Hyppää sisältöön
Marjat ja hedelmät

Amppelimansikka

(Jordgubbe)

Fragaria x ananassa

Amppelimansikka Fragaria x ananassa

Amppelimansikka on koristeellinen ja hyödyllinen marjakasvi kesäkukka-amppeleiden rinnalle. Amppelimansikat ovat jatkuvasatoisia lajikkeita, jotka tuottavat makeita marjoja koko kesän ajan. Mansikat ovat erinomaisia tuoreena syötäväksi.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

10-30 cm

Värit:

Ruusunpunainen Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Kesä

Amppelimansikka Fragaria x ananassa

Amppelimansikoita on eri lajikkeita ja niitä myydään valmiiksi istutettuna isoihin amppeleihin. Lajikkeet ovat yleensä jatkuvasatoisia ja kasvattavat pitkiä rönsyjä. Rönsyillä on koristearvonsa, mutta ne heikentävät samalla sadon muodostumista.Ne ovat käteviä, sillä amppelit voi suoraan ripustaa roikkumaan, eikä taimia tarvitse istuttaa isompaan ruukkuun. Taimet ovat monivuotisia, mutta amppelissa ne eivät ulkona talvehdi.

Parhaiten mansikka kukkii ja tekee mansikoita aurinkoisella ja lämpimällä paikalla. Tosin puolivarjossakin mansikka jaksaa tehdä marjoja. Jotkin lajikkeet kasvattavat pitkiä rönsyjä. Niitä voi lyhentää haluttaessa, mansikka ei kärsi siitä. Rönsyihin kasvaa mansikan taimia, joita voi istuttaa multaan uusiksi taimiksi. Mansikantaimet istutetaan ilmavaan, amppeleihin sopivaan luonnonmukaiseen Kekkilä luonnonmukaiseen Ruukkuviljelymultaan tai Kekkilä Kesäkukkamultaan. Taimet istutetaan 10 cm välein.

Lasitetulla parvekkeella ja kasvihuoneessa mansikka tuottaa suurimman sadon. Siellä on lämmintä vielä syksymmälläkin, joten satoa saa pitkään, vaikka ulkona on jo kylmä.

Amppelimansikkaa kannattaa kastella säännöllisesti, jotta mansikoista tulee meheviä ja makeita. Kasteluveteen sekoitetaan Kekkilä Kasviravinnetta tai Kekkilä Kastelulannoitetta joka toinen kastelukerta. Se takaa sen, että mansikka jaksaa tehdä uusia nuppuja. Ravinnearvoiltaan mansikoille räätälöity lannoite on  Kekkilä luonnonmukainen Marjalannoite, joten paras kukinta ja sato saadaan käyttämällä mietoa raelannoitusta.

Lajikkeet ovat yleensä jatkuvasatoisia ja kasvattavat pitkiä rönsyjä. Rönsyillä on koristearvonsa, mutta ne heikentävät samalla sadon muodostumista. Ainakin osa rönsyistä kannattaa poistaa ja istuttaa niistä vaikkapa uusia taimia.

Amppelimansikka on monivuotinen. Se ei kuitenkaan talvehdi amppelissa. Syksyllä voi ottaa amppelista pois ja istuttaa pihalle. Se usein talvehtii hyvin maahan istutettuna. Sen voi myös talvettaa kellarissa. Silloin mansikan taimia kastellaan tarvittaessa vähän.

Keväällä mansikan taimet voi istuttaa takaisin amppeliin, uuteen multaan.

Etsi

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme on kiinni kesällä 15.-28.7. Tänä aikana tehtaalta ei lähde pakattujen tuotteiden ja verkkokauppatoimituksia. Viimeiset tilaukset ennen lomia voi tehdä 8.7. asti ja tällöin toimitukset ehtivät ennen kesätaukoa.