Hyppää sisältöön
Huonekasvit

Alokasia eli juurakkovehka

(Alokasiasläktet)

Alocasia sanderiana, Alocasia zebrina

Alokasia eli juurakkovehkaAlocasia sanderiana, Alocasia zebrina Kekkilä

Alokasiat eli juurakkovehkat ovat vehkakasveja, joilla on näyttävät, erikoiset lehdet tai lehtiruodit. Erilaisia lehtimuotoja ja värityksiä löytyy useita. Alokasiat menestyvät huonekasveina, kun tasaisesti kosteudesta muistaa pitää huolta.

Valon tarve:

Varjo

Korkeus:

30-50 cm

Värit:

Valkoinen Keltainen Vihreät lehdet

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Multa:

Kukkamulta

Alokasia eli juurakkovehkaAlocasia sanderiana, Alocasia zebrina Kekkilä

Alokasia eli juurivehka on ruohovartinen mukulakasvi. Juurakkovehkat ei välttämättä kotioloissa kuki, mutta kukkiessaan muodostaa puikulamaisen kukinnon valkoisella suojuslehdellä. Alokasian kasvineste saattaa aiheuttaa iholle paikallisia ärsytysoireita.

Alokasiat viihtyvät lämpimässä paikassa ja kosteassa huoneilmassa. Niille hyvä sijoituspaikka on varjo tai hajavalo, sillä ne eivät viihdy suorassa auringonvalossa. Alokasiat istutetaan uuteen multaa joka kevät. Sopiva multa on Kekkilä Kukkamulta.

Juurakkovehka, Alocasia sanderianaa, kutsutaan usein luurankovehkaksi sen lehden kuvion mukaan. Sillä on suurikokoiset nuolimaiset ja aaltoreunaiset lehdet, joita koristaa selvästi erottuvat valkoiset lehtiruodit.

Hopea-alokasia, Alocasia zebrina, taas säväyttää lehtiruodeillaan: ne ovat värittyneet voimakkaasti tummanvihreän ja keltaisen kirjaviksi. Suuret lehdet voivat olla joko vihreät tai vihreän keltakirjavat.

Alokasiaa kastellaan tasaisesti, sillä se ei siedä kuivumista. Kasteluvesi saisi mieluiten olla kalkitonta. Alokasiaa lannoitetaan kerran kuussa keväästä syksyyn Kekkilä Kukkaravinteella tai Kekkilä Luonnonmukaisella lannoitteella.

Alokasiaa lisätään jakamalla juurakko keväällä.

Etsi