Hyppää sisältöön

Vinkit oman ruoan kasvattamiseen

Kunpa siemenet itäisivät ja pistokkaat lähtisivät kasvuun! Onneksi on monta tapaa auttaa kasveja juurtumaan ja jatkamaan kasvuaan. Hyvää kasvua toivoo jokainen taimia ikkunalaudoilla kasvattava tai puutarhamyymälöistä niitä kassikaupalla kantava pihatarhuri.

1. Käytä aina uutta multaa kylvöihin ja ruukutuksiin

Keväällä kannattaa hankkia uusi pussi tuoretta Kekkilä Kylvö- ja taimimultaa siemenille ja koulimiseen eli taimien istuttamiseen.

Ruukkuja ja kylvölaatikoita voi hyvin käyttää vuodesta toiseen, mutta ne on hyvä puhdistaa kuumalla vedellä tai desinfiointiin tarkoitetulla aineella. Näin esimerkiksi taimipolte ei nitistä hentoisia siementaimia.

 

2. Pysy kohtuudessa vaikka viherkaipuu vaivaisikin

Kylvää kannattaa sen verran kuin ikkunalaudoille ja puutarhaan mahtuu, vaikka pussissa on helposti satoja pieniä siemeniä. Liian tiheään kylvettynä kasvit kilpailevat tilasta, valosta ja ravinteista, eivätkä voimistu ja kasva vahvoiksi. Myös siementaimien irrottelu on vaikeaa, ja juuret vahingoittuvat helposti.

3. Anna kasveille ravinteita kasvuun

Lannoittamisen voi aloittaa, kun ensimmäiset varsinaiset kasvulehdet alkavat kehittyä. Siemenestä kasvatetun taimen sirkkalehdet eivät oikeastaan ole varsinaisia lehtiä, vaan toimivat ravinnevarastona ennen kuin kasvi alkaa yhteyttää energiaa auringonvalosta.

Kun kylvöihin ja taimikasvatukseen käytetään tuoretta multaa, lannoittamisen voi aloittaa vasta kun taimet on siirretty ulos varsinaiselle kasvupaikalleen.

Eri vihannekset tarvitsevat eri määrän ravinteita kasvuunsa. Monille kasveille riittää keväällä maahan sekoitettu lannoite, mutta ”nälkäisille” ja janoisille lajeille, kuten kaaleille, sipuleille ja tomaateille annetaan kesällä kasteluveden mukana Kekkilän luonnonmukaista Kasviravinnetta.

 

Kasvateaan iloa: Omat luomutaimet

4. Kitkeminen kannattaa aina

Rikkaruohot kilpailevat kasvien kanssa ravinteista, vedestä ja valosta. Myös tuholaisten esiintymiseen voi vaikutta monin luontoystävällisin tavoin ennen kuin kemiallisia torjunta-aineita. Jo pelkkä vedellä suihkuttaminen auttaa monesti, samoin tasainen ravinteiden saanti autta kasveja vastustamaan tauteja ja tuholaisia. Isommat tuhoeläimet, kuten kanit pysyvät loitolla verkkoa-aidan avulla.

5. Kateviljelyä kasvien parhaaksi

Monet vihannekset, esimerkiksi parsat, hyötyvät katteista, sillä ne pitävät maan kuohkeana ja kosteana pintaan asti. Katekerros pitää myös vaikkapa kypsyvät avomanakurkut ja kesäkurpitsat puhtaina. Katteena kasvimaalla voi käyttää monia materiaaleja, kuten olkia, vihannesten lehtiä, niitettyä ruohoa, kuorikatteita ja kypsää kompostihumusta.

 

Etsi