Hyppää sisältöön

Ongelmia lämpökompostorin kanssa?

Kun kompostoiminen on uutta, vastaan voi tulla monen monta kysymystä. Tässä vastauksia useimmin kysyttäviin kompostointikysymyksiin.

Kotitalouskompostorin käyttö on periaatteessa hyvin helppoa. Luonto tekee suurimman työn itsestään, eikä käyttäjän tarvitse pitää huolta kuin jätteen ja Komposti- ja huussikuivikkeen lisäyksestä säännöllisesti. Joskus ongelmia saattaa kuitenkin ilmetä lämpökompostorin kanssa. Tässä vastauksia useimmin esitettyihin kysymyksiin:

Kompostimassa on todella märkää tai haisee. Mitä teen?

Möyhi massaa Kompostin sekoitussauvalla tai esimerkiksi jollain pitkällä kepillä ja lisää kuiviketta. Tarkasta, että suotonesteletku ei ole tukkeutunut.

 

Kompostin sekotussauvan käyttö

Kompostin sekotussauvalla on kätevä möyhentää jätettä.

Kompostissa kasvaa sieniä tai hometta. Onko niistä haittaa?

Sienet ja home kuuluvat hajottajiin, jotka tekevät biojätteestäsi multa-ainesta. Jos ne häiritsevät silmää, voit möyhennellä jätettä. Muuten niistä ei ole haittaa.

Kompostin joukossa on lieroja. Onko madoista haittaa?

Madot eivät periaatteessa lämpökompostorissa viihdy sen lämmön takia, mutta ei niistä haittaakaan ole. Päinvastoin kypsässä kompostissa ne jatkavat sen muokkaamista multa-ainekseksi.

Kompostorissa on muurahaisia. Mitä teen?

Komposti on liian kuiva. Vähennä kuivikkeen määrää ja tarvittaessa lisää vettä, johon on liotettu typpipitoista Kanankakkaa.

Valmis komposti

Valmis komposti on multamaista ja jäte on maatunut.

Kompostorissa on kärpäsiä. Mitä teen?

Kompostimassa on liian kosteaa eikä siksi lämpene tarpeeksi. Lisää kuivikkeen käyttöä.

Tyhjennysluukku on rikkoutunut. Mistä saan uuden?

Verkkokaupastamme voit hankkia uuden luukun rikkoutuneen tilalle.

Kompostorin lämpömittari

Kompostorin lämpömittari kertoo vain sen kohdan lämpötilan, jossa mittari sijaitsee. Lämpötila voi vaihdella jäteen eri kerroksissa sen mukaan, missä vaiheessa kompostointi on.

Kompostori ei lämpene. Missä vika?

Lämpenemättömyys voi johtua siitä, että komposti on valmista tai kompostoituvaa ainesta on liian vähän, se on liian kuivaa tai märkää. Huomaa, että mikäli kompostikerros ei yletä lämpömittarille asti, se ei kerro massan todellista lämpötilaa. Kompostoitumista tapahtuu myös alhaisemmissa lämpötiloissa, joten lämpömittarin arvoja ei tarvitse tarkasti seurata.

Kompostorin kansi jäätyy kiinni. Mitä tehdä?

Talvella kompostorista nouseva kosteus saattaa jäätyä kannen kosketuspintoihin ja kansi jäätyy kiinni. Tällöin kopauttele kannen sivuja ja rungon yläosaa käsin tai jollain tylpällä esineellä, esimerkiksi puukalikalla. Pakkasella kannen tiivisteet kannattaa kuivata ennen kannen sulkemista. Niitä voi myös käsitellä silikonispraylla tai ruokaöljyllä, joka vähentää jäätymistä.

Kompostoituminen

Esimerkiksi kananmunankuoret maatuvat hitaasti. Ne onkin hyvä murskata ennen jäteastiaan laittoa.

Valmiin kompostin joukossa on hajoamattomia jätteitä. Mitä niille teen?

Jotkin jätteet vievät enemmän aikaa maatumiseen kuin toiset. Tällaisia ovat esimerkiksi kanamunankuoret ja luut. Biojätteeseen laittaessa voit edistää maatumista pilkkomalla jätteen valmiiksi mahdollisimman pieniksi palasiksi ja esimerkiksi murskaamalla kananmunankuoret. Tyhjennysvaiheessa voit nakata maatumattoman jätteen takaisin kompostoriin jatkokompostoitumaan.

Mikäli et löytänyt vastausta kompostointikysymykseesi, vieraile Kysy Puutarha-asiantuntijalta -palstallamme ja jätä oma kysymyksesi.

 

Etsi