Hyppää sisältöön

Viherkasvien istuttaminen ja mullanvaihto

Oikeanlaisella mullalla on tärkeä merkitys kasvien kasvulle. Kun huonekasvit tuodaan kotiin, ne istutetaan uuteen, kasville sopivaan multaan ja isompaan ruukkuun. Niin uudet kuin vanhat viherkasvit saavat mullasta uutta kasvuvoimaa ja kasvavat reheviksi. Multatilaa tarvitaan, sillä se toimii välivarastona vedelle ja ravinteille. Mullan on hyvä olla myös kuohkeaa ja ilmavaa.

Kotiuta kasvi uuteen multaan

Uusi huonekasvi kannattaa istuttaa sopivaan multaan ja isompaan ruukkuun mahdollisimman pian. Istuttamisen voi tehdä milloin vain, ei tarvitse odottaa perinteiseen mullanvaihtoaikaan kevääseen.

Viherkasvit myydään yleensä kasvatusruukuissaan, joissa käytetään kasvihuoneoloihin sopivia kevyitä seoksia, jotka eivät vastaa multaa. Uudessa mullassa ne juurtuvat ja kasvavat kasvuaan. Juuri ennen kasvukauden alkua tehtävä mullan vaihto palvelee myös vanhoja huonekasveja parhaiten, sillä mullan määrä vähenee juurten kasvun ja mullan tiivistymisen myötä.

Milloin on aika istuttaa huonekasvit uuteen multaan?

Kevät on parasta aikaa kotona jo olevien kasvien mullanvaihdolle eli uudelleen istuttamiselle. Mullanvaihto tehdään kasvien lepokauden loputtua, helmi–maaliskuun vaihteesta eteenpäin. Hitaasti kasvavilla lajeilla uudeleen istuttaminen voidaan tehdä joka toinen tai kolmas vuosi.

Nopeasti kasvavat kasvit tarvitsevat isomman ruukun joka vuosi. Samoin pienissä ruukuissa kasvavat kasvit kaipaavat mullanvaihtoa vuoden välein. Isompi ruukku tarvitaan, jos vanha ruukku on täynnä juuria. Suuremmat kasvit saattavat viihtyä samassa mullassa useamman vuoden, ja niille kannattaakin vaihtaa reilusti isomman kokoinen ruukku. Uusi niillekin joka kevät helposti irtoava pintamulta.

Viherkasvien istuttaminen ja mullanvaihto

1. Valitse sopiva multa

Valitse kasveillesi sopivaa multaa, jolloin ne saavat parhaan alun kasvulleen.

 

2. Laita Ruukkusoraa pohjalle

Tee uuden ruukun pohjalle salaojitus Ruukkusoralla. Peitä pohjareikä paperinpalalla. Altakasteluruukuissa salaojitusta ei tarvita.

 

3. Lisää multa

Lisää ruukun pohjalle kasville sopivaa multaa. Huomioi kasteluvara, niin että multapinta asettuu hieman ruukun reunaa alemmaksi.

 

4. Istuta kasvi

Ota kasvi pois vanhasta ruukustaan. Ravistele vanhaa multaa pois ja avaa juuristoa hellävaroen.

 

5. Asettele kasvi ruukkuun

Asettele kasvi uuteen ruukkuun. Lisää multaa paakun ympärille. Tiivistä multa kevyesti sormin painelemalla. Lisää vielä hiukan multaa.

 

6. Kastele

Kastele, niin että multa kastuu kokonaan. Näin multa vielä tiivistyy juurten ympärille ja täyttää pienetkin kolot.

 

Millaista multaa valitsen?

Miten hoidan viherkasveja?

Kekkilä Kukkamullan ja Viherkasvimullan koostumuksen ansiosta viherkasvien istutaminen ja hoitaminen on nyt entistäkin siistimpää ja kastelu helpompaa. Kasteluvesi imeytyy nopeasti multaan, näin on helpompaa kastella reilummin kerrallaan.

Mullan on hyvä antaa kuivahtaa kevyesti kasteluiden välillä, sillä liian märässä mullassa kasvien juuristo ei saa tarvitsemaansa happea.

Kekkilä Kaktus- ja mehikasvimullan koostumus sopii kuivassa viihtyville, harvemmin kasteltaville kasveille.

Viherkasvien lannoittaminen

Kodin viherkasveja lannoitetaan viikoittain kasvukaudella maalis-lokakuussa ja lepokaudella kerran kuukaudessa Kekkilä Kukkaravinteella. Kaktusten ja mehikasvien ravinnetarve on melko maltillinen, eikä lannoitusta tarvita kuin kerran kuukaudessa, huhtikuusta kesäkuuhun. Ravinteeksi sopii Kekkilä Kukkaravinne. Anna orkideoille Kekkilä Orkidearavinnetta kasteluveden mukana kasvuvaiheesta riippuen joka toinen tai joka kolmas kastelukerta.

 

Etsi