiivistyy niiden pintaan ja palautuu kasvien käyttöön.

Puutarhakate on luonnollinen katemateriaali

Siisti tai rajaa katteilla pihan alueita tai luo kulkuväyliä

Katteilla saa huolitellun ja siistin ilmeen istutusalueille sekä rakennusten seinustoille. Yhtenäiset katepinnat tuovat pihan muodot ja kasvit esille. Rakennukset ja rakenteet, kuten kiveykset ja terassit yhdistyvät luontevasti ympäröivään pihaan katereunuksen avulla.
Paahteiselle paikalle sopii kivikkopuutarha ja kivikatteet, kuten Kekkilä Rantakivi tai Kekkilä Koristekivi. Puiden tai pensaiden alustoille esimerkiksi Puutarhakate tai Koristekate tuovat ryhdikkyyttä. Koristekatteet ovat helppo tapa tuoda väriä puutarhaan ja niillä voi korostaa istutuksia ja niiden vihreyttä. Kivituhkalla luot kestäviä kävelyväyliä.

Kivituhka harmaa

Kivituhka ja Koristekivet sopivat yhteen.

Katekerroksen tarpeellinen paksuus riippuu katemateriaalista, käyttökohteesta ja istutuksen kasveista.

  • Ruukkuistutuksiin sopii n. 2-3 cm paksuus.
  • Avomaalla kasvaville puille ja pensaille sopiva määrä on reilummin, noin 5 – 7 cm.
  • Perennoille kannattaa laittaa katetta n. 3 cm verran ja jättää aivan kasvin tyveltä vapaata tilaa kasvulle. Liian paksu kerros ja tiiviisti perennojen tyvelle levitetty katekerros tukahduttaa perennojen kasvua.
  • Puutarhassa paksu katekerros voi hidastaa keväällä maan sulamista, mutta toisaalta varaa kosteutta maahan kesää varten.

 

Näin uusit istutusalueen ilmeen puutarhakatteilla

  1. Kitke rikkakasvit juurineen, kaiva istutuskuopat 40-60 cm syvyydeltä ja lisää reilusti uutta multaa.
  2. Sekoita puolet kaivamaasi multa ja puolet uutta. Sekoita hyvin, tee kolot juuripaakuille ja istuta haluamasi kasvit.
  3. Katteen alle voi levittää maankatekankaan, jos alueella on paljon monivuotisia rikkakasveja. Kankaan voi poistaa välistä parin vuoden kuluttua ja lisätä samalla uutta katetta.
  4. Katekerros levitetään tasaisena n. 3-7 cm kerroksena. Kasvien tyvelle katetta tulee vain ohuelti.

Hiilenmusta Koristekate on kuin koriste itsessään.

 

Etsi