Hyppää sisältöön

Piet Oudolfin suunnittelema Vandalorum on monivuotinen perennapuutarha Ruotsissa

Vandalorumin maaginen muodonmuutos yksinkertaisesta nurmikosta taiteelliseksi puutarhaksi on hollantilaisen Piet Oudolfin suunnittelema. Ulkoilman yleissuunnitelman avulla hän on luonut vaikuttavan, 3 500 neliömetrin kokoisen monivuotisen niityn. Käyttämällä pitkäikäisiä kasveja ja kestäviä menetelmiä puutarhasta on tullut värien ja muotojen meri, joka pysyy kauniina ympäri vuoden.

Sorakentästä kauniiksi perennaniityksi

Värnamon laitamilla sijaitsevien loputtomien peltojen keskellä sijaitsee Vandalorum, jossa sijaitsevat häkellyttävän kauniit punaiseksi maalatut kuivauslatot, jotka perustuvat palkitun italialaisen arkkitehdin Renzo Pianon konseptiin. Elävä taidemuseo, josta on tullut taiteen ja muotoilun ystävien ehdoton vierailukohde. Vuonna 2011 avattu ja vuonna 2017 laajennettu paikka on upea, ja ainoa asia, joka tuolloin puuttui, oli yksityiskohtainen suunnitelma sen 8,5 hehtaarin ulkoympäristöstä. Ennen muutosta kävijöitä toivotti sisäänkäynnillä tervetulleeksi yksinkertainen nurmikko ja sorapintainen parkkipaikka.

– Meistä tuntui, että oli aika muuttaa tämä ja toteuttaa pitkään vaalittu unelma luoda paikka taiteelliseen uppoutumiseen, oppimiseen, pohdiskeluun ja leikkimiseen”, museonjohtaja Elna Svenle kertoo.

Piet Oudolf suunnitteli 3 500 neliömetriä yksityiskohtaisesti

Noin neljä vuotta sitten Elna otti yhteyttä puutarhasuunnittelija Piet Oudolfiin, ja vuonna 2021 tehdyn vierailun jälkeen hän suostui laatimaan yleissuunnitelman koko Vandalorumin ulkoympäristöstä. Tämän kunnianhimoisen, noin kaksi hehtaaria kattavan hankkeen ensimmäinen vaihe sisältää erinomaisen sisäänkäynnin, jossa kävijät voivat tuntea inspiraatiota ja ankkuroitumista saapuessaan ja jossa heillä on aikaa miettiä, kun he poistuvat museosta.

Piet Oudolf ryhtyi suunnittelemaan vaikuttavaa 3 500 neliömetrin kokoista monivuotista niittyä sisäänkäynnin yhteyteen. Oudolf loi sävyn luomalla käsin piirretyn kuvituksen, jossa värit pursuavat kasvipenkkien yli kuin värikkäillä makeisilla täytetty kulho.

Hänelle tärkeintä ei ole vain vaikuttava kauneus, vaan myös kestävyys ajan mittaan. Käyttämällä pitkäikäisiä kasveja, jotka vaativat vain vähän kastelua ja uudistuvat luonnollisesti perennojen levittäytyessä, hän edistää kestäviä puutarhoja.

– Piet Oudolfin kantavana voimana on luoda puutarhoja, jotka houkuttelevat ympäri vuoden – ei vain kesäkuukausina. ”Perennaniitylle syksyllä ja talvella jäävä kasvien luurankomeri muuttuu veistokselliseksi ja tarjoaa ainutlaatuisen elämyksen, varsinkin kun sumu, huurre ja lumi laskeutuvat”, Elna sanoo.

Kasveja kaikkiin neljään vuodenaikaan

Kun vierailet Vandalorumissa, sinua tervehtii yli 100 erilaista perennaa, jotka vaeltavat alueella. Vuoden 2023 avajaisten jälkeen kävijät ympäri Pohjois-Eurooppaa ovat matkustaneet tänne tutustumaan tähän monumentaaliseen taideteokseen.

– He etsivät nautintoa kumpuilevasta maisemasta, vaihtuvista näköalapaikoista, kasvien tuoksuista ja lajien moninaisuudesta, jotka nyt luonnehtivat aluetta”, Elna kertoo.

Jokaisella kasvilla on omat tarpeensa, ja Oudolf valitsee huolellisesti kasvit, jotka täydentävät toisiaan ja ovat kiinnostavia Ruotsin kaikkina neljänä vuodenaikana. Monivuotisella niityllä voi ihailla käpykukkia, keltaista siankärsämöä, niittynurmikkaa, erilaisia astereja, alunajuurta ja monia muita monivuotisia kasveja, jotka hurmaavat kävijät vuodenajasta riippumatta.

Vandalorumin puutarha on enemmän kuin pelkkä puutarha; se on luonnon itsensä kertoma runollinen tarina. Se on paikka, jossa taide ja luonto kohtaavat täydellisessä harmoniassa, ja muistutus luomisen voimasta.

Räätälöidyt kasvualustat auttavat kestävän puutarhan suunnittelussa

Kekkilän uusi reseptipalvelu tarjoaa ratkaisun yhä haastavampien ja yksilöllisten julkisten puutarhojen suunnitteluun. Käyttövalmiissa ja projektiin räätälöidyssä kasvualustareseptissä on määritelty tarkat osuudet kustakin raaka-aineesta prosentteina ja kauhoittain. Resepti voidaan valmistaa tuotteeksi paikan päällä hyödyntäen kierrätysraaka-aineita. Vandalorumin kasvualustat toimitti Hasselfors Garden, joka kuuluu Kekkilä-BVB -konserniin.

Piet Oudolf  

Piet Oudolf on hollantilainen puutarhasuunnittelija, taimitarhuri ja kirjailija. Hän on ”New Perennial” -liikkeen johtava hahmo ja suunnittelee rohkeita perennapenkkejä, joiden kasvit valitaan yhtä paljon rakenteen kuin kukkien värin perusteella. Oudolf työskentelee pääasiassa perennojen parissa ja noudattaa naturalistista lähestymistapaa puutarhanhoitoon. Oudolf asettaa kasvien kausittaisen elinkaaren etusijalle kukkien tai värien kaltaisten koristeellisten näkökohtien sijaan. Hän keskittyy ensisijaisesti rakenteellisiin ominaisuuksiin, kuten lehtien tai siemenkodan muotoon, jotka ovat läsnä ennen ja jälkeen kasvin kukinnan. Oudolfin puutarhasuunnitelmissa nähdään kestäviä ratkaisuja, jota pysyvät suunnitellussa tilassaan vuosia istutuksen jälkeen, eikä Oudolfin käsin piirretyistä kartoista juuri poiketa.  

 

 

 

Etsi