Marjat ja hedelmät

Amppelimansikka

Fragaria x ananassa

Amppelimansikka on koristeellinen ja hyödyllinen marjakasvi kesäkukka-amppeleiden rinnalle Amppelimansikat ovat jatkuvasatoisia lajikkeita, jotka tuottavat makeita marjoja koko kesän ajan. Mansikat ovat erinomaisia tuoreena syötäväksi.

Suosittelemme
 • Veden tarve

  Keskiverto

 • Valon tarve

  Aurinkoinen

 • Kukinta-aika

  Kesä

 • Kasvukorkeus

  10-30

 • Värit

 • Istutus ja kasvupaikka

 • Amppelimansikoita on eri lajikkeita ja niitä myydään valmiiksi istutettuna isoihin amppeleihin. Amppelimansikkalajikkeet ovat yleensä jatkuvasatoisia ja kasvattavat pitkiä rönsyjä. Rönsyillä on koristearvonsa, mutta ne heikentävät samalla sadon muodostumista.Ne ovat käteviä, sillä amppelit voi suoraan ripustaa roikkumaan, eikä taimia tarvitse istuttaa isompaan ruukkuun. Amppelimansikan taimet ovat monivuotisia, mutta amppelissa ne eivät ulkona talvehdi.

  Parhaiten mansikka kukkii ja tekee mansikoita aurinkoisella ja lämpimällä paikalla. Tosin puolivarjossakin mansikka jaksaa tehdä marjoja. Jotkin amppelimansikkalajikkeet kasvattavat pitkiä rönsyjä. Niitä voi lyhentää haluttaessa, mansikka ei kärsi siitä. Rönsyihin kasvaa mansikan taimia, joita voi istuttaa multaan uusiksi taimiksi. Mansikantaimet istutetaan ilmavaan, amppeleihin sopivaan Erikoismultaan Kesäkukille. Taimet istutetaan 10 cm välein.

  Lasitetulla parvekkeella ja kasvihuoneessa mansikka tuottaa suurimman sadon. Siellä on lämmintä vielä syksymmälläkin, joten satoa saa pitkään, vaikka ulkona on jo kylmä.

 • Hoito-ohje

 • Amppelimansikkaa kannattaa kastella säännöllisesti, jotta mansikoista tulee meheviä ja makeita. Kasteluveteen laitetaan Kastelulannoitetta joka toinen kastelukerta. Se takaa sen, että mansikka jaksaa tehdä uusia nuppuja. Ravinnearvoiltaan mansikoille räätälöity lannoite on Marjalannoite, joten paras kukinta ja sato saadaan käyttämällä mietoa raelannoitusta.

  Amppelimansikkalajikkeet ovat yleensä jatkuvasatoisia ja kasvattavat pitkiä rönsyjä. Rönsyillä on koristearvonsa, mutta ne heikentävät samalla sadon muodostumista. Ainakin osa rönsyistä kannattaa poistaa ja istuttaa niistä vaikkapa uusia taimia.

  Amppelimansikka on monivuotinen. Se ei kuitenkaan talvehdi amppelissa. Syksyllä amppelimansikan voi ottaa amppelista pois ja istuttaa pihalle. Se usein talvehtii hyvin maahan istutettuna. Sen voi myös talvettaa kellarissa. Silloin mansikan taimia kastellaan tarvittaessa vähän.

  Keväällä mansikan taimet voi istuttaa takaisin amppeliin, uuteen Erikoismultaan kesäkukille.

Which country site would you like to visit?