Hyppää sisältöön

Viisi trendiä – mitä tapahtuu puutarhoissa 2024?

Koostimme kotipuutarhan viisi tärkeintä trendiä, jotka vahvistuvat tällä kasvukaudella. Jo aiemmin tutut ilmiöt, kuten omavaraisuus sekä hyvinvointi ja biofilia, jatkavat voittokulkuaan. Niiden rinnalle nousee lisäksi älypuutarhanhoito.

Puutarhanhoito on edelleen kiinnostava harrastus. Tuoreen Kotipuutarhatutkimuksen* mukaan 75 % suomalaisista kasvattaa ja hoitaa kasveja ja luvun odotetaan tulevaisuudessa nousevan jopa 82 %:iin. Puutarhanhoito onkin monelle tapa rentoutua ja nauttia ulkoilmasta sekä parhaimmillaan työnsä tuloksista. Me Kekkilällä seuraamme jatkuvasti kuluttajien kiinnostuksenkohteita – alta löydät kevään 2024 viisi kiinnostavinta ilmiötä, joita kannattaa pitää silmällä.

* Kotipuutarhatutkimus 2023, Kantar Agri

Puutarhatrendit 2024

Multa puutarha. Puutarhatrendit 2024

1. Tuotteiden vastuullisuus

Kotipuutarhureita kiinnostaa yhä enemmän esimerkiksi tuotteiden alkuperä ja niiden vaikutukset ympäristöön. Niinpä tuotteiden ja yrityksen vastuullisuus on kehittynyt trendistä oletusarvoiseksi toimintatavaksi.
Kekilän Vastuullisuuslaskurin* avulla arvioimme tuotteidemme vastuullisuutta kokonaisvaltaisesti. Valitsemme raaka-aineet ja toimintatavat niin, että ympäristö ja luonto kuormittuvat mahdollisimman vähän.

Pihan istutuksiin halutaan valita suomalaisiin olosuhteisiin sopivia, erilaisia kasveja. Kasvualustan eli mullan tehtävänä on mahdollistaa niille hyvä kasvuunlähtö. Monipuolinen kasvillisuus ja sen ruokkima, elävä maaperä toimivat elinympäristöinä myös muille lajeille – kuten vaikkapa kasvijätettä hajottaville pieneliöille, pölyttäjähyönteisille ja linnuille.

* Kekkilä Vastuullisuuslaskuri on kehitetty yhdessä Kekkilä-BVB:n ja riippumattomien, vastuullisen liiketoiminnan asiantuntijatahojen kanssa sekä verifioitu KPGM:n toimesta.

Kompostointi

2. Kompostointi ja kierrätys

Kiinnostus kompostointiin kasvoi jo vuoden 2023 aikana ja tuoreen Kotipuutarhatutkimuksen mukaan kompostorien myynti kasvoi jopa kolmanneksella edelliseen vuoteen verrattuna. Taustalla tietenkin vaikuttaa uusi jäteasetus, joka edellyttää, että vuonna 2024 jokaisen kiinteistön yli 10 000 asukkaan taajamissa tulee kierrättää biojätteet, olipa kyseessä sitten erilliskeräys tai kompostointi.
Muutos tuo tarvittavaa vauhtia kiertotalouden tavoitteiden saavuttamiseen. Kompostin hyödyntäminen on ollut monille satunnaista, mutta nyt yhä useampi löytää rutiinit ravinteikkaan humuksen käyttöön kotipuutarhan kasveille.

Myös muu kierrättäminen ja uusiokäyttö lisääntyvät, onpa sitten kyse kasvatuslaatikoiden mullasta tai pihakalusteista.

Viljelylaatikon perustaminen kierrätys.

3. Omavaraisuus

Omavaraisuuden aatos näkyy niin kasvimailla kuin parvekeviljelmissä, joissa kasvaa yhä useammin omia kasviksia, yrttejä ja marjoja.
Onnistumisten kautta innostus laajenee vaikkapa omien sitrushedelmiin tai eksoottisempiin vihanneksiin. Myymälöistä ja verkkokaupoista löytyy taimia sekä erilaisia erikoistuotteita, jotka auttavat onnistumaan vaativampienkin kasvien kasvattamisessa. Niiden ohella asiantunteville ohjeille on kysyntää.

Omavaraisuutta on myös oma ravinteikas komposti, sadeveden kerääminen sekä puutarhan oksien ja muun kasvijätteen hyödyntäminen katteena ja kasvimaan pohjana.

Omavaraisuus Puutarhatrendit 2024

4. Hyvinvointi ja biofilia

Luontosuhdettaan voi ylläpitää omalla pihalla hoitamalla kasveja. Puutarhanhoidolla on havaittu olevan myönteisiä vaikutuksia sekä fyysiseen että psyykkiseen hyvinvointiin, jopa lyhytkestoisena toimintona. Tämän päivän hektiseen arkeen puutarhanhoito tarjoaakin pakopaikan arjen velvollisuuksilta sekä mieluisan tavan toteuttaa itseään.

Hyvinvointiin liittyy olennaisesti biofilia, jolla viitataan ihmisten yhä kasvavaan kaipuuseen olla tekemisissä luonnon kanssa. Siksi myös puutarhanhoito harrastuksena vetää puoleensa entistä enemmän uusia viherpeukaloita. Biofilian, hyvinvoinnin ja puutarhaharrastuksen yhteys nähtiin jo lähes 100 vuotta sitten – kotipuutarhaviljelyllä nähtiin olevan kansanterveydellisiä ja sivistäviä päämääriä. Ihmiset saivat monipuolisempaa, kasvispitoista ravintoa, samalla kun he pääsivät nauttimaan hyvin hoidetun pihan sielua kohottavista vaikutuksista. Sama ilmiö onkin havaittavissa yhä tänä päivänä.

Kotipuutarha-lehti 1. numero

5. Älyä puutarhaan

Älypuutarhat ovat täällä! Se voi tarkoittaa esimerkiksi uutta teknologiaa, hoitoapplikaatioita sekä henkilökohtaisia neuvontapalveluita, joiden avulla kasveja voidaan hoitaa paitsi oikeaoppisemmin, myös yhä helpommin.

Ammattiviljelyssä pitkälle automatisoidut vertikaaliviljelmät halleissa yleistyvät. Samalla suosittujen pöytäpuutarhojen rinnalle kehitetään edistyneempiä vaihtoehtoja, joten lähitulevaisuudessa omat lehtivihannekset tai tomaatit kasvavat kodeissa ympäri vuoden.

Varsinaisen teknologian ohella kasvien hoitosovellukset sekä henkilökohtaiset neuvontapalvelut auttavat kotipuutarhureita menestymään. Tämänkaltaisille palveluille on kysyntää ja sen olemme huomanneet myös Kekkilän Kasvikirjaston suosiossa.

 

Älyä puutarhaan. Puutarhatrendit 2024

 

Lähteet:
Flower Council of Holland, iBulb, INretail, Tuinbranche Nederland and Bureau Nijman + Van Haaster: The 2024 Horticulture Sector Trends
grow.spoga+gafa – Blog: ”Leisure and recreation are more important than ever”
The Flora Journal: Successful trade fair spoga+gafa 2023 focusing on “Social Gardens”
2023 Ipsos Global Trend Report
Euromonitor International: TOP 10 trends 2023
Mindshare UK trends 2023
Mintel Global Consumer Trends 2023
The Future Shopper Report 2023
WSGN Home Lifestyles 2025

 

Etsi