Hyppää sisältöön

Viimeistele piha koristekivillä

Tyylikäs, riittävän iso, yhtenäinen koristekivipinta ryhdistää ja tuo esille pihan eri elementtejä, esimerkiksi kasvit eivät ryöpsähtele suoraan kiveykselle. Yhdistele kiviä harkiten, soinnuta pihan värimaailmaan ja tyyliin sopivaksi.

Miksi koristekiviä käytetään?

Koristekivet sopivat istutusryhmien alustaksi, puiden ja pensaiden ympärille, rakennusten ja aitojen vierustoille, ruukkujen pinnalle. Kivet keräävät lämpöä, joten talvenarat ja pintajuuriset kasvit hyötyvät auringossa lämpenevästä kivikerroksesta. Kivipinnan alle on hyvä laittaa kivien väriin sopivaa katekangasta.

Kekkilä Koristekivet

  • Kekkilä Rantakivi on lajitelma veden sileäksi hiomia, kauniin värisiä luonnonkiviä.  Värisävyjä on luonnonvaaleista, vaaleanruskeista ja terrakotan sävyistä tummanharmaaseen.
  • Kekkilä Iso rantakivi Harmaavalkoinen on kaunis, veden pyöreäksi hioma kivi tumman ja vaaleamman harmaan ja lähes valkoisen sävyissä, mukana myös hieman punertavia kiviä.
  • Kekkilä Liuskekivi Grafiitinharmaa on näyttävä ja moderni kivikate. Tummanharmaat, erikokoiset liuskekivet asettuvat kauniiksi, valoa heijastelevaksi ja eläväksi pinnaksi.
  • Kekkilä Pastelli kvartsiitin toisiinsa sointuvat vaalean vihertävät, punertavat ja kerman sävyt sekä hillitty kiilto korostavat kasvien värejä ja muotoja. Raekoko 8–12 mm.
  • Kekkilä Valkoisen gabron mukana on häivähdys harmaata ja roosaa. Se on puhdasta valkoista luonnollisempi. Yhdistä esim. havujen ja koristeheinien kanssa. Raekoko 5–12 mm.
  • Kekkilä Musta diabaasi on kuivana väriltään hyvin tummanharmaata. kiveä. Se sopii esim. hiekkakäytävien pinnaksi sekä pihakiveysten ja rakennusten huolitteluun. Raekoko 8–12 mm.
  • Kekkilä Punainen graniitti on tuttu, punertava kivilaji. Se sopii hyvin esimerkiksi kivikkopuutarha katteeksi tai betonikivien kanssa yhdistettäväksi. Raekoko 8–12 mm.

 

Katepinta pitää maanpinnan huokoiset avoimina, mikä helpottaa veden, ravinteiden ja hapen kulkeutumista kasvien juuristolle. Kuvassa hiilenmusta Koristekate.

Katepinta korostaa kasvien värejä ja muotoja kauniisti ja helpottaa istutusten hoitoa.

Koristekivet sopivat rakennusten seinustojen ja pihan muiden rakenteiden kuten terassien huolitteluun. Yhdistele erilaisia kiviä ja tuo esiin pihan värejä ja muotoja.

Pihan viimeistely: uusi ilme koristekivillä

Koristekivet sopivat laatoitusten ja kiveysten reuna-alueille sekä pihan kulkuväylien pintamateriaaliksi. Kivipinta levitetään tasoitetun ja tiivistetyn murskepinnan päälle.

Pihan viimeistely: Uusi ilme koristekatteella

Valitse koristekiven väri pihan muiden rakenteiden, esimerkiksi kiveysten mukaan. Näin kokonaisuudesta tulee yhtenäinen.

Kivipinnan huolto

  • Kivipinnan alle on hyvä laittaa kivien väriin sopivaa katekangasta.
  • Puhdista kivipinta säännöllisesti kasvinjätteistä, mieluiten kuivalla säällä.
  • Kivet ovat luonnonmateriaaleja, ja niiden väreissä ja muodoissa on jonkin verran vaihtelua

 

Etsi