Suojaa kasvit puutarhassa
Lumi toimii luonnollisena peitteenä talvennaroille kasveille, kuten ruusuille, kärhöille ja pioneille, mutta se saattaa sulaa pois kesken kylmän kauden. Suojaamalla kasvisi talven ankarilta sääolosuhteilta pääset nauttimaan kevään kukoistuksesta.
Vettä hylkiväksi lämpökäsitelty Kekkilä Talvisuoja toimii suojaavana eristeenä lumen tapaan; se ei ime itseensä kosteutta, jolloin suojakerros säilyy ilmavana läpi talven.
Puiden ja pensaiden suojaaminen
Jyrsijöille maistuvat erityisen hyvin pensasmustikat, kultasateet ja japaninvaahterat, joten muista suojata nämä tarkoitukseen sopivalla metalliverkolla. Myös omenapuiden ja muiden nuorien puiden rungon talvisuojaus kannattaa. Pieni oksien pureskelu ei puuta kaada, mutta jos kuori vaurioituu rungon ympäriltä, on se usein puun tarinan loppu. Talvisuojaus kannattaa tehdä syksyllä, ennen lumen tuloa.
Puiden rungon ympärille pyöritetään muovinen jyrsijäsuoja, ja oksisto suojataan riittävän korkealla, 1–1,2 metriä ja 1,5–2,5 m pitkällä metalliverkolla, joka tuetaan paikoilleen esimerkiksi puutikuilla.
Näin suojaat talvenarat kasvit
Erityisesti kaikki talvenarat kasvit tarvitsevat versoilleen suojaa talven kylmyyttä vastaan. Herkät pensaat kuten syyssyrikät ja magnoliat sekä uudet puun taimet, kuten neidonhiuspuut ja jalopähkinät, voidaan paketoida oljen ja hallaharson avulla. Tämä auttaa kasvia suojautumaan hyytävältä tuulelta ja pakkasilta. Juuriston voi vielä peitellä Talvisuoja-turpeella.
Vanhat versot suojaavat perennoja kylmältä
Moni miettii, pitäisikö kuihtuneet perennat ne leikata vai kannattaisiko odottaa seuraavaan kevääseen. Jos mahdollista, vanhat versot kannattaa leikata vasta keväällä ja jättää maahan talveksi, sillä ne suojaavat kasveja kylmältä. Osa kasveista on kauniita talventörröttäjiä, esimerkikis piikkiputket, kimikit ja kasvimaan tillit ynnä muut. Myös monien siemenet kelpaavat linnuille ja tarjoavat niille ruokaa. Halutessaan varsinkin kookkaiden perennojen varret voi taitella maata myöden, jos ne eivät miellytä silmää.
Keväällä niiden päälle voi levittää Katemultaa tai kypsää kompostia. Se ei vain näytä hyvältä, vaan antaa kasveille lisäpuhtia kasvuun lähtöön ja säästää ylimääräiseltä työltä.
Tarjoa suojaa talvenaroille ruusuille
Isompien ruusupensaiden ja jaloruusujen eli ryhmäruusujen talvisuojaus kannattaa tehdeä seuraavalla tavalla. Pensaista karsitaan kolmasosa versoista, jaloruusuja taas typistetään noin puoleen. Juuriston päälle lisätään hyvä kerros Talvisuojaa.
Talvisuojaa levitetään kasvien juuristoalueelle ja versojen suojaksi heti, kun maan pinta alkaa jäätyä. Näin turvekerroksen alle ei jää ylimääräistä kosteutta ja kasvit eivät altistu esimerkiksi sienitaudeille. Tämä suojaa myös jäniksiltä, jotka mutustelevat mielellään maukkaita ruusunoksia.
Näin käytät Talviusuoja-turvetta
Talvisuoja on erikoismenetelmällä kuivattua turvetta, joten se ei ime kosteutta itseensä eikä täten pääse jäätymään vaan toimii loistavana eristeenä talvenaroille kasveille.
- Talvisuoja levitetään kasvien juuristoalueelle ja versojen suojaksi heti maan pinnan jäädyttyä. Tällöin turvekerroksen alle ei jää ylimääräistä kosteutta eivätkä kasvit altistu esimerkiksi sienitaudeille.
- Ryhmäruusuille kannattaa levittää noin 20 cm paksuinen kerros Talvisuojaa. Perennoille ja sipulikasveille riittää ohuempikin kerros, noin 10 cm.
- Talvisuojan voi halutessaan peittää havuilla, jolloin suojakerros pysyy paremmin paikoillaan.
- Keväällä Talvisuoja kerätään talteen kun maa alkaa sulaa. Tällöin kasvuunlähtö ei hidastu sulamattoman roudan vuoksi.
- Poiskerätyn Talvisuoja-turpeen voi hyödyntää kompostin kuivikkeena sekä hiekkaisen tai savisen maan parannukseen. Halutessaan sen voi varastoida ja käyttää uudelleen seuraavana syksynä.