Hyppää sisältöön

Vinkit syysistutuksiin

Onpa kyseessä sitten puut, pensaat, ruusut, perennat tai kukkasipulit, syksy on hyvää aikaa istuttaa!

Hyödynnä syksyn alennusmyynnit myös puutarhalla

Syys-lokakuussa puutarhamyymälät täyttyvät erilaisista tarjouksista ja alennuksista. Myymälöiden täytyy varastoida yli jääneet kasvit talven yli, joten mitä enemmän he pystyvät myymään niitä pois, sitä enemmän on tilaa uusille tulokkaille. Tämä on kasvien ystävälle hyvää aikaa tehdä edullisia löytöjä; ehkäpä hankkia se kauden alussa himoittu, liian hintavaksi osoittautunut kasvi.

Onpa kyseessä sitten puut, pensaat, ruusut, perennat tai kukkasipulit, syksy on hyvää aikaa istuttaa. Kesän kuivat kelit ovat ohi, syksyinen ilma sisältää enemmän kosteutta ja kastelutarve vähenee. Maaperä on edelleen lämmin ja sopivan kostea uusille istutuksille. Kasvit ehtivät sopivasti juurtua ennen pakkasia, jolloin ne selviävät paremmin talven yli ja lähtevät kasvuun nopeammin keväällä.

 

Lamovuohenkuusama

Lamovuohenkuusama, Diervilla x splendens Diva (pbr) ’El Madrigal’.

Mullalla on väliä

Mullalla on suuri merkitys istuttamisessa. Kasvi saa parhaimman mahdollisen alun, kun se pääsee heti juurtumaan kunnolla. Hyvä multa on erityisen tärkeää syysistutuksissa, sillä kasveilla on edessään sääolosuhteiltaan vaativa talvi. Kasvin tarpeisiin kehitetty multa sisältää kaikki kasvin tarvitsemat ainekset; oikea koostumus, johon on lisätty lannoitetta.

Usein kuullan ihmisten puhuvan siitä, miten alennuksista ostetut ja syksyllä maahan istutetut kasvit eivät selvinneet talven yli. Yleensä syynä on se, että kasvit on istutettu huonoon maahan.

 

Auta kasvia juurtumaan kunnolla

Mikäli olet istuttamassa suuremmalle alueelle, kannattaa odottaa kuivaa päivää, kun maata pystyy muokkaamaan ja parantamaan helpommin. Märän mullan päällä kävely tuhoaa maaperän rakenteen ja multa tiivistyy liikaa, mikä ei ole hyväksi uusien taimien juurtumiselle.

Kun istutettavat kasvit ovat kasvaneet ruukuissa, ne sisältävät usein enemmän juuria kuin multaa. Juuristoa kannattaa avata tai juuripaakkuun leikata viiltoja ennen istutusta. Sopivan kokoiseksi kaivettu istutuskuoppa täytetään uudelleen, uuden mullan ja pohjamaan seoksella. Multa tiivistetään juuripaakun ympäriltä joko käsin tai jalalla – kasvin koosta riippuen. Tämä auttaa kasvia juurtumaan ja estää veden kertymisen tyvelle kastelun yhteydessä. Säiden kylmetessä liika vesi pääsee jäätymään, jolloin kasvi saattaa paleltua talven aikana.

Kasaa hieman multaa istutusten – erityisesti puiden – ympärille, sillä tämä auttaa vettä valumaan pois rungon ympäriltä eikä kasvi jäädy yhtä herkästi.

Kasvi kannattaa kastella kunnolla istutuksen yhteydessä ja antaa luonnon hoitaa loput. Tämän jälkeen voi rauhassa jäädä odottelemaan terveiden ja vahvojen kasvien kukoistusta seuraavana keväänä.

Etsi

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme on kiinni kesällä 15.-28.7. Tänä aikana tehtaalta ei lähde pakattujen tuotteiden ja verkkokauppatoimituksia. Viimeiset tilaukset ennen lomia voi tehdä 8.7. asti ja tällöin toimitukset ehtivät ennen kesätaukoa.