Hyppää sisältöön

Suojaa puutarhan kasvit talven kylmyydeltä

Kun maa on tarpeeksi kylmä, on aika talvisuojan levittämiseen arkojen kasvien peitoksi.

Suojaa kasvit puutarhassa

Lumi toimii luonnollisena peitteenä talvennaroille kasveille, kuten ruusuille, kärhöille ja pioneille, mutta se saattaa sulaa pois kesken kylmän kauden. Suojaamalla kasvisi talven ankarilta sääolosuhteilta pääset nauttimaan kevään kukoistuksesta.

Puiden ja pensaiden suojaaminen

Jyrsijöille maistuvat erityisen hyvin pensasmustikat, kultasateet ja japaninvaahterat, joten muista suojata nämä tarkoitukseen sopivalla metalliverkolla. Myös omenapuiden ja muiden nuorien puiden rungon talvisuojaus kannattaa. Pieni oksien pureskelu ei puuta kaada, mutta jos kuori vaurioituu rungon ympäriltä, on se usein puun tarinan loppu. Talvisuojaus kannattaa tehdä syksyllä, ennen lumen tuloa.

Puiden rungon ympärille pyöritetään muovinen jyrsijäsuoja, ja oksisto suojataan riittävän korkealla, 1–1,2 metriä ja 1,5–2,5 m pitkällä metalliverkolla, joka tuetaan paikoilleen esimerkiksi puutikuilla.

 

Kekkilä Kuorikate tai Puutarhakate suojaa kasveja myös talvella

Kekkilä Kuorikate tai Puutarhakate suojaa kasveja myös talvella

Näin suojaat talvenarat kasvit

Erityisesti kaikki talvenarat kasvit tarvitsevat versoilleen suojaa talven kylmyyttä vastaan. Herkät pensaat kuten syyssyrikät ja magnoliat sekä uudet puun taimet, kuten neidonhiuspuut ja jalopähkinät, voidaan paketoida hallaharson ja oljen, kuten Kekkilä Kasvimaakatteen, avulla. Tämä auttaa kasvia suojautumaan hyytävältä tuulelta ja pakkasilta. Juuriston voi vielä peitellä Talvisuoja-turpeella tai Puutarhan katteella, kuten Kekkilä Puutarhakatteella.

Vanhat versot suojaavat perennoja kylmältä

Moni miettii, pitäisikö kuihtuneet perennat leikata vai kannattaisiko odottaa seuraavaan kevääseen. Jos mahdollista, vanhat versot kannattaa leikata vasta keväällä ja jättää maahan talveksi, sillä ne suojaavat kasveja kylmältä. Osa kasveista on kauniita talventörröttäjiä, esimerkikis piikkiputket,  kimikit ja kasvimaan tillit ynnä muut. Myös monien siemenet kelpaavat linnuille ja tarjoavat niille ruokaa. Halutessaan varsinkin kookkaiden perennojen varret voi taitella maata myöden, jos ne eivät miellytä silmää.

Keväällä niiden päälle voi levittää Istutuskatetta tai kypsää kompostia. Se ei vain näytä hyvältä, vaan antaa kasveille lisäpuhtia kasvuun lähtöön ja säästää ylimääräiseltä työltä.

 

Kekkilä Katemullalla vauhtia kasvuun

Tarjoa suojaa talvenaroille ruusuille

Isompien ruusupensaiden ja jaloruusujen eli ryhmäruusujen talvisuojaus kannattaa tehdeä seuraavalla tavalla. Pensaista karsitaan kolmasosa versoista, jaloruusuja taas typistetään noin puoleen. Juuriston päälle lisätään hyvä kerros Talvisuojaa tai katetta, kuten Kuorikatetta.

Suojakerros levitetään kasvien juuristoalueelle ja versojen suojaksi heti, kun maan pinta alkaa jäätyä. Näin sen alle ei jää ylimääräistä kosteutta ja kasvit eivät altistu esimerkiksi sienitaudeille. Tämä suojaa myös jäniksiltä, jotka mutustelevat mielellään maukkaita ruusunoksia.

Näin käytät Talviusuoja-turvetta

Talvisuoja on erikoismenetelmällä kuivattua turvetta, joten se ei ime kosteutta itseensä eikä täten pääse jäätymään vaan toimii loistavana eristeenä talvenaroille kasveille.

  1. Talvisuoja levitetään kasvien juuristoalueelle ja versojen suojaksi heti maan pinnan jäädyttyä. Tällöin turvekerroksen alle ei jää ylimääräistä kosteutta eivätkä kasvit altistu esimerkiksi sienitaudeille.
  2. Ryhmäruusuille kannattaa levittää noin 20 cm paksuinen kerros Talvisuojaa. Perennoille ja sipulikasveille riittää ohuempikin kerros, noin 10 cm.
  3. Talvisuojan voi halutessaan peittää havuilla, jolloin suojakerros pysyy paremmin paikoillaan.
  4. Keväällä Talvisuoja kerätään talteen kun maa alkaa sulaa. Tällöin kasvuunlähtö ei hidastu sulamattoman roudan vuoksi.
  5. Poiskerätyn Talvisuoja-turpeen voi hyödyntää kompostin kuivikkeena sekä hiekkaisen tai savisen maan parannukseen. Halutessaan sen voi varastoida ja käyttää uudelleen seuraavana syksynä.

Kekkilä Talvisuoja käytössä

 

 

Etsi