Hyppää sisältöön
Koristepensaat

Alppipaju

(Alpvide)

Sali x helvetica

Alppipaju on matala koristepensas. Sillä on kauniit, hopeanharmaat nukkapintaiset lehdet. Pajulla on harmaanvalkoiset pajunkissat varhain keväällä. Alppipajua kasvatetaan pyöreähkönä pensaana sekä runkoon vartettuna pikkupuuna.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

40-150 cm

Värit:

Valkoinen Hopeanharmaat lehdet

Kukinta-aika:

Kevät

Kasvuvyöhyke:

I-IV, I-III

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Koristepensaana kasvi kasvaa 40-80 cm korkeaksi. Pikkupuut ovat yleensä vartettu 80 cm runkoon, jonka päässä kasvaa tiiviin pyöreä alppipaju. Puu kasvaa kokonaisuudessaan 1-1,5 metriseksi. Sen  lehdet ovat kapeat ja 3-5 cm pitkät. Keväisten pajunkissojen jälkeen kasvi kukkii punertavin kukin. Lehdet puhkeavat samaan aikaan.

Kasvi on hidaskasvuinen pajuksi.  Ne sopivat pieniin istutusryhmiin ja kivikkopuutarhojen kosteimpiin kohtiin. Varttamaton kasvi menestyy vyöhykkeillä I-IV, rungollinen pikkupuu vyöhykkeillä I-III.
Se menestyy aurinkoisella ja puolivarjoisalla kasvupaikalla. Se viihtyy kosteutta pidättävässä, keskiravinteisessa kasvualustassa. Pohjamaan tulee olla läpäisevä. Sopiva multa on Kekkilä Puutarhamulta tai Kekkilä Puu- ja pensasmulta. Istutusväli on pensailla 80 cm, pikkupuilla 100 cm.

Keväisin alppipaju kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan miedosti  Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella. Liiallista lannoitusta tulee välttää, sillä se heikentää väritystä.
Jos rungollisen latvus kasvaa liiaksi ja puun muoto kärsii, voi versoja typistää.

Etsi