Hyppää sisältöön

Vihreää muotoilua

Vihreys ja vehreys tekevät hyvää, ja mikä ihaninta onkaan, kun pieni pala luontoa on ympärillämme myös kodin sisätiloissa, työpaikoilla ja kaupungilla kulkiessa.

teksti ja kuvausjärjestelyt: Johanna Vireaho
kuvat: Hanna Marttinen

Aavikot ja viidakot ovat nyt in

Suunnittele ja toteuta oma vihreä sisäpuutarha. Viime aikoina on viherkasveja näkynyt oikeastaan minne vain katseen kääntää. Vihreys ja vehreys tekevät hyvää, ja mikä ihaninta onkaan, kun pieni pala luontoa on ympärillämme myös kodin sisätiloissa, työpaikoilla ja kaupungilla kulkiessa. Viherkasvit toimivat tilassa kuin tilassa katseita vangitsevana elementtinä, kun valitset paikkaan, miljööseen, sisustukseen ja kasvuolosuhteisiin sopivat kasvit, ruukut tai muut istutusastiat. Ehkä sinunkin tavoitteena on luoda pieni vihreä sisäpuutarha tai näkymä, joka miellyttää silmää ja mieltä.

On helppo istuttaa yksi kasvi kukkaruukkuun ja laittaa se pöydälle, hyllylle tai lattialle, mutta vihreään, luonnolliseen tunnelmaan tarvitsee vähän enemmän. Uskalla irrotella, yhdistele, anna rönsytä. Viherlaatikko, Viherhyllykkö ja Viherporras antavat mahdollisuuden yhtä ruukkua runsaampaan vihervaikutelmaan.

Viherlaatikko muuntautuu tilanteen mukaan aavikoksi, tropiikiksi, kesäkukkakeitaaksi tai vaikka yrttitarhaksi. Valitse teema, suunnittele viherkokonaisuus ja toteuta vihreitä haaveita. Valoisalle paikalle sopii kaktusten ja muiden mehikasvien keidas.

Viherporras kokoaa runsaan kaktus- ja mehikasviasetelman yhteen. Porrasmainen rakenne mahdollistaa usealle ruukulle valoisan kasvupaikan. Viherporras sopii myös taimikasvatukseen tai vaikkapa pienen ruukkuyrttitarhan perustamiseen.

Suunnittele oma vihreys

Kun suunnittelet tilaan vihreää, mieti kasveja ja istutusta kokonaisuutena. Tavoitteenasi voi olla esimerkiksi harmoninen tunnelma tai rohkea ja villi yhdistelmä. Mieti näkymää suunnitellessasi tilaa, kasveja, niiden kasvuvaatimuksia, kokoa, tulevaa kasvua ja kasvutapaa. Ei ole sama asia, minkälaisissa ruukuissa ja miten kasvit asettelet, vaan ruukut, mahdolliset amppelit ja alustat ovat tärkeässä osassa kokonaisuutta. Kasvisommittelussa voi myös pohtia tasoja ja kerroksellisuutta. Monilajisissa istutuksissa voi olla esimerkiksi kaksi tai kolme tasoa, jotain alaspäin laskeutuvaa ja matalaa, keskikorkeaa ja korkeaa kasvia. Korkeuserot ja kerroksellisuus luovat mielenkiintoa istutukseen tai asetelmaan.

Jänonopuntian siemenestä kasvatettu taimi kasvaa ensin pienenä hujoppina. Vähitellen muodostuneet lehdet alkavat leventyä.

Mieti sisäpuutarhan vihermaisemaa suunnitellessasi teema. Käytä kasveille esimerkiksi yhteensopivia tai samanlaisia ruukkuja, jolloin usean ruukun kokoelmasta syntyy rauhallinen. Lisää joukkoon pieni persoonallinen lisä, kuten tässä esimerkiksi lasiterraario ja vanhat salaojaputket, jotka sointuvat terrakottaruukkuihin.

Viherkasvi-istutuksissa on hyvä huomioida ruukun ja kasvin mittasuhteet. Istutus näyttää sopusuhtaiselta, kun kasvit muodostavat noin kaksi kolmasosaa kokonaiskorkeudesta ja ruukku yhden kolmanneksen korkeudesta tai toisinpäin.

Täpläpiispanhattu on luonnon muotoilun taidonnäyte. Tähtimäinen muoto ja pilkutettu pinta keräävät katseita.

Yhdistä istutukseen erilaisia muotoja, värejä ja kasvutapoja, jolloin kokonaisuus on todellista vihermuotoilua. Aavikkoistutusta vehreyttävät pensastyräkki, villakaktus, jänönopuntia, meduusatyräkki, viirukirjotähti ’Concolor’, kirjoitulehti ’Partridge’ ja huopaitulehti ’Fang’.

Tyräkkien sukuun kuuluu parisen tuhatta hyvinkin erilaista kasvia. Meduusatyräkki kaipaa moniin mehikasveihin ja kaktuksiin verrattuna vähän enemmän kastelua. Noin kerran viikossa kastelu sopii useimmille tyräkeille.

Lehtiväriä ja muotoja

Kasvit ja luonto osaavat yllättää omalla muotoilullaan. Värit, muodot, kasvutavat ovat toisinaan hämmästyttäviä. Vihermuotoilussa ja istutusten suunnittelussa onkin hyvä etsiä kasvien muotoa, väriä ja struktuuria tukevia ja korostavia yhdistelmiä. Yhdistele siroa ja selkeää, raskasta ja keveää, jykevää ja hentoa, pyöreää ja pystyä, tummaa ja vaaleaa, eri vihreitä. Sirommat muodot, ylöspäin suuntautuvat ja kapenevat muodot keventävät istutusta. Tummalehtiset ja kirjavalehtiset kasvit tuovat istutuksen vihreyteen kontrastia. Taiteilijalla on niin sanotusti vapaus valita ja lopputuloksena voi olla täydellinen viherkasvitaideteos tai istutusten kollaasi.

Salvadorintillandsia herättää huomiota olemuksellaan. Tillandsioiden, tuttavallisesti ilmakasvien erikoinen puoli on, että ne eivät kaipaa multaa.

Kirjoitulehden ’Partridge’ lehden kuviot ovat kuin siveltimellä vedetyt. Länsi-Afrikasta kotoisin oleva kirjoitulehti viihtyy valoisalla kasvupaikalla, vettä läpäisevässä kasvualustassa.

Huopaitulehteä myydään yleensä pienehkönä matalana ruusukkeena. Kasvin kasvu voi kuitenkin yllättää. Jopa vuodessa kasville voi kertyä mittaa jo kymmenien senttimetrien verran lisää.

Etsi