Hyppää sisältöön

Omenapuun leikkaaminen

Omenapuita leikataan, jotta se kasvattaisi avoimen latvuksen ja mahdollisimman vaakasuoria oksia. Näin omenasato kypsyy tasaisemmin ja poimiminen on helpompaa.

Istutusleikkaus

Istutusleikkaus tehdään keväällä, myös edellisenä kesänä tai syksynä istutetuille puille. Latvaversoa lyhennetään ja mahdollinen kilpalatva poistetaan. Sivuoksia lyhennetään kolmasosa. Verso leikataan 1 cm ulospäin suuntautuvan silmun yläpuolelta.

 

Nuoren omenapuun muotoilu

Omenapuita voidaan muotoilla oksia taivuttamalla kesäkuusta heinäkuuhun. Vuoden tai kahden ikäiset oksat taivutetaan varovasti lähes vaaka-asentoon, niin että oksan kärki on hieman tyveä ylempänä. Näin kasvu jatkuu normaalisti. Oksat kiinnitetään koukuin, painoin, narusitein tai vaikkapa pyykkipojalla muutamaksi viikoksi.

Taivuttaminen hillitsee oksan kasvua ja siihen alkaa kehittyä kukka-aiheita ja kääpiöversoja. Taivuttamalla saadaan myös puuhun ilmavammat oksakulmat.

 

Omenapuun leikkaus vaihe 3

 

Hoitoleikkaukset

Satoikäisen omenapuun hoitoleikkaus kannattaa tehdä keväisin ennen silmujen puhkeamista. Mahdollinen kilpalatva poistetaan samoin tiheässä kasvavat ja latvuksen sisälle päin suuntautuneet oksat poistetaan. Myös kuivuneet ja revenneet oksat poistetaan.

Lisäksi keskikesällä voidaan poistaa vesiversoja ja lyhentää hyvin pitkää vuosikasvua. Riittävä yhden kesän kasvu on 30 cm.

 

Etsi